Nieuws   Energie  
Dalende gas tarieven in maart

Dit gebeurde er in maart op de energiemarkt: lagere tarieven

Gepubliceerd op: 31 maart 2023

De afgelopen weken was al in het nieuws dat de gasprijs op de groothandelsmarkt flink gedaald is. Maar wat betekent dat concreet voor jouw energierekening?

Afgelopen maand hebben wij het aanbod van alle energieleveranciers in Nederland bijgehouden. En wat blijkt: het aanbod vaste contracten is veel groter geworden, de tarieven zijn flink gedaald ten opzichte van vorige maand, maar er zijn ook nog steeds grote verschillen tussen de energieleveranciers.

Tarieven zijn flink lager dan in februari

Om met het belangrijkste te beginnen: de tarieven voor stroom en gas zijn fors gedaald. Sluit je nu een nieuw energiecontract af, dan ben je voordeliger uit dan wanneer je dat in februari had gedaan. De belangrijkste aanleiding voor de lagere prijzen is de lagere gasprijs op de groothandelsmarkt.

Concreet zie je dit terug in de gas- en stroomtarieven voor de contracten die aangeboden worden voor nieuwe klanten. Bij bijvoorbeeld het variabele contract van Budget Energie was de gasprijs op 1 maart 1,33 euro per m³ gas. Nu betaal je hier 1,21 euro voor: een daling van 9%. Voor een normaal huishouden met gas en stroom scheelt dat al ruim meer dan 200 euro per jaar.

Bij andere leveranciers zien we nog grotere prijsdalingen. Voor variabele contract van Vattenfall daalde de gasprijs eind maart maar liefst 27%, van 1,83 euro naar 1,33 euro. Voor consumenten die boven het prijsplafond zitten zal dit al snel 400 euro per jaar schelen.

Daling gas tarieven maart

Grote prijsverschillen tussen leveranciers

Wel valt ons op dat er nog steeds grote prijsverschillen tussen leveranciers zijn. Alleen al wanneer je kijkt naar het tarief voor gas (een van de belangrijke onderdelen van je energierekening) is het goedkoopste gastarief ongeveer de helft goedkoper dan het hoogste tarief dat aangeboden wordt.

Voor consumenten die meer verbruiken dan het prijsplafond energie was het altijd al verstandig om over te stappen. Maar door de dalende energieprijzen is het nu voor iedereen raadzaam om energieprijzen te vergelijken.

Verschil bijna 400 euro per jaar

Dankzij het prijsplafond betaalt een gemiddeld huishouden nu maximaal 225 euro per maand. Dit kan een stuk voordeliger: bij Budget Energie betaal je maar 192 euro per maand. Een verschil van 396 euro per jaar!

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team