Nieuws   Energie  
Man afgebeeld met verwachting energieprijzen

Verwachting energieprijzen 2023? Dit zeggen energiemarkt-experts

Gepubliceerd op: 16 juni 2023

De eerste helft van 2023 ligt achter ons, met fors gedaalde energieprijzen in vergelijking tot de hoogtij dagen van de energiecrisis. Toch worden we sinds deze maand weer meermaals opgeschud door een sterk piekende gasprijs op de handelsbeurs. Wat kunnen we verwachten van de energieprijzen in de tweede helft van 2023? Volgens energiemarkt-experts zal de gasprijs een nieuw gemiddelde zoeken, dat vrijwel zeker hoger ligt dan we in de eerste helft van jaar hebben gekend. Dit gaan we ook terugzien in de consumentenprijzen.

De gasprijs is weer sterk in beweging

Het leek zo goed te gaan met de gasprijs op de beurs in het eerste halfjaar van 2023. Tot begin deze maand voor de eerste keer de gasprijs met ruim 20% omhoog schoot in een dag tijd. Hier bleef het niet bij. In de afgelopen 8 dagen is de gasprijs op de Dutch TTF beurs 3 keer fors gepiekt, met een stijging van ruim 50% in totaal.

Op dit moment ligt de inkoop gasprijs per MWh voor juli op de Dutch TTF beurs weer richting de € 40,- per MWh. De maanden hiervoor bereikte de gasprijs een recorddieptepunt van minder dan € 25,- per MWh. Een behoorlijk verschil.

Waarom schiet de gasprijs juist nu weer naar boven ondanks dat de gasvoorraden weer goed gevuld zijn? Dat heeft met een heleboel factoren te maken:

  • Vanuit Azië neemt de vraag naar vloeibaar gas (lng) uit Europa sterk toe, waardoor het drukker is op de Europese gasmarkt.
  • Door het wegvallen van Russisch gas blijft er de komende maanden tot jaren krapte op de gasmarkt, dit is niet zomaar opgelost.
  • Herstelwerkzaamheden aan de Noorse gasinstallaties duren langer dan gepland.
  • Het warme weer van de laatste weken zorgt ervoor dat meer energie nodig hebben om het koel te houden, ook dit zet de gasprijs verder onder druk.

Experts verwachten een grilliger verloop van de gasprijs tot eind 2023

Gasspecialist bij The Hague Center for Strategic Studies Jilles van den Beukel verkondigde eerder aan nu.nl dat we rekening moeten houden met een nieuw marktgemiddelde voor de gasprijs. Of dat € 30,- € 40,- of € 50,- per MWh wordt is nu niet te zeggen.

Niet wordt verwacht dat we weer enorme prijspieken gaan krijgen als tijdens het hoogtepunt van de energiecrisis. Wel geeft van den Beukel aan dat consumenten er rekening mee moeten houden dat goedkope energie van de periode vóór 2020 uit den boze is.

Dit zou een voorspelling kunnen zijn dat we de bodem van de energieprijzen inmiddels wel bereikt hebben.

Ook Martien Visser – Lecor Energietransitie - verkondigde deze week op Twitter dat de gascrisis nog niet voorbij is. De gasprijs voor 2024 staat nu op € 57,- per MWh (30% hoger dan eerder deze maand), wat een belangrijke graadmeter is voor vaste energiecontracten.

De verwachtte gasprijs ontwikkeling in de loop van 2023.

Wat betekent de onrustige gasprijs voor de consumenten energieprijzen?

We zien nu al dat leveranciers hun tarieven weer vaker gaan aanpassen. Soms zijn de tarieven voor vaste energiecontracten maar een paar dagen geldig. Zo heeft Vattenfall bijvoorbeeld de tarieven voor hun 1 en 3 jaar contracten alweer aangepast tot nog maar nét onder het energieprijsplafond. Ook Eneco heeft hun meerjarig contract in prijs verhoogd.

Het meest turbulent zijn nu de energieprijzen van dynamisch energiecontracten. Dit waren tot voor kort de goedkoopste contracten om af te sluiten, maar ze worden nu direct geraakt door de prijsstijgingen op de beurs omdat de energie bij dit type contract dagelijks wordt ingekocht op de energiebeurs.

Nu een dynamisch energiecontract afsluiten is dus niet zonder risico. Want waar je eerder deze maand nog gemiddeld € 1,05 per m3 gas betaalde met een dynamisch energiecontract gaat de dynamische gasprijs bij een aanhoudende stijgende beursprijs vrijwel zeker oplopen tot tarieven ruim boven het prijsplafond in december 2023.

Energieprijzen voor 1 jaar vastzetten is nu geen slechte keuze

Voor wie nu een variabel- of dynamisch energiecontract heeft, bewegen de energieprijzen het snelst mee met de beursprijzen. Een vast energiecontractvoor 1 jaar afsluiten is op dit moment geen slecht idee, nu de prijsstijging naar verwachting langer aanhoudt.

Dit geeft consumenten prijszekerheid tot volgend jaar zomer, wanneer ook het prijsplafond er weer af gaat in 2024. De gemiddelde gasprijs bij 1-jarige energiecontracten schommelt op dit moment rond de € 1,30 per kWh in juni.

Wil je overstappen op een vast energiecontract, maar twijfel je tussen een 1 of 3 jaar contract? Bekijk dan eens ons beste keuze voor een vast energiecontract advies.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team