Nieuws   Energie  
Welke energieleverancier betaalt een opzegboete?

Welke energieleverancier betaalt een opzegboete?

De opzegboete of opzegvergoeding is een bedrag dat je als consument betaalt wanneer je een energiecontract opzegt vóór de einddatum van je contract. Wanneer krijg je met een overstapvergoeding te maken en zijn er leveranciers die deze vergoeden voor nieuwe klanten?

In het verleden - en voor de energiecrisis - namen leveranciers nog wel eens boetes over van nieuwe klanten, wanneer dit specifiek in de voorwaarden van een energie aanbieding stond.

Vanaf 1 juni 2023 vergoedt geen enkele energieleverancier meer een opzegboete, wanneer dit energiecontract online is afgesloten.

Dit sluit niet uit dat sommige leveranciers bij energiecontracten die aan de deur of telefonisch worden afgesloten nog wel opzegboetes (deels) overnemen, om het aantrekkelijk te maken om over te stappen.

Wij adviseren om hier terughoudend mee te zijn en om je keuze voor een energiecontract altijd te maken na een afgewogen beslissing waarbij je ook online energie hebt vergeleken.

Bovendien zijn contracten waarbij overstapboetes worden vergoed vaak minder voordelig.

Wat is een opzegboete?

Wanneer je een vast energiecontract afsluit voor één jaar of meer en deze vroegtijdig wil beëindigen, kan je leverancier vragen om misgelopen inkomsten te compenseren. Dit moet wel in de algemene voorwaarden of in je energiecontract staan.

Je betaalt nooit een opzegboete als je overstapt van leverancier met een variabel contract of dynamisch energiecontract.

Opzegboeteregeling energie vanaf 1 juni 2023

Vanaf juni 2023 gaat de nieuwe opzegboeteregeling in die is vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Deze vervangt de oude overstapboeteregeling. Wel gelden de twee regelingen tijdelijk naast elkaar, omdat er een knip wordt gemaakt in de contract aanvraagdatum.

Contracten afgesloten vanaf 1 juni 2023 vallen onder de nieuwe opzegboeteregeling

Onder de nieuwe regeling is de hoogte van de opzegvergoeding gelijk aan het verlies dat de leverancier leidt als gevolg van dat jij je contract niet uitzit.

Het grote verschil met de oude regeling is dat er geen maximumbedragen meer gelden en de boete dus flink hoger kan uitpakken.

De hoogte van de opzegvergoeding wordt bepaald op basis van het volgende:

  • Hoe lang je energiecontract nog doorloopt tot de einddatum
  • Je geschatte energieverbruik
  • Het verschil tussen de tarieven die jij betaalt en de markttarieven

De berekening wordt als volgt gemaakt:

  • Stroom: prijsverschil x geschatte kWh’s tot einde contract
  • Gas: prijsverschil x geschatte m3’s tot einde contract

Er gelden 4 uitzonderingen op de nieuwe opzegboeteregeling waarbij jou leverancier geen boete mag opleggen:

  1. Je stapt 7 dagen vóór de einddatum van je vaste contract over
  2. Als energie duurder is geworden dan de tarieven die jij betaalde bij je contract (de leverancier leidt geen verlies)
  3. Brengt je leverancier de overstapboete met de eindafrekening later dan 6 weken in rekening, dan hoef je de boete niet te betalen
  4. Start de leverancier eerder met leveren dan de door jou aangegeven ingangsdatum, dan mag ook geen boete in rekening gebracht worden.

Tijdig kenbaar maken hoogte opzegvergoeding

De hoogte van de boete moet je huidige leverancier meteen kenbaar maken op het moment dat jij een nieuw energiecontract aanvraagt. Je krijgt in eerste instantie een indicatie van de opzegboete.

Je hebt vervolgens 14 dagen wettelijke bedenktijd om af te zien van je overstap, met de wetenschap wat de hoogte van de boete zal zijn. Stap je toch over na 14 dagen, dan krijg je definitieve opzegboete door.

Zie je af van de overstap binnen de 14 dagen bedenktijd, dan betaal je geen boete.

Contracten afgesloten vóór 1 juni 2023 vallen onder de oude regeling

Wil je een vast contract opzeggen dat je hebt afgesloten vóór 1 juni 2023, dan kom je nog onder de oude opzegboeteregeling te vallen. In dit geval betaal je een vast boetedrag met een maximum.

Hoe lang zou je contract nog doorlopen?Opzegvergoeding per product
Minder dan 1,5 jaar€ 50,-
1,5 tot 2 jaar€ 75,-
2 tot 2,5 jaar€ 100,-
Langer dan 2,5 jaar€ 125,-

Let op: dit zijn de de maximale boetebedragen per product. Neem je zowel gas en stroom af, dan betaal het maximale boetebedrag twee keer.

De totale opzegboete onder de oude regeling kan dus nooit méér dan € 250,- bedragen, maar is vaak niet meer dan € 100,-.

Hierop geldt één uitzondering: stap je 2 weken vóór de einddatum van je vaste contract over, dan betaal je geen opzegboete.

Overstappen van energieleverancier zonder boete

Heb je op dit moment nog een vast contract lopen dat vóór 1 juni 2023 is afgesloten, dan is het voordeliger om deze aan te houden tot de einddatum.

Sluit je na één 1 juni 2023 een nieuw vast energiecontract af, dan wil je even goed opletten met tussentijds overstappen. Het weegt waarschijnlijk niet meer op tegen de besparing om tussentijds je vaste contract vroegtijdig af te breken na 1 juni.

Boetevrij overstappen binnen de energie switchtermijn

Wanneer de einddatum van je contract nog niet is verlopen, kun je toch al overstappen van energieleverancier zonder boete. Je stapt dan in de zogenoemde ‘switchtermijn’ over.

Binnen deze termijn meld je je al aan voor een nieuw contract, dat pas ingaat op de einddatum van je huidige contract. Je zegt hiermee je contract niet eerder op en kan toch profiteren van die ene mooie aanbieding die nu loopt, door de aanbieding alvast te 'reserveren'.

Belangrijk hierbij is dat je in het aanmeldformulier als startdatum de einddatum van je huidige contract invult.

De switchtermijn is afhankelijk van de einddatum van je huidige contract en naar welke leverancier je overstapt. Naar de meeste leveranciers kan je al drie maanden voor de einddatum overstappen.

Overstaptermijn energieleveranciers

EnergieleverancierOverstaptermijn
Budget Energie8 maanden
Eneco3 maanden
Energiedirect75 dagen
ENGIE

2 maanden

Essent6 maanden
Oxxio3 maanden
Powerpeers3 maanden
Pure Energie3 maanden
Vandebron6 maanden
Vattenfall3 maanden
UnitedConsumers3 maanden
Innova Energie6 maanden
Mega Energie6 maanden

Overstappen kun je dus prima boetevrij doen. Laat je in ieder geval niet afschrikken door een boete. Het is zonde als je helemaal niet overstapt, want overstappen naar de goedkoopste energieleverancier kan je tot honderden euro's per jaar besparen.

Vergelijk energieleveranciers

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team