Nieuws   Energie  
energiecompensatie 2024

Energiecompensatie in 2024: waar kun je terecht?

Gepubliceerd op: 07 november 2023

In 2022 en 2023 zijn er verschillende regelingen in het leven geroepen om de energierekening voor sommige huishoudens te compenseren. Vanaf volgend jaar zal energiesteun nog maar beperkt mogelijk zijn. Welke energiecompensatie maatregelen zijn er in 2024 nog beschikbaar en voor wie?

Aflopende energiecompensatie in 2023

Het demissionaire kabinet heeft bekend gemaakt dat meerdere regelingen niet zullen worden verlengd in 2024. Het ging hierbij om de volgende regelingen:

  • Prijsplafond stopt in 2024: Hiermee betaalt ieder huishoudens maximaal € 0,40 per kWh stroom en maximaal € 1,45 per m3 gas. Dit tot een verbruik van 2900 kWh en 1000 m3 gas. Dit is onafhankelijk van de leverancier waarbij je zit en de huidige stroomkosten.
  • Energietoeslag gemeenten: Huishoudens met inkomens op of net boven het sociaal minimum konden eenmalig maximaal € 800 toeslag aanvragen, en voor studenten gaat dit om € 400. Het precieze bedrag kan verschillen per gemeente.

Tijdelijk noodfonds energie gaat door in 2024

Het tijdelijke noodfonds zal in 2024 worden verlengd. Dit noodfonds werd ingesteld om huishoudens met een laag inkomen extra te kunnen compenseren. Het afgelopen jaar zijn er 96.000 aanvragen goedgekeurd. Het is op dit moment nog niet mogelijk om een nieuwe aanvraag te starten. Het is op dit moment nog niet bekend op welke datum het Noodfonds Energie opnieuw wordt opengesteld voor de winter van 2024
De hoogte van de compensatie is afhankelijk van het inkomen en de hoogte van de energierekening. Het kan hier om een deel of zelfs de gehele energierekening gaan.

Wie komen in aanmerking voor het noodfonds in 2024?

Voor 2023 waren de volgende eisen van toepassing: Alle huishoudens met een bruto maandinkomen dat lager is dan € 2980 (alleenstaand) of € 4180 (samenwonend) en waarvan de energierekening meer dan 10% bedraagt van het inkomen, komen in aanmerking voor het noodfonds.

Indien het inkomen lager is dan 160% van het sociaal minimum, betaalt het noodfonds het bedrag dat boven de 10% van je inkomen uitkomt. Zit het inkomen tussen de 160% en 200% van het sociaal minimum, dan gaat het om het bedrag dat boven de 13% van het inkomen uitkomt.

Twee voorbeelden ter verduidelijking:

  • Stel je verdient als alleenstaande een bruto inkomen van € 2200 per maand en je energierekening bedraagt € 300 per maand. Dan betaal je zelf tot 10%, dus € 220 per maand. De overige € 80 per maand wordt van uit het noodfonds betaald.
  • Stel je verdient gezamenlijk € 3553 per maand en je energierekening bedraagt € 500 per maand. Dan betaal je tot 13% zelf, dus € 460 en de overige € 40 per maand wordt van uit het noodfonds betaald.

Hoe vraag ik het noodfonds voor 2024 aan?

Het Tijdelijk Noodfonds Energie kon aangevraagd worden tussen februari en mei 2023. Inmiddels is het gesloten. Tijdens Prinsjesdag is bekend gemaakt dat het noodfonds voor 2024 weer verlengd wordt en aankomende winter weer zal worden opgesteld.

Wanneer dit precies zal zijn, is nog niet bekend aangezien de gesprekken over het noodfonds nog worden gevoerd. Alle informatie over het noodfonds, en hoe je een aanvraag doet, kun je vinden op noodfondsenergie.nl.

Andere manieren om de energierekening laag te houden

Ook wanneer je niet in aanmerking komt voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn er andere manieren om je energierekening laag te houden. Wat veel verschil maakt op je energiekosten is om de temperatuur in huis wat te verlagen. Iedere graad die je thermostaat lager kan, bespaart je ongeveer 7% op je stookkosten.

Wat daarnaast iedereen kan doen is je huidige energiecontract vergelijken met nieuwe energiecontracten. Zo heeft minister Jetten ook aangeraden om naar een vast energiecontract te kijken.
Door over te stappen op het goedkoopste energiecontract kan dit je tot honderden euro's per jaar besparen. Check daarom met behulp van de energie vergelijker of jij niet maandelijks te veel betaalt voor je energiecontact.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team