Nieuws   Energie  
Vrouw afgebeeld met dynamisch energiecontract

Is een dynamisch energiecontract goedkoper in 2023 vanwege het prijsplafond?

Gepubliceerd op: 25 januari 2023

Het prijsplafond voor energie is óók van toepassing op het nieuwste type energiecontract: een dynamisch energiecontract. Of je nu met je verbruik naar verwachting onder of boven het prijsplafond uitkomt, een dynamisch energiecontract kan in beide situaties goedkoper zijn. In dit blog lees je hoe dat zit.

Ben je op zoek naar je eerste energieleverancier in deze prijzige energie tijden, of wil je juist van je huidige te dure energiecontract af? Dan heb je op dit moment twee opties voor een energiecontract:

  1. Een variabel energiecontract
  2. Een dynamisch energiecontract

Een vast energiecontract is op dit moment nog steeds niet mogelijk. Maar volgens de laatste berichtgeving vanaf 1 april 2023 naar alle waarschijnlijkheid weer wel.

Een dynamisch energiecontract kan goedkoper zijn

Variabele contracten kennen de meesten inmiddels wel. Maar de jongste ‘telg’ binnen de energiecontracten niet.

Met een dynamisch energiecontract in het kort, passen leveranciers de inkoopprijzen voor gas dagelijks aan en de tarieven voor stroom ieder uur.

Dat maakt dit type energiecontract nóg flexibeler dan een variabel contract waarbij leveranciers de tarieven maandelijks aanpassen of elk kwartaal. Dynamische energiecontracten zijn hierdoor ook een stuk onzekerder qua energiekosten.

Toch kan een dynamisch energiecontract in 2023 goedkoper zijn dan een variabel contract op dit moment vanwege het prijsplafond.


Wanneer je energieverbruik onder het prijsplafond blijft

Blijft het energieverbruik van jouw huishouden onder het prijsplafond van 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas, dan betaal je dit jaar nooit méér dan de maximale tarieven van het prijsplafond voor stroom en gas.

Je betaalt dan maximaal € 0,40 per kWh en € 1,45 per m3 gas. Hetzelfde geldt ook voor een variabel energiecontract.

Maar doordat dynamische tarieven dagelijks onder het prijsplafond kunnen zakken, profiteer je op dat moment meteen van goedkopere gas en stroom als je op die momenten energie verbruikt. In de praktijk gebeurt dat ook al.

Dynamische tarieven liggen al vaker onder het prijsplafond

Leveranciers van dynamische tarieven zoals NextEnergy, leveren inmiddels al gas en stroom onder de tarieven van het prijsplafond op sommige momenten.

Met belastingen en overheidsheffingen erbij, liggen de all-in tarieven op dit moment rond de € 0,38 per kWh voor stroom en € 1,22 voor gas.

Dit is natuurlijk een momentopname, maar het geeft aan dat dynamische contracten de moeite waard zijn om ook te vergelijken als je wilt uitzoeken of je nog meer kunt besparen op je energiekosten.

Berekening dynamische inkooptarieven

Omdat de tarieven dagelijks wisselen zijn leveranciers verplicht één keer per maand de inkoopprijs in te schatten voor de komende 12 maanden. Dit moet via een vaste rekenmethode. Op de website van de leverancier kun je de berekening van de inkooptarieven met elkaar vergelijken. Garanties geeft dit niet, wel een indicatie van wat je mag verwachten van de inkooptarieven.


Wanneer je energieverbruik boven het prijsplafond komt

Kom het energieverbruik van jouw huishouden vrijwel zeker uit boven het energie prijsplafond en verbruik je met name veel stroom? Oók dan kan een dynamisch energiecontract een goedkopere optie zijn als je bereid bent je verbruik aan te passen naar de goedkoopste momenten van de dag.

Dit laatste is belangrijk, want op de inkooptarieven zit geen maximumtarief.

Als je vooral je grootste stroomverbruik momenten kan verplaatsten naar vroeg in de ochtend, of laat in de avond en ’s nachts wanneer het het rustigst is op het stroomnet, dan valt er winst te behalen.

Het belangrijkste verschil voor je energierekening kun je maken door vooral apparaten die je willekeurig kunt aanzetten en gebruiken, aan te zetten op de goedkopere momenten.

Denk hierbij aan het opladen van je elektrische auto en het aanzetten van de wasmachine, droger en vaatwasser.


Deze variabele contracten zijn nu als enige goedkoper dan het prijsplafond

Geeft een variabel energiecontract je tot slot toch een prettiger gevoel vanwege de prijszekerheid? Dan heb je nu ook de mogelijkheid om variabele tarieven te betalen die onder het energie prijsplafond liggen.

Budget Energie

Op dit moment betalen nieuwe klanten van Budget Energie namelijk € 0,39 per kWh stroom en € 1,39 per m3 gas inclusief btw en belastingen.

Let wel: deze tarieven gelden tot en met 31 maart 2023 (voor een periode van 3 maanden dus). Daarna kunnen ze worden aangepast en volgen ze weer de markttarieven.

Op dit moment liggen de verwachtte markttarieven voor de komende paar maanden rond hetzelfde niveau, als we niet ineens alsnog een strenge winter krijgen. Overstappen naar Budget Energie kan dus een goedkopere optie zijn, zeker als je méér verbruikt dan het prijsplafond.

Mega

Naast Budget Energie, kun je met een variabel contract van energieleverancier Mega ook goedkoper uit zijn dan het prijsplafond als je 12 maanden klant blijft.

Dit geldt voor huishoudens met een energieverbruik onder het maximale verbruiksplafond van 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas.

Mega geeft als eerste leverancier weer een cashback actie van € 180,- bij dit variabele contract. De korting wordt verrekend per maand. Als je 12 maanden klanten blijft ontvang je € 15,- korting per maand.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team