Wie heeft het beste 4G voor thuis internet: KPN of Odido (T-Mobile)?

Is op jouw adres vast internet te traag, of helemaal niet mogelijk omdat je bijvoorbeeld te afgelegen woont? Dan is een 4G voor thuis abonnement vaak de enige en beste oplossing. Je kunt dit aanvragen bij KPN en Odido, maar wie kun je wanneer nou het beste kiezen? In dit artikel maken we een vergelijking tussen KPN en Odido en geven we je tips om de beste keuze voor jouw situatie te maken.

Kpn of odido internet

Doe eerst de internet postcode check

Weet je zeker dat je geen vast internet kunt krijgen op jouw adres? Vul voor de zekerheid eerst even je postcode in met internet vergelijken. Misschien is er toch een vaste verbinding mogelijk op je adres.

Ook is het handig om even te checken of er misschien binnenkort glasvezel internet aangelegd gaat worden in jouw buurt. Dit kun je controleren met de glasvezel check.

Een vaste internetverbinding heeft altijd de voorkeur, omdat dit betrouwbaarder is dan internet via 4G.


Over Odido 4G voor thuis in het kort:

Odido levert losse mobiele 4G internet abonnementen als vervanging van een vaste verbinding. Dit kun je aanvragen, mits dit op jouw adres beschikbaar is. Bij Odido heb je de keuze uit bundels van 30 Mbit/s tot maximaal 100 Mbit/s, waarbij je ook een sim only optie hebt. Qua prijs zijn de Odido 4G voor Thuis oplossingen duurder dan bij KPN. Maar daar staat tegenover dat je niet al een (dure) vaste verbinding moet hebben die ontoereikend is. Als je bij Odido kiest voor een 4G modem/router erbij dan betaal je maandelijks een toestelkrediet.

Voordelen
 • Makkelijke Plug&Play installatie binnenrouter
 • Optie voor een losse simkaart als je zelf als een modem/router hebt
 • Buitenrouter wordt gratis geïnstalleerd
 • Combivoordeel met een andere Odido abonnementen op je adres
 • 4G voor Thuis app (voor checken verbruiksstatus en aanvullen bundels)
Nadelen
 • Beschikbaarheid afhankelijk van spreiding 4G-masten
 • Binnenrouter 4G voor thuis heeft een beperkte internetsnelheid van 30 Mbit/s
 • Voor de modem/router betaal je een toestelkrediet per maand
 • Je zit vast aan een looptijd van 2 jaar
 • Geen 5G voor Thuis beschikbaar
 • Buitengevel router kwetsbaarder en niet altijd mogelijk
 • Stabiel 4G internet niet altijd mogelijk
 • Extra onbeperkte datalimiet tot 5GB per keer
 • Maximale snelheid van 30 Mbit/s of 100 Mbit/s wordt niet altijd gehaald

Over KPN Sneller internet Buitengebied in het kort:

Heb je een vaste internetverbinding van KPN maar is de snelheid te traag, dan kun je gratis KPN Sneller internet buitengebied aanvragen, mits dit op je adres beschikbaar is en je al een vaste DSL verbinding hebt bij KPN. Het verschil met Odido is dat deze optie gratis is bij KPN, maar je krijgt extra snelheid tot hooguit 50 Mbit/s via 4G, aanvullend op je vaste verbinding. KPN levert in tegenstelling tot Odido maar één optie voor een modem/router. Wil je extra bereik met een buitenantenne dan betaal je daar nog los voor.

Voordelen
 • De 4G voor thuis verbinding is gratis aan te zetten als je KPN internet hebt
 • Vast internet met 100 Mbit/s + 4G oplossing is goedkoper dan Odido
 • Geen maandelijkse datalimiet
 • Makkelijke installatie 4G-modem
Nadelen
 • Beschikbaarheid is afhankelijk van spreiding 4G-masten
 • Geen 5G voor thuis beschikbaar
 • Je moet verplicht een KPN internetverbinding hebben die 'ontoereikend' is
 • Stabiel 4G internet niet altijd mogelijk
 • Maximale snelheid van 50 Mbit/s wordt niet altijd gehaald
 • Extra kosten voor meer bereik 4G-verbinding buiten

KPN en Odido 4G voor thuis uitgebreid besproken

Belangrijke verschillen en overeenkomsten tussen 4G voor thuis van KPN en Odido:

KPNOdido
DaglimietGeen* Starttegoed van 100 GB of 500 GB,
gratis aanvulbaar dagtegoed van 5 GB
InternetsnelheidGemiddeld tot 50 Mbit/sBinnenrouter: Maximaal 30 Mbit/s
Buitenrouter: Maximaal 100 Mbit/s
PrijsGratisVanaf € 35,- (sim only) tot € 47,50 p.m.
Abonnement structuurAanvullend op KPN internet abonnementLos abonnement (met toestelkrediet)
LooptijdOp ieder moment aan en uit te zetten2 jaar
Router/modem4G-modem in bruikleen4G-modem op afbetaling
5G voor thuisNiet beschikbaar**Niet beschikbaar**
Vast IP-adresAlleen te gebruiken op het afleveradresAlleen te gebruiken op het afleveradres

*Is er veel mobiel verkeer op de 4G-mast in jouw buurt, dan krijgt mobiel verkeer voorrang.** Het is nog niet bekend wanneer de 5G voor thuis optie er gaat komen.

Datalimiet en snelheid

Tussen Odido en KPN 4G voor Thuis zitten nogal wat verschillen in datalimiet en internetsnelheid. Odido werkt met een databundel, KPN niet. Bij Odido krijg je afhankelijk van het gekozen pakket 150 GB of 500 GB data per maand.

Voor een beetje internetten, mailen en social media checken is dat voor de meesten genoeg. Kom je daarmee niet uit? Dan kun je dagelijks ongebeperkt een extra bundel van 5GB aanzetten tot het einde van de maand. Dit moet je wel zelf aanzetten.

Hiermee biedt Odido dus in wezen onbeperkt data aan als je dat nodig hebt, maar je moet er wel zelf wat voor doen. Vooral als je veel online gamed of streamed is dit iets om rekening mee te houden. Dat je niet midden in een game of serie een haperende verbinding krijgt en weer een extra bundel moet aanzetten.

Maar ook in internetsnelheid verschillen de 4G voor thuis pakketten van KPN en Odido. KPN levert namelijk een standaard gemiddelde 4G internet snelheid van 50 Mbit/s, bovenop op de vaste internetsnelheid die niet sneller mag zijn dan 30 Mbit/s.

Odido biedt twee opties aan: 30 Mbit/s en 100 Mbit/s. Bij Odido kun je dus het snelste pakket nemen, maar alleen in combinatie met een buitenrouter voor extra 4G-bereik.

Modem/router

Hoe zit het met de 4G-modems? KPN levert één type modem gratis in bruikleen: een binnenmodem. Deze is vrij eenvoudig zelf te installeren met de bijgeleverde instructies, door de data simkaart erin te plaatsen en het modem in de buurt van een raam te plaatsen.

KPN geeft je de optie om nog een buitenantenne te nemen als de snelheid en stabiliteit toch niet genoeg is. Het nadeel hiervan is, is dat je daar wel eenmalig nog zo’n € 100,- voor moet betalen en dus niet standaard in de service zit.

Odido geeft een dergelijke optie wel, maar alleen met een buitenrouterpakket. Die wordt voor je geïnstalleerd en gecheckt op bereik en de werking. Hiervoor moet namelijk ook een kastje geplaatst worden in huis die met een kabel verbonden is aan de buitenrouter. Voor deze service betaal je in het pakket.

Odido heeft daarnaast ook nog een binnenrouter optie die ook eenvoudig zelf te installeren is onder het mom van ‘Plug&Play’, met een 30 Mbit/s pakket.

💡 Toestemming voor een buitenrouter/antenne
Let op met de extra snel router en de KPN antennen dat deze buiten geplaatst moet worden (met behulp van boorgaten). Check daarom of dit mag wanneer je in een huurwoning woont of aan VvE regels moet voldoen.

Prijs - kwaliteit verhouding

Bij wie ben op basis van prijs/kwaliteit het beste uit met 4G voor thuis: KPN of Odido?

KPNOdido
Data sim + modem/router50 Mbit/s: gratis +

100 Mbit/s DSL: € 42,50

30 Mbit/s: € 40,-
100 Mbit/s: € 47,50
Data sim only-30 Mbit/s: € 25,-
Aansluitkosten€ 0,-€ 0,-

Hierbij is het goed om te weten dat KPN extra voorwaarden stelt aan de 4G snelheidsupgrade bovenop je abonnement.

KPN 4G voor thuis kun je namelijk alleen aanvragen als je minimaal 6 maanden lang niet meer dan 30 Mbit/s aan internetsnelheid kan halen (en het 4G bereik bij je thuis voldoende is). Hierop wordt een check gedaan.

Heb je, of wil je een 100 Mbit/s DSL pakket afsluiten bij KPN, houd er dan dus rekening mee houden dat je voor snelheid betaalt die je niet kan gebruiken. In theorie zou je dus maar maximaal 30 Mbit/s + 50 Mbit/s = 80 Mbit/s kunnen halen en geen 150 Mbit/s.

In dat opzicht is Odido 4G voor thuis naar verhouding goedkoper met een data sim + router. Bij Odido en KPN betaal je beide geen eenmalige aansluitkosten voor 4G voor thuis.

Ervaringen

Hoe worden 4G voor thuis van KPN en Odido beoordeeld? Over zowel Odido en KPN 4G voor thuis zijn beide positieve- en negatieve reacties te vinden.

Er zijn genoeg reacties te vinden van huishoudens bij wie de verbinding goed lijkt te werken. Maar ook blijkt dat dat heel erg afhangt van omgevingsfactoren, zoals drukte op de 4G-mast in jouw buurt, en wat je zelf online doet. Maar ook je woning is bepalend.

Er wordt van KPN en Odido nogal eens aangegeven dat de verbinding niet altijd voldoende is wanneer je met meerdere personen op meerdere apparaten op het internet wil. Ook tijdens streamen of gamen lijkt de verbinding het niet altijd aan te kunnen. Dit is dus een probleem dat bij beide providers voorkomt.

Helaas is daar niet altijd wat aan te doen, wel zou je nog kunnen kiezen voor extra Wifi-punten plaatsen in huis als je niet overal in huis goed bereik hebt.

De Consumentenbond heeft in het verleden bij KPN 4G voor thuis snelheden van 10 Mbit/s tot 50 Mbit/s gemeten bij een grote steekproef. Niet altijd stabiel 50 Mbit/s dus.

Alternatief: Evenwifi

Het beste alternatief voor 4G voor thuis van Odido en KPN is Evenwifi. Bij deze partij kun je een los 4G of 5G internet abonnement afsluiten voor thuis met een maximum snelheid van 150 Mbit/s. Consumenten maken gebruik van het mobiele Vodafone netwerk. Je betaalt hier wel fors voor, namelijk € 89- per maand, exclusief aansluitkosten en modemhuur.


Evenwifi biedt als enige een 5G voor thuis oplossing aan, maar tegen een flinke meerpijs. De vraag is of dat je waard is. De verbinding zal namelijk alleen maar overschakelen op het 5G-netwerk als dat beschikbaar is in jouw regio.


Conclusie: wanneer kun je het beste voor 4G voor thuis van KPN of Odido kiezen?

Belangrijk om te weten is dat de 4G voor thuis oplossingen van zowel KPN en Odido niet altijd zaligmakend zijn. Een internetverbinding via 4G is nou eenmaal een stuk onzekerder dan een vaste internet verbinding.

De stabiliteit en snelheid van je verbinding zijn heel erg afhankelijk van allerlei omgevingsfactoren, met name hoe druk het is op het mobiele netwerk.

Mobiel verkeer krijgt bij grote drukte voorrang. Dit kan soms hick-ups opleveren in de verbinding, of een drastische verlaging van de snelheid. Dit lees je ook terug in reviews van gebruikers.

Kun je helaas geen vaste internetverbinding krijgen, of is deze ontoereikend? Dan raden we je aan de in volgende situatie voor KPN of Odido te kiezen.

Kies voor 4G voor thuis van Odido wanneer:
 • Je helemaal geen toegang hebt tot vast DSL-, kabel, of glasvezel internet
 • Je de goedkoopste 4G voor thuis oplossing wil
 • Je 4G internet wil dat niet gekoppeld is aan een vaste internetverbinding
 • Je niet in aanmerking komt voor KPN Sneller internet Buitengebied
Kies voor KPN Sneller internet Buitengebied wanneer:
 • Je veel waarde hecht aan de hoogwaardige service van KPN
 • Je al een vaste internetverbinding hebt van KPN met ontoereikende snelheid