Nieuws   Energie  
Dak van huis met zonnepanelen

Ga je terugleverkosten betalen? Dit zijn 3 dingen die je kunt doen

Gaat jouw energieleverancier terugleverkosten in rekening brengen? Dan is dit een goed moment om te kijken wat je nu het beste kunt doen met je energiecontract. Je kunt direct besparen op terugleverkosten door zoveel mogelijk opgewekte stroom zelf te verbruiken, maar daarnaast is een van de volgende 3 mogelijkheden vaak nog voordeliger.

Terugleverkosten zijn relevant wanneer je een nieuw contract gaat afsluiten of wanneer je nu een variabel contract hebt.

Optie 1: Stap (toch) over naar een leverancier met terugleverkosten

Ondanks dat energieleveranciers met terugleverkosten duurder lijken, zijn ze dat niet altijd. Dit komt doordat ze je toch een cashback kunnen bieden of lagere tarieven rekenen.

Sterker nog, op dit moment zijn energieleveranciers met terugleverkosten vaak de goedkoopste aanbieders als je zonnepanelen hebt, blijkt uit een snelle check in onze vergelijker. Daarom wil je zeker energie vergelijken als je jouw leverancier terugleverkosten gaat rekenen.

In onze energievergelijker nemen we alle relevante terugleverkosten mee, zodat je precies weet wat je gaat betalen.

Optie 2: Sluit een vast contract af zonder terugleverkosten

Je zou er ook voor kunnen kiezen om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier die geen terugleverkosten rekent.

Maar hoewel deze leveranciers geen expliciete terugleverkosten rekenen, betaal je vaak wel op een andere manier extra kosten voor je zonnepanelen: bijvoorbeeld omdat je een cashback misloopt, of omdat je een hoger vastrecht betaalt. Dit is nu het geval bij Energiedirect, Vattenfall en Essent.

Op dit moment zien we dat steeds minder leveranciers géén terugleverkosten rekenen. Wij verwachten dat aan het einde van dit jaar alle leveranciers juist terugleverkosten rekenen.

Gebruik onze tool om te zien welke leveranciers nog geen terugleverkosten rekenen.

 
Terugleverkosten
€ -,--
per jaar

Optie 3: Stap over op een dynamisch energiecontract (met alleen stroom)

Een derde mogelijkheid is om een dynamisch energiecontract te nemen, als dit bij je past. Bij dit type energiecontract heb je namelijk niet te maken terugleverkosten (al krijg je bij de meeste dynamische leveranciers ook geen cashback).

Heb je alleen stroom, dan is een dynamisch energiecontract zelfs helemaal interessant om te overwegen, omdat je hiermee geen grote gasprijsrisico’s loopt. Bovendien is een dynamisch energiecontract dagelijks opzegbaar waardoor je ook geen langetermijn risico loopt.

Wel is het goed om te weten dat niet alleen de leveringstarieven dagelijks veranderen met een dynamisch energiecontract, maar dat ook de terugleververgoeding niet vast staat en gelijk is aan het kale markttarief van het uur waarin je teruglevert. Dit is met zonnepanelen daarom ongunstiger (op de momenten dat de stroomprijs negatief is).

Kom meer te weten over terugleverkosten met zonnepanelen

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team