Elke maand betaal je voor je energieverbruik een bedrag aan je leverancier. Dit is je termijnbedrag. Het termijnbedrag wordt ook wel het voorschotbedrag genoemd.

Het is namelijk geen definitief bedrag, maar een schatting van de totale energierekening over een jaar. Dit is om te voorkomen dat je als energieklant in één keer een smak geld moet neerleggen voor een heel jaar, of meerdere jaren. Het termijnbedrag is dus een schatting van wat je naar verwachting aan energie zal verbruiken in het komende jaar. Verdeeld over 12 gelijke delen.

Definitieve berekening aan het einde van het contractjaar

Aan het einde van het contractjaar weet je definitief wat je energieverbruik is geweest met de jaarafrekening. Het kan zijn dat je precies genoeg hebt betaald aan de hand van wat je hebt verbruikt. Maar het kan ook zijn dat je te veel hebt betaald, en dus geld terugkrijgt. Blijkt dat je te weinig aan voorschotten hebt betaald? Dan zul je achteraf moeten bijbetalen.

Je termijnbedrag betalen

Je termijnbedrag betaal je standaard per automatische incasso. Het is bij vrijwel alle leveranciers ook mogelijk om je termijnbedrag handmatig te betalen, bijvoorbeeld per acceptgiro of met internetbankieren. Houd er rekening mee dat hier wel extra kosten aan verbonden. Je bespaart dus jaarlijks door per automatische incasso te betalen.

Termijnbedrag