Hoe gaat glasvezel aansluiten in zijn werk?

De aanleg van het glasvezelnetwerk is een tijdrovende klus. Zo kan de aanleg van glasvezel in één wijk al 3 tot 6 maanden duren. Wat kun je verwachten van de glasvezelaansluiting op jouw adres?

Infographic over glasvezel aansluiting

Het kan allereerst lang duren voordat er überhaupt glasvezel wordt aangelegd in jouw woonplaats. Glasvezel partijen bepalen namelijk op basis van prioriteit welke woonplaats als eerste wordt voorzien van glasvezelaansluiting.

Als jouw woonplaats dan eindelijk aan de beurt is, is het aan jouw gemeente en de glasvezel partij welke wijk het eerst wordt aangesloten. Vaak is dit op basis van genoeg animo voor glasvezel in een bepaalde woonwijk. Met geluk ben je snel aan de beurt, maar meteen beetje pech kan het nog even duren voordat jouw woning eindelijk is aangesloten op glasvezel.

Welke netwerkpartijen zijn verantwoordelijk voor glasvezel aansluiting?

Glasvezel wordt niet aangelegd door één partij, maar versplinterd door meerdere netwerkbeheerders.

Die drie grootste netwerkbeheerders voor glasvezel zijn:

  1. KPN NetwerkNL
  2. T-Mobile (Open Dutch Fiber)
  3. Delta Fiber Netwerk

Naast deze drie grotere netwerkbeheerders, wordt glasvezel ook aangelegd door lokale aanbieders en burgerinitiatieven.

Via de netwerkbeheerders bieden verschillende providers glasvezel internet aan. Dit kan omdat het glasvezel netwerken een 'open netwerk' is. Je kan dus zelf kiezen bij welke provider je uiteindelijk glasvezel internet afsluit, op basis van de beschikbaarheid op jouw postcode.

Over de glasvezel netwerkbeheerders:

  • KPN NetwerkNL (voorheen Reggefiber): KPN NetwerkNL is de grootste partij en verantwoordelijk voor 80% van de aanleg van glasvezelnetwerk. KPN NetwerkNL heeft meer dan 60 providers aan haar netwerk verbonden.
  • Delta Fiber Netwerk (voorheen Glasvezel Buitenaf): Delta Fiber Netwerk legt voornamelijk glasvezel aan in buitengebieden. Dit zijn gemeenten waar weinig postcodes snelle internetverbindingen hebben. Buitengebieden krijgen voorrang om te worden voorzien van snel internet via glasvezel. Hierbij is de eis dat er geen kabel internet op die plaatsen aanwezig is, waarmee ook snel internet beschikbaar is.
  • T-Mobile (Open Dutch Fiber): (e-fiber is hierin opgegaan) De derde grote glasvezelbeheerder is T-Mobile. T-Mobile legt zowel in steden, dorpen als buitengebieden glasvezelnetwerk aan.

Een glasvezelaansluiting in 6 stappen

Een glasvezel aansluiting op jouw adres kan redelijk snel gaan, maar ook nog een tijd duren, afhankelijk van welke wijken eerst aan de beurt zijn. Om je een beeld te geven van hoe de aanleg van een glasvezelaansluiting in zijn werk gaat, nemen we je even mee door de verschillende fasen:

Stap 1. de gemeente kiest een glasvezelpartij

Samen met deze glasvezelpartij wordt bepaald welke wijken eerst aan de beurt zijn.

Stap 2. je ontvangt een brief

Is jouw wijk aan de beurt voor de aanleg van glasvezel? Dan ontvang je hierover een brief van de netwerkbeheerder van jouw regio. In deze brief wordt jou gevraagd om online toestemming te geven voor de aansluiting.

  • Je geeft toestemming: Wanneer je toestemming geeft, wordt jouw adres gratis aangesloten op glasvezelnetwerk. Je bent hiermee niet verplicht ook een glasvezelabonnement te nemen. Als je op een later moment wel een glasvezel abonnement wil, is het dus handig als je al wel aangesloten bent.
  • Je geeft geen toestemming: Als je geen toestemming geeft, wordt jouw woning overgeslagen. Geef je te laat toestemming of wil je later alsnog? Dan is de aanleg van glasvezel naar jouw woning niet meer gratis omdat er dan werkzaamheden nodig zijn speciaal voor alleen jouw woning.

Tip van een vriend:

Wordt jou gevraagd om toestemming te geven voor een glasvezelaansluiting? Dan raden we je aan om hiervoor toestemming te geven. Het kost je namelijk niks en je hebt dan later altijd de optie om wel voor glasvezel te kiezen als je wil overstappen van provider. Slim!

Stap 3. er komt een glasvezelvoorbereider langs

Wanneer je toestemming hebt gegeven, komt er een glasvezelvoorbereider bij jou thuis langs. Samen met de werkvoorbereider bepaal je waar in jouw huis het glasvezelaansluitpunt komt. Meestal is dat in de meterkast of op de plek waar ook andere kabels het huis binnenkomen.

Stap 4. de aanleg van glasvezelkabel in de straat

In deze fase wordt de stoep eruit gehaald om de glasvezelkabel in de straat aan te leggen. Goed om te weten is dat je hier niet lang last van zal hebben. Aan het einde van de dag is de straat weer dicht.

Stap 5. doortrekken van de glasvezelkabel tot je woning

Onder de voortuin door wordt er een kabel geschoten tot aan de gevel van je huis. Dit gebeurt ondergronds, met speciale boor, zonder gegraaf in je tuin. Vlakbij je woning steekt vervolgens tijdelijk een oranje glasvezelkabel uit de grond omhoog.

Stap 6. de aansluiting bij jou binnen wordt gemaakt

Op afspraak komt er een glasvezelmonteur langs om de glasvezelkabel door de buitenmuur naar binnen te boren. Vervolgens installeert de monteur, het zogenoemde FTU-aansluitpunt op de plek die in de voorbereiding met jou is afgesproken.

Sluit een glasvezel abonnement af

Is de glasvezelaansluiting in jouw woning geregeld? Sluit dan een glasvezel internet abonnement af om gebruik te kunnen maken van supersnel en stabiel internet. Er komt in vrijwel alle gevallen een gratis monteur langs om jouw glasvezel abonnement te installeren. Zo heb je er geen omkijken naar, en kun je lekker snel online!

Hoe gaat glasvezel aansluiten in zijn werk?