Wat is glasvezel?

De snelste en het nieuwste type internetverbinding is glasvezel internet. Met een glasvezelverbinding kun je werkelijk supersnel en stabiel internetten.

Wat is glasvezel?

Glasvezel internet wordt niet voor niets het internet van de toekomst genoemd. Het glasvezelnetwerk kan tot hele hoge snelheden worden ge-upgrade, en de maximumsnelheid is nog lang niet bereikt. Voor nu kun je landelijk kun tot 500 Mb/s internetsnelheid geleverd krijgen, lokaal zelfs tot 1Gb/s.

Voordelen glasvezel internet

  • Uploaden en downloaden gaat even snel
  • Internetsnelheid tot 1000 Mb/s haalbaar
  • Constant stabiel internet, omdat je je eigen glasverbinding hebt tot in je woning
  • Minst storingsgevoelig
  • Open netwerk, waardoor jij meer keuze hebt aan aanbieders en abonnementen

Nadelen glasvezel internet

  • Nog niet overal beschikbaar
  • Hogere snelheden zijn nog relatief duur

Glasvezel - of kabel internet?

Wil jij graag snel internet? Dan kun je het beste kiezen voor glasvezel internet of kabel internet. Glasvezel internet is vaak zelfs goedkoper dan kabel internet wanneer je een hoge snelheid nodig hebt. Ook wanneer je televisie afneemt in je pakket. Dus kun jij al glasvezel krijgen, dan zouden wij er geen twee keer over hoeven nadenken…

Over glasvezel internet

Het grootste voordeel van glasvezel internet is dat het ontzettend snel is. Dat data even snel twee kanten op wordt verstuurd, maakt dat je met glasvezel internet als enige internetverbinding even snel kunt up-en downloaden.

Dat maakt het ideaal om via glasvezel grote (werk)bestanden te uploaden zonder lang te hoeven wachten. Of met gemak een berg foto’s delen op Whatsapp, ook dat gaat razendsnel. Maar je zult het ook merken aan de buffertijd met streamen, die kun je vaarwel zeggen. Wil je lekker een serie of film kijken op Netflix? Dan is die in een mum van tijd geladen.

Glasvezel internet wordt in rap tempo uitgerold

Heb jij al een glasvezel netwerk aansluiting? Grote kans dat ook jouw woning over niet al te lange tijd aan de beurt is. De uitrol gaat nu hard en duizenden woningen worden tegelijker per week aangesloten.

Het grootste nadeel van glasvezel is dat het helaas nog niet overal beschikbaar is. De aanleg van een glasvezel netwerk aansluiting in iedere woning is een kostbare en tijdrovende klus en neemt gemiddeld 3 tot 6 maanden in beslag per wijk. Hoewel de uitrol nu echt op gang is zal het nog enkele jaren duren voordat alle huishoudens toegang hebben tot glasvezel internet.

Blijf op de hoogte van de glasvezel aanleg op jouw adres

Of jouw postcode op de planning staat check je eenvoudig met onze persoonlijke glasvezelcheck. We checken dan wekelijks voor je of de glasvezel netwerkbeheerder van jouw regio jouw adres al op de planning heeft gezet.

Glasvezel aansluitpunt

Ben je inmiddels wel aangesloten op het glasvezelnetwerk? Dan moet je om glasvezel internet te kunnen afnemen wel eerst een glasvezelaansluiting bij je thuis geplaatst zijn. Twijfel je of je al een glasvezelaansluiting hebt? Dat kun je zelf checken. Meestal hangt het aansluitpunt in de meterkast en heeft deze een oranje of witte kleur. Je herkent ‘m aan het volgende:

Glasvezel aansluitpunt
Wat is glasvezel?