Nieuws   Energie  
Beste Keuze Award badge

Dit zijn de winnaars van het beste energieleverancier onderzoek 2024

Gepubliceerd op: 25 april 2024

Keuze.nl heeft dit jaar voor het eerst op geheel eigen wijze onafhankelijk onderzoek gedaan naar de 'beste energieleverancier'. Deze eretitel geven wij aan de 3 winnaars van de categorieën: laagste prijs, klanttevredenheid en meest betrouwbaar. Wie hebben er gewonnen en hoe hebben we dit onderzoek gedaan?

💡Onderzoeksaanpak

Per categorie hebben we één echte winnaar uitgeroepen en benoemen we de twee beste alternatieven.

  • Aantal onderzoeksuren: 40
  • Aantal vergeleken leveranciers: 20 (met minimaal 10.000 klanten)
  • Belangrijke bronnen: onze prijsdata, Multiscope, MarketResponse, Net Promotor Score energieleveranciers

Winnaar categorie laagste prijs: Budget Energie

Budget Energie is de beste energieleverancier met de laagste prijs, gevolgd door Innova Energie en Mega Energie.

De afgelopen 6 maanden is Budget Energie het vaakst de goedkoopste energieleverancier geweest.

Hoe we de laagste prijs hebben onderzocht:

Om de beste energieleverancier met de laagste prijs te kunnen uitroepen hebben we de afgelopen 6 maanden wekelijks de maandprijzen van energieleveranciers bijgehouden.

Hierbij hebben we gevolgd hoe vaak leveranciers in de top 5 van goedkoopste leveranciers stonden, bij een standaardverbruik met gas en stroom op basis van de totale kosten. Aan de hand van hoeveel weken ze in totaal een top positie hadden, hebben we ze een cijfer tussen de 1 en de 10 gegeven. Daarbij kon een 10 behaald worden als een leverancier iedere week in de top 5 stond, en een 1 wanneer een leverancier nooit in de top 5 stond.

Dit zijn alle energieleveranciers die een 5 of hoger scoorden als eindcijfer in ons prijsonderzoek:

EnergieleverancierEindscore
Budget Energie9.3
Innova Energie7.4
Mega Energie6.7
Energiedirect6.3
Oxxio5.9

Winnaar categorie klanttevredenheid: Pure Energie

Pure Energie is de beste energieleverancier op basis van klanttevredenheid, gevolgd door een gedeelde tweede plek voor Greenchoice en UnitedConsumers.

Uit ons klanttevredenheidsonderzoek blijkt dat klanten het meest tevreden zijn over Pure Energie, gemeten over een aantal onderdelen.

Hoe we de klanttevredenheid hebben onderzocht:

De beste energieleverancier met de hoogste klanttevredenheidsscore hebben we bepaald aan de hand van vijf onderdelen, waarbij leveranciers 2 punten per onderdeel konden behalen, met een maximale score van een 10.

Zo hebben we allereerst gekeken naar of leveranciers een goede beoordeling hebben gekregen in eerdere onafhankelijke klantonderzoeken, zoals die van MarketResponse, Multiscope en de Net Promotor Score van leveranciers.

Daarnaast hebben we vele honderden reviews van (ex-klanten) doorgenomen op betrouwbare reviewsites, en hebben we voor structureel opvallende positieve zaken leveranciers een ster extra gegeven. Voor structurele negatieve punten hebben we een punt afgetrokken. Hierbij hebben we ook gekeken of (en hoe) leveranciers reageren op reviews en klachten. Hiervoor konden leveranciers ook punten krijgen als ze altijd reageren.

Ook hebben we de reviewscores van leveranciers laten meewegen, als er voldoende reacties waren op betrouwbare reviewsites. Leveranciers konden hiervoor 2 punten krijgen vanaf een score met 3 sterren of 8 als cijfer.

Dit zijn alle leveranciers die een 6 of hoger haalden in ons klanttevredenheidsonderzoek:

EnergieleverancierEindscore
Pure Energie9.0
Greenchoice8.0
UnitedConsumers8.0
Coolblue Energie7.0
Essent7.0
Vandebron7.0
Budget Energie6.0
Powerpeers6.0
ENGIE6.0Winnaar categorie betrouwbaarheid: Essent

Essent is de beste energieleverancier op basis van betrouwbaarheid, gevolgd door Vattenfall en Eneco.

Hoewel Essent, Vattenfall en Eneco financieel gezien even solide zijn, is de klantbetrouwbaarheid van Essent net iets beter dan van de andere twee op basis van ons onderzoek.

EnergieleverancierPositie
Essent
1e
Vattenfall
2e
Eneco
3e


Hoe we de betrouwbaarheid hebben onderzocht:

Om de betrouwbaarheid van energieleveranciers vast te kunnen stellen hebben we 2 pijlers gebruikt:

  1. Hoe financieel stabiel zijn ze
  2. Doen ze wat ze beloven en zijn ze daar transparant over (klantbetrouwbaarheid)


Om de financiële stabiliteit vast te stellen hebben we gekeken naar de totale omvang van leveranciers op basis van het aantal klanten, de totale dienstverlening en hoe ze opereren.

Staan leveranciers bijvoorbeeld op zichzelf, of hebben ze grote aandeelhouders of de Staat achter zich zoals Eneco (E.ON), Essent (Mitsubishi en Chubu) en Vattenfall (Zweedse overheid)? Heeft een leverancier daarnaast dochtermaatschappijen, en zijn ze zelf energieproducent of een nutsbedrijf? Zo hebben Eneco, Essent en Vattenfall alledrie meerdere dochterleveranciers onder zich en zijn ze grote energieproducenten.

Ook hebben we kritisch gekeken naar in hoeverre financiële problemen bekend zijn van leveranciers, en of ze onder verscherpt toezicht staan van de Autoriteit Consument & Markt. Bij Eneco, Vattenfall en Essent is hiervan geen sprake.

Om vervolgens van de financieel meest stabiele energiemaatschappijen te kunnen bepalen wie het beste waarmaken wat ze beloven naar hun klanten toe, hebben we gezocht naar of leveranciers dingen doen die de betrouwbaarheid op het spel kunnen zetten.

Voorbeelden zijn het hebben van een minder transparante of goed werkende website, of onduidelijkheid over de tarieven (met zonnepanelen). Maar denk ook aan klachten over het te laat terugbetalen van voorschotten.

Hierbij komt Essent net wat positiever uit de verf dan Vattenfall. Eneco scoort op klantbetrouwbaarheid het laagst van de drie.


Extra categorieën: zonnepanelen en dynamische energie

Naast de 3 officiële categorieën van het onderzoek naar de beste energieleverancier, hebben we nog twee andere onofficiële categorieën onderzocht: zonnepanelen en dynamische energie.

Omdat het aantal dynamische leveranciers flink in opmars is en leveranciers de regels rondom zonnepanelen de komende tijd nog verder zullen aanpassen, houden we er rekening mee dat de beste energieleverancier in deze categorieën regelmatiger kan veranderen.


Winnaar categorie zonnepanelen: Vattenfall

Vattenfall komt nu vaak het voordeligst uit ons prijsonderzoek met zonnepanelen, gevolgd door een gedeelde tweede plaats voor Innova Energie en Essent, en een derde gedeelde plaats voor Oxxio en Eneco.

Hoe we de laagste prijs met zonnepanelen hebben onderzocht:

Om met zonnepanelen de beste prijs te kunnen bepalen, hebben we van alle leveranciers de afgelopen 3 maanden de maandprijzen voor gas en stroom gevolgd bij een standaardverbruik, met een netto teruglevering van 2000 kWh per jaar. Hierbij is ook rekening gehouden met de terugleverkosten met zonnepanelen.

De leveranciers die structureel in top 5 stonden op basis van laagste prijs hebben een (gedeelde) plek in de top 3 gekregen.

Dit zijn alle leveranciers die minimaal een 5 als eindcijfer haalden in ons prijsonderzoek naar zonnepanelen.

EnergieleverancierEindscore
Vattenfall10.0
Innova Energie8.0
Essent8.0
Oxxio7.3
Eneco7.3

Winnaars categorie dynamische energie: Tibber

Tibber is op dit moment de beste dynamische energieleverancier op basis van prijs/kwaliteit. De beste alternatieven zijn NextEnergy, Zonneplan en Budget Energie.

Hoe we dynamische leveranciers hebben onderzocht:

Om de beste dynamische leverancier van dit moment te kunnen uitroepen, hebben we prijs/kwaliteit onderzoek gedaan. Daarbij hebben we dynamische leveranciers vergeleken op hun inkoopvergoedingen en abonnementskosten. Op basis hiervan hebben de leveranciers een eindscore gekregen van tussen de 1 en de 10 voor de prijs.
Dit zijn de dynamische leveranciers die een 5 of hoger scoorden op basis van alleen prijs:

EnergieleverancierEindscore
Tibber10
NextEnergy9.3
Budget Energie8.6
Innova Energie

7.6

Frank Energie7.6
Zonneplan7.1
Eneco7.1
Vandebron6.8
Vattenfall6.6
PureEnergie6.4
ANWB Energie5.3


Om de beste dynamische energieleverancier te bepalen is naast de prijs ook de kwaliteit meegenomen. Deze hebben we beoordeeld aan de hand van de app beleving, de contractvoorwaarden en de klantenservice.
Daarbij kwam Tibber over het totaal als beste uit de bus. Meer over de uitkomst lees je in het beste dynamische energieleveranciers keuze advies.

Het onderzoek is gecontroleerd door onze energie-expert Geert Wirken, die regelmatig duiding geeft aan de energiemarkt bij RTL, NOS, Nieuwsuur en het AD.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team