Hoe gaat glasvezel aansluiten in zijn werk?

Het is goed om te begrijpen dat de aanleg van glasvezelnetwerk een tijdrovende klus is. Zo kan de aanleg van glasvezel in één wijk al 3 tot 6 maanden duren.

Daarbij kan het soms ook lang duren voordat er überhaupt glasvezel wordt aangelegd in jouw woonplaats. De glasvezel partijen bepalen namelijk op basis van prioriteit welke woonplaats als eerst wordt voorzien van glasvezelaansluiting. En als jouw woonplaats dan eindelijk aan de beurt is, is het aan jouw gemeente en de glasvezel partij welke wijk het eerst wordt aangesloten. Vaak is dit op basis van genoeg animo voor glasvezel in een bepaalde woonwijk.

Al met al kan het dus lang duren voordat jouw huis is aangesloten op glasvezel.

Welke netwerkpartijen zijn verantwoordelijk voor glasvezel aansluiting?

Er zijn verschillende netwerkbeheerders verantwoordelijk voor de aanleg van glasvezel in een wijk. De drie grootste partijen zijn KPN NetwerkNL, Delta Fiber Netwerk en E-fiber. Naast deze drie grotere netwerkbeheerders, wordt glasvezel ook aangelegd door lokale aanbieders en burgerinitiatieven.

Via de netwerkbeheerder wordt er door verschillende providers glasvezel internet aangeboden. Het glasvezelnetwerk dat de drie partijen leveren, zijn open netwerken. Je kan dus zelf kiezen bij welke provider je uiteindelijk glasvezel internet afsluit, op basis van de beschikbaarheid op jouw postcode.

De drie grootste glasvezelpartijen zijn:

  • KPN NetwerkNL (voorheen Reggefiber): KPN NetwerkNL is de grootste partij en verantwoordelijk voor 80% van de aanleg van glasvezelnetwerk. KPN NetwerkNL heeft meer dan 60 providers aan haar netwerk verbonden.
  • Delta Fiber Netwerk (voorheen Glasvezel Buitenaf): Delta Fiber Netwerk legt voornamelijk glasvezel aan in buitengebieden. Dit zijn gemeenten waar weinig postcodes snelle internetverbindingen hebben. Buitengebieden krijgen voorrang om te worden voorzien van snel internet via glasvezel. Hierbij is de eis dat er geen kabel internet op die plaatsen aanwezig is, waarmee ook snel internet beschikbaar is.
  • E-fiber: De derde grote glasvezelbeheerder is E-fiber. E-fiber legt zowel in steden, dorpen als buitengebieden glasvezelnetwerk aan.

Stappenplan glasvezelaansluiting

Glasvezel aansluiten kan vele maanden duren en veelal bepalen gemeenten welke wijk eerst aan de beurt is. Om een beeld te hebben van hoe een glasvezelaansluiting in zijn werk gaat, nemen we je mee door de verschillende fasen:

1. De gemeente kiest een glasvezelpartij: Samen met deze glasvezelpartij wordt bepaald welke wijken eerst aan de beurt zijn.

2. Je ontvangt een brief: Is jouw wijk aan de beurt voor de aanleg van glasvezel? Dan ontvang je hierover een brief. In deze brief wordt jou gevraagd toestemming te geven.

  • Je geeft toestemming: Wanneer je toestemming geeft, wordt jouw adres gratis aangesloten op glasvezelnetwerk. Je bent hiermee niet verplicht ook een glasvezelabonnement te nemen. Als je op een later moment wel een glasvezel abonnement wil, is het dus handig als je al wel aangesloten bent.
  • Je geeft geen toestemming: Als je geen toestemming geeft, wordt jouw woning overgeslagen. Geef je te laat toestemming of wil je later alsnog? Dan is de aanleg van glasvezel naar jouw woning niet meer gratis omdat er dan werkzaamheden nodig zijn speciaal voor alleen jouw woning.

Tip van een vriend:
Wordt jou gevraagd om toestemming te geven voor een glasvezelaansluiting? We raden je dan aan om hiervoor wel toestemming te geven. Het kost je namelijk niks en je hebt dan later altijd de optie om wel voor glasvezel te kiezen.

3. Er komt een glasvezelvoorbereider langs: Wanneer je toestemming hebt gegeven, komt er een glasvezelvoorbereider bij jou thuis langs. Samen met de werkvoorbereider bepaal je waar in jouw huis het glasvezelaansluitpunt komt. Meestal is dat in de meterkast of op de plek waar ook andere kabels het huis binnenkomen.

4. De aanleg van glasvezelkabel in de straat: In deze fase wordt de stoep eruit gehaald om de glasvezelkabel in de straat aan te leggen. Goed om te weten is dat je hier niet lang last van zal hebben. Aan het einde van de dag is de straat weer dicht.

5. Doortrekken van de glasvezelkabel tot je woning: Onder de voortuin door wordt er een kabel geschoten tot aan de gevel van je huis. Dit gebeurt ondergronds, met speciale boor, zonder gegraaf in je tuin. Vlakbij je woning steekt vervolgens tijdelijk een oranje glasvezelkabel uit de grond omhoog.

6. De aansluiting bij jou binnen: Op afspraak komt er een glasvezelmonteur langs om de glasvezelkabel door de buitenmuur naar binnen te boren. Vervolgens installeert de monteur, het zogenoemde FTU-aansluitpunt op de plek die in de voorbereiding met jou is afgesproken.

7. Je hebt een glasvezel abonnement afgesloten: Om gebruik te maken van je glasvezel internet abonnement moet de modem en televisieontvanger worden aangesloten op de FTU. Dit doe je zelf of laat je doen.

Hoe gaat glasvezel aansluiten in zijn werk?