Wat is kabel internet?

Kabel internet, ofwel coax internet, ontvang je thuis over de televisiekabel. Omdat dit van oudsher ook de kabel is waarover het tv-signaal geleverd wordt, kun je internet en tv niet los afnemen via de kabel. Je neemt dus altijd minimaal internet en tv af in hetzelfde pakket.

Voor- en nadelen kabel internet

Kabel internet is snel. Dit komt omdat de coax kabel voor het overgrote deel uit glasvezeldraden bestaat, maar liefst voor 97%. Alleen het laatste stukje kabel tot aan je woning, is nog coax kabel. Dit maakt dan ook dat kabel internet ontzettend snel is en ruimte biedt om te upgraden naar hele hoge internetsnelheden, vergelijkbaar met glasvezel internet.

Bovendien is kabel internet op de meeste postcodes beschikbaar. en je krijgt ook daadwerkelijk de beloofde internetsnelheid bij je abonnement geleverd. Hierop zijn geen factoren van invloed, zoals hoe ver je van de wijkcentrale afwoont wat bijvoorbeeld wel bij DSL internet van invloed is.

Het grootste nadeel van kabel internet is dat het relatief duur is. Omdat het kabelnetwerk geen open netwerk is, zoals bij glasvezel en DSL wel het geval is, heeft Ziggo een monopolie op het kabelnetwerk. Wil je bovendien alleen internet thuis? Dan betaal je met kabel internet automatisch extra voor het televisiesignaal. Kabel internet raden we daarom niet aan als je alleen internet wilt, omdat je dan vaak onnodig veel betaalt. Wil je wel televisie in je pakket, én een snelle en stabiele verbinding. Dan is kabel internet vaak een betere keuze (wanneer je nog geen glasvezel kunt krijgen).

Voordelen kabel internet:

  • Zeer snel internet omdat de kabel deels uit glasvezel bestaat
  • Je krijgt de beloofde internetsnelheid daadwerkelijk geleverd
  • Downloadsnelheden tot 500 Mb/s mogelijk (lokaal zelfs tot 1 GB/s)
  • Afstand van je woning tot de wijkcentrale heeft geen invloed op de snelheid
  • Kabel internet is doorgaans erg stabiel

Nadelen kabel internet:

  • Je moet verplicht televisie afnemen
  • Geen vrije keuze in aanbieders, dus beperkt aantal abonnementen
  • Relatief duur vanwege het gesloten kabelnetwerk

Kabel aansluitpunt

Benieuwd of jij thuis een kabel aansluiting hebt? Deze is erg herkenbaar aan de twee ronde openingen. Je herkent hem aan het volgende:

Kabel aansluitpunt
Wat is kabel internet?