Wat is kabel internet?

Kabel internet, ofwel coax internet, ontvang je thuis over de televisiekabel.

Van oudsher is de coax kabel ook het de kabel waarover het tv-signaal geleverd wordt. Je kon daarom internet en tv daarom niet los afnemen via de kabel. Maar sinds kort is het mogelijk om via de kabel ook alleen internet af te nemen.

Voordelen kabel internet

  • Zeer snel internet omdat de kabel deels uit glasvezel bestaat
  • Ook alleen internet mogelijk
  • Je krijgt de beloofde internetsnelheid daadwerkelijk geleverd
  • Op veel postcodes beschikbaar
  • Downloadsnelheden tot 500 Mb/s mogelijk (lokaal zelfs tot 1 GB/s)
  • Afstand van je woning tot de wijkcentrale heeft geen invloed op de snelheid
  • Kabel internet is doorgaans erg stabiel

Nadelen kabel internet

  • Geen vrije keuze in aanbieders, dus beperkt aantal abonnementen
  • Relatief duur vanwege het gesloten kabelnetwerk

Over kabel internet

Kabel internet is snel

Dit komt omdat de coax kabel voor het overgrote deel uit glasvezeldraden bestaat, maar liefst voor 97%. Alleen het laatste stukje kabel tot aan je woning, is nog coax kabel. Dit maakt dan ook dat kabel internet ontzettend snel is en ruimte biedt om te upgraden naar hele hoge internetsnelheden, vergelijkbaar met glasvezel internet.

Daadwerkelijk beloofde snelheid krijg je geleverd

Je krijgt de daadwerkelijk de beloofde internetsnelheid bij je kabel abonnement geleverd. Hierop zijn geen factoren van invloed, zoals hoe ver je van de wijkcentrale afwoont wat bijvoorbeeld wel bij DSL internet van invloed is.

Kabel netwerk is het enige gesloten netwerk

Het grootste nadeel van kabel internet is dat het relatief duur is. Omdat het kabelnetwerk geen open netwerk is, zoals bij glasvezel en DSL wel het geval is. Ziggo heeft daarom een monopolie op het kabelnetwerk en dat zie je terug in de prijs.

Kabel internet onnodig duur voor alleen internet

Wil je alleen internet thuis? Dan kun je tegenwoordig óók Ziggo alleen internet nemen. Toch is alleen internet met kabel in verhouding duurder dan andere providers met alleen internet. We raden je daarom aan om alleen internet abonnementen te vergelijken voor de voordeligste keuze.

Kabel aansluitpunt

Benieuwd of jij thuis een kabel aansluiting hebt? Deze is erg herkenbaar aan de twee ronde openingen. Je herkent hem aan het volgende:

Kabel aansluitpunt
Wat is kabel internet?