Welke internetverbindingen zijn er?

Internet providers leveren internetverbindingen voor thuis met DSL, kabel en glasvezel. Bij uitzondering is er via een paar providers ook 4G internet via het mobiele netwerk mogelijk. Dit is speciaal voor buitengebieden waar alleen traag internet beschikbaar is.

Hoe ontvang je de internetverbinding bij je thuis?

  • DSL-internet ontvang je via de telefoonlijn
  • Kabel internet komt binnen via de televisiekabel
  • Glasvezel internet wordt geleverd via een glasvezelkabel
  • 4G internet ontvang je via een router

Wat is breedbandinternet?

Als we over internetverbindingen praten hebben we het over breedbandinternet. Dat betekent in feite niets anders dan ‘snelle’ internetverbinding. Met een breedbandinternetverbinding is het mogelijk om grote hoeveelheden data tegelijk te kunnen versturen. Over iedere breedbandinternetverbinding kun je internetten, tv kijken en bellen, afhankelijk van welk internetpakket je kiest.

Toegang tot meerdere internetverbindingen

Bijna ieder huishouden in Nederland heeft toegang tot één of meerdere breedbandinternetverbindingen. Zo zijn DSL en kabel internet bijna overal in Nederland beschikbaar. Toch zijn er nog plekken in Nederland waar breedbandinternet niet optimaal werkt. Meestal in zogenaamde ‘buitengebieden’.

In buitengebieden ligt vaak wel al een breedbandinternet infrastructuur, maar blijkt de verbinding niet bij ieder huishouden even snel en stabiel te zijn. Dit kan te maken hebben met begroeiing in de buurt, denk aan bosrijke gebieden of plattelandsgebieden. De oplossing in dat geval is 4G mobiel internet.

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten per type internetverbinding?

Niet één internetverbinding is beter dan de andere. Ze hebben allemaal hun voor-en nadelen. Kijk daarom naar jouw situatie en hoe jij het internet gebruikt en beslis aan de hand daarvan welk type het beste bij je past. Afhankelijk van de beschikbaarheid op je postcode.

In het kort zijn er drie globale verschillen tussen de internetverbindingen:

  1. Maximale internetsnelheid
  2. Stabiliteit en storingsgevoeligheid
  3. Prijs

In het volgende overzicht laten we je zien waarin de verbindingen inhoudelijk van elkaar verschillen:

InternetverbindingDSLKabelGlasvezel

Signaal

Via telefoonlijn

Via coaxkabel

Via glasvezelkabel

Max. downloadsnelheid

200 Mb/s

1000 Mb/s*

1000 Mb/s*

Max. uploadsnelheid

20 Mb/s

50 Mb/s

1000 Mb/s

Stabiliteit

Laagst

Hoog

Hoogst

Storingsgevoelig

Meest

Weinig

Minst

Prijs

Goedkoopste

Duurste

Duurder

Beschikbaarheid hoogste internetsnelheid

Op sommige postcodes is kabel internet met 1000 Mb/s (Giganet) beschikbaar. Voor glasvezel is 750 Mb/s tot 1000 MB/s ook beperkt beschikbaar. Zijn deze snelheden op jouw postcode beschikbaar, dan laten we je dat zien met de internet postcodecheck.

Welke internetverbindingen zijn er?