Glasvezel internet biedt veel voordelen. Zo is glasvezel de snelste en de meest stabiele internetverbinding. Ook voor de kosten hoef je het niet te laten. Glasvezel is goedkoper geworden omdat meer providers dit aanbieden. Zo heb jij meer keuze om een abonnement te vinden dat past bij jouw wensen en budget. Veel huishoudens hebben toegang tot glasvezel. Ook voor je eigen adres kun je een glasvezel check doen.

Dit jaar zet de aanleg van glasvezelnetwerken écht door in vergelijking met de afgelopen jaren. Misschien heb jij ook een brief ontvangen van de netwerkbeheerder in jouw regio dat jouw wijk op de planning staat? Grote kans dat het niet meer zo lang hoeft te duren. Wel gaat het nog een paar jaar duren totdat álle huishoudens toegang hebben tot glasvezel.

Aanleg glasvezel op basis van animo

Wat bepaalt nou wanneer glasvezel wordt uitgerold op jouw postcode? Dat gebeurt op basis van prioriteit vanuit de netwerkbeheerder. Zodra jouw woonplaats aan de beurt is, bepaalt de gemeente samen met de glasvezel netwerkbeheerder welke wijk als eerste wordt aangesloten. Daarbij krijgen de wijken met de meeste animo voor glasvezel voorang.

Check wanneer jouw adres op de planning staat

Wil je weten of jouw wonining binnekort de beurt is? Op de speciale 'Wanneer krijg ik glasvezel pagina' kun je snel achterhalen op basis van je postcode of jouw woning al op de planning staat.

Is jouw wijk binnenkort aan de beurt voor glasvezelaansluiting? Dan ontvang je hierover een brief om online toestemming te geven. De aansluiting is gratis, je bent daarmee niet verplicht om ook een glasvezel abonnement af te sluiten bij KPN Netwerk NL, Caiway en T-Mobile (Open Dutch Fiber). Alleen bij Delta Fiber kan het zijn dat je wél een glasvezel abonnement moet nemen als voorwaarde, afhankelijk van wat de afspraken zijn tussen Delta Fiber en jouw gemeente.

Als jouw adres nog niet op de planning staat

Staat jouw adres nog lang niet op de planning? Of is glasvezel al in de wijk aangelegd en is er toentertijd geen toestemming gegeven voor de aanleg naar jouw woning? Dan is de aanleg niet gratis.

Een andere mogelijkheid is om vanuit een burgerinitiatief meer geïnteresseerden te verzamelen en gezamenlijk een netwerkbeheerder te vinden.

Glasvezelnetwerk aansluiting