In de volksmond noemen we DSL nog vaak ‘ADSL’, zo zie je het ook terug in onze internet vergelijker.
Wat is DSL?
Met DSL-internet krijg je het internetsignaal bij je thuis via de telefoonlijn geleverd.
Het DSL- signaal loopt via de wijkcentrale bij jou in de buurt naar je woning. Dit type internetverbinding was de eerste breedbandverbinding. DSL-internet is de verzamelnaam van inmiddels meerdere verbindingen via de koperlijn: ADSL(2+)- en de nieuwere en snelste VDSL(+) verbindingen.
VDSL(+) is de snelle opvolger van ADSL(2+) en inmiddels de nieuwe standaard bij internet providers. Daarmee kun je maximaal in de praktijk tot 200 Mb/s internetsnelheid halen. Je hoeft overigens geen vaste telefonie af te nemen om internet via de telefoonlijn te kunnen gebruiken.
Voordelen DSL-internet
- Open netwerk, dus veel keuze in aanbieders
- Downloadsnelheid tot 200 Mb/s mogelijk
- De goedkoopste verbinding, vaak met instap-abonnement
- Vrijwel overal in Nederland beschikbaar
Nadelen DSL-internet
- Vertraagd internet bij tegelijk internetten en interactieve televisie
- De werkelijke internetsnelheid is afhankelijk van de afstand van je woning tot de wijkcentrale
- Geen eigen aansluiting, maar een gedeelde
Over DSL-internet
Grote landelijke beschikbaarheid
DSL-internet was de eerste breedbandverbinding en is daarom nagenoeg overal in Nederland beschikbaar. Dat betekent dat de kans heel klein is dat jij geen DSL-internet kunt krijgen.
Goedkoopste internetverbinding
Een ander groot voordeel van DSL-internet is dat je hiermee een stuk voordeliger uit kunt zijn. Dit is de goedkoopste internetverbinding. Bijna alle providers bieden dit type verbinding aan, wat gunstig is voor de prijs. Zo kun jij dus relatief goedkoop internet afsluiten en geld overhouden voor leuke dingen.
Afstand tot de wijkcentrale van invloed
Het grootste nadeel van DSL-internet is dat de maximale internetsnelheid die je kunt halen afhankelijk is van de afstand van je woning tot de wijkcentrale. Hoe verder je van de wijkcentrale af woont, des te meer ruis er op het verbinding zit. Dat verlaagt de maximaal haalbare snelheid op jouw adres.
Je krijgt daarom met DSL niet altijd de ‘beloofde’ snelheid bij je internet abonnement die je met kabel- en glasvezel internet wel krijgt.
Geen vertraging met lagere- of dezelfde internetsnelheid
Vraag je internet aan met een lagere- of dezelfde internetsnelheid als de maximaal haalbare internetsnelheid op jouw adres? Dan merk je sowieso niets van enige vertraging. Voor de meeste instap DSL-internet abonnementen gaat die vlieger dus (gelukkig) niet op.
Sluit je een internet abonnement af met een hogere snelheid dan de maximaal haalbare snelheid op jouw adres, dan krijg je alles boven de maximale snelheid dus niet geleverd.
Maximaal haalbare internetsnelheid bij DSL:
In onze internet vergelijker zie je meteen wat de maximaal haalbare snelheid is met DSL op jouw adres, en of dat binnen de maximaal haalbare snelheid van de internet abonnementen ligt.
Toch is de afstand tot de wijkcentrale met DSL eigenlijk veel minder een issue dan vroeger. DSL-internet is aanzienlijk verbeterd en de meeste huishoudens kunnen ook gewoon 200 Mb/s halen. Dit staat dus lang niet altijd meer in de weg, zeker niet in steden en randgemeenten.
Woon je daarentegen in een buitengebied met een behoorlijke afstand tot de wijkcentrale? Dan kan het een ander verhaal zijn en zul je waarschijnlijk wel merken dat een DSL-verbinding niet altijd stabiel, snel en even betrouwbaar is. In die situatie is kabel internet of glasvezel internet vaak de beste keuze.
DSL aansluitpunt
Om gebruik te kunnen maken van DSL- internet heb je een aansluitpunt voor een vaste telefoonlijn nodig: een ISRA-punt. De meeste huishoudens hebben die gewoon. Het kan zijn dat deze bij jou thuis naast je kabelaansluiting in de muur zit. Hij kan ook op een andere plek in de woonkamer zitten.
DLS aansluitpunt vervangen
Wil je DSL-internet aanvragen – en heb je bijvoorbeeld jaren kabel internet gehad - dan kan het zijn dat je mogelijk inmiddels een verouderd ISRA-punt hebt. Dat hangt af van de bouwdatum van je woning. Je kunt een verouderd ISRA-punt meteen laten vervangen bij het installeren van je internetabonnement (meestal tegen meerkosten), of je kunt een nieuw ISRA-punt zelf installeren.
Je herkent het DSL aansluitpunt bij je thuis aan het volgende:
