Wat is glasvezel?

De snelste en het nieuwste type internetverbinding is glasvezel internet. Met een glasvezelverbinding kun je werkelijk supersnel en stabiel internetten.

Wat is glasvezel?

Glasvezel internet wordt niet voor niets het internet van de toekomst genoemd. Het glasvezelnetwerk kan tot hele hoge snelheden worden ge-upgrade, en de maximumsnelheid is nog lang niet bereikt. Voor nu kun je landelijk kun tot 500 Mb/s internetsnelheid geleverd krijgen, lokaal zelfs tot 1Gb/s.

Voordelen glasvezel internet

  • Uploaden en downloaden gaat even snel
  • Internetsnelheid tot 500 Mb/s, en lokaal tot 1000 Mb/s haalbaar
  • Constant stabiel internet, omdat je je eigen glasverbinding hebt tot in je woning
  • Minst storingsgevoelig
  • Open netwerk, waardoor jij meer keuze hebt aan aanbieders en abonnementen

Nadelen glasvezel internet

  • Nog niet overal beschikbaar
  • Hogere snelheden zijn nog relatief duur

Over glasvezel internet

Het grootste voordeel van glasvezel internet is dat het ontzettend snel is. Dat data even snel twee kanten op wordt verstuurd, maakt dat je met glasvezel internet als enige internetverbinding even snel kunt up-en downloaden.

Dat maakt het ideaal om via glasvezel grote (werk)bestanden te uploaden zonder lang te hoeven wachten. Of met gemak een berg foto’s delen op Whatsapp, ook dat gaat razendsnel. Maar je zult het ook merken aan de buffertijd met streamen, die kun je vaarwel zeggen. Wil je lekker een serie of film kijken op Netflix? Dan is die in een mum van tijd geladen.

Glasvezel nog maar beperkt beschikbaar

Heb jij al een glasvezel netwerk aansluiting? Dan heb je geluk. Het grootste nadeel van glasvezel is namelijk dat het helaas nog lang niet overal beschikbaar is. De aanleg ervan is een kostbare en tijdrovende klus, en de uitrol is pas sinds enkele jaren flink op gang. Het zal ook nog wel jaren duren voordat alle huishoudens toegang hebben tot glasvezel internet.

TIP van een vriend:

Wil jij graag snel internet? Dan kun je het beste kiezen voor glasvezel of kabel internet. Glasvezel internet is vaak zelfs goedkoper dan kabel internet wanneer je een hoge snelheid nodig hebt. Ook wanneer je televisie afneemt in je pakket. Dus kun jij al glasvezel krijgen, dan zouden wij er geen twee keer over hoeven nadenken…

Glasvezel aansluitpunt

Ben je inmiddels wel aangesloten op het glasvezelnetwerk? Dan moet je om glasvezel internet te kunnen afnemen wel eerst een glasvezelaansluiting aanvragen bij je thuis. Twijfel je of je al een glasvezelaansluiting hebt? Dat kun je zelf checken. Meestal hangt het aansluitpunt in de meterkast, en je herkent ‘m aan het volgende:

Glasvezel aansluitpunt
Wat is glasvezel?