Hoe bepalen we de beste energieleverancier?

Om de beste energieleverancier voor je te vinden hebben we in onze energie vergelijker gekeken naar 3 factoren.

Prijsinformatie van Energieleveranciers

Per abonnement van een energieleverancier kan die prijs verschillen, de 1 jaar contracten geven een goed idee van hoe duur de leverancier in verhouding met andere leveranciers is. Wil je de prijzen van de abonnementen zien, vul dan in onze energie vergelijker je verbruik en postcode in.

Voor de prijsinformatie gebruiken we de maandbedragen (o.b.v. 2500 kwh stroom per jaar, 1000 m3 gas per jaar) van de 1, 2, 3 en 5 jaarcontracten van de energieleveranciers. Ook de prijs per kWh wordt van deze contracten gebruikt.

Consumenten ervaringen

Voor de consumentenervaringen gebruiken we de laatste rapportcijfers van de consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en internet ervaringen sites zoals energie-ervaringen.nl. De totaalscore is hiervan een gemiddelde.

Service score

Elke maand bekijkt ons expertpanel naar de servicediensten van energieleveranciers. Denk hierbij aan het gratis leveren van een energiemonitor, de mate van simpelheid en mogelijkheden bij facturatie en betaling (mogelijkheid tot uitgesteld betalen, mogelijkheid om facturen op verschillende manieren te ontvangen).

snel geld lenen

Redenen om onze energie vergelijker te gebruiken
  • 100% Onafhankelijk
  • Duidelijk overzicht
  • Overstapservice
Energie vergelijken

Energieleveranciers overzicht

Hieronder vind je een overzicht van alle energie energieleveranciers. Wij hebben de groenste en goedkoopste energieleveranciers op een rijtje gezet.

Meest gestelde vragen over energie

Welke stappen moet ik zetten om over te stappen van energieleverancier?

Overstappen van energieleverancier wordt nog wel eens gezien als ingewikkeld. Het is daarentegen erg simpel. Het voordeel van overstappen is dat je veel geld kan besparen. Daarbij komt dat het overstappen geheel gratis is. Graag laten we je zien hoe gemakkelijk overstappen is door middel van een 6 stappenplan.

  1. Vergelijk onafhankelijk energieleveranciers
  2. Kies de beste deal en stap over
  3. Je hebt 14 dagen bedenktijd
  4. Het oude contract wordt opgezegd door de nieuwe energieleverancier
  5. Je geeft de meterstanden door
  6. Je bent overgestapt

Kan ik overstappen van energiecontract als ik nog een contract heb bij mijn huidige energieleverancier?

Het is mogelijk om over te stappen naar een andere energieleveranciers wanneer je nog een energiecontract hebt, met gevolg dat het kan zijn dat je een opzegboete moet betalen. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat je een opzegboete moet betalen. Er zijn ook energieleveranciers die de opzegboete voor je betalen, waarmee zij het overstappen aantrekkelijker voor je maken. Ook hangt het af van het contract dat je hebt, of je daadwerkelijk een overstapboete moet betalen.

Hoe werkt de bedenktijd van 14 dagen?

Na het afsluiten van een energiecontract heb je altijd 14 kalenderdagen bedenktijd. Deze bedenktijd gaat in op het moment dat je een officiële bevestiging ontvangt van je energieleverancier. Goed om te weten is dat weekenddagen en eventuele feestdagen ook worden meegeteld in de bedenktijd. Wanneer je de bevestiging van het energiecontract niet meteen via de mail ontvangt maar via de post, dan start de bedenktijd met ingang van de dagtekening.

Overstapvoorwaarden voor de verschillende energiecontracten.

Onbepaalde tijd contract

Wanneer je een contact hebt voor onbepaalde tijd, is het mogelijk om het contract op te zeggen met een opzegtermijn van 30 dagen. Let op want er zijn een aantal energieleveranciers die een opzegtermijn korter dan 30 dagen hebben. De energieleveranciers mogen geen boete in rekening brengen.

Contract met een vaste looptijd

De overstapboete geldt wel bij een contract met een bepaalde looptijd, zoals 1, 2 of 3 jaar. Door de ACM (Autoriteit Consument & Markt) is de hoogte van de opzegboete die de energieleverancier kunnen eisen bepaald. De prijzen zijn te vinden in de onderstaande tabel. Het is goed om te weten dat deze prijzen per product worden gerekend. Neem je dus zowel gas als stroom af, dan wordt het bedrag verdubbeld.

Contract dat stilzwijgend is verlengd

Op het moment dat je een contract hebt met een vaste looptijd en de energieleveranciers verlengd het contract stilzwijgend, dan mag de energieleverancier maximaal €50,- rekenen. De energieleverancier moet dan wel aangegeven hebben dat het contract stilzwijgend is verlengt. Dit bedrag is ook weer voor één product en kan daarom maximaal oplopen tot € 100.- voor zowel gas als stroom. Wanneer de energieleverancier je niet heeft ingelicht over het stilzwijgend verlengen, mag de energieleverancier een maximaal bedrag van € 25,- euro in rekening brengen per product.

Beste energieleveranciers 2020

Leverancier Contractduur Aanbieding Prijs Bestellen
Oxxio 1 jaar € 190,00 91,92 Meer info
Budget Energie 1 jaar € 60,00 93,97 Meer info
Vattenfall 1 jaar € 200,00 95,74 Meer info
NLE 1 jaar € 100,00 96,87 Meer info
Essent 1 jaar € 150,00 97,32 Meer info

Hierboven hebben wij de top 5 beste energieleveranciers van dit moment opgesteld. Deze tabel wordt geupdate met de laatste prijzen van de energieleverancier. De laatste prijzen halen we op bij de energieleveranciers en worden dagelijks bijgehouden. In onze energie vergelijker houden we tevens rekening met de regiotoeslag op de gasprijs. Standaard wordt gasregio 4 getoond. Als je een postcode in onze vergelijker invult wordt deze aangepast naar uw regio. De prijzen in de bovenstaande tabel zijn gebaseerd op verbruik van 2500 kwh en 1000 m3 gas.

Wil je alle energie aanbiedingen met elkaar vergelijken? Bekijk dan onze energie vergelijker.

Wij helpen je om de beste energieleverancier te vinden die bij jou past