Nieuws   Energie  
Afbeelding van vrouw die pan op gasfornuis zet

Minister Jetten: "Kijk of een vast energiecontract loont"

Met de toegenomen geopolitieke spanningen blijft de gasprijs verder onder druk staan. En met de wintermaanden voor de deur, kan dit voor huishoudens met een flexibel energiecontract die gas afnemen een onrustige tijd worden. Minister Jetten van Energie en Klimaat spoort huishoudens met een flexibel energiecontract dan ook aan zich te laten informeren naar de mogelijkheden van een vast energiecontract. Dit zijn volgens ons de beste opties voor een vast energiecontract.

Gasprijs verder onder druk door nieuw conflict

Niet alleen de voortdurende oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgt voor aanhoudende druk op gasprijs. Het conflict tussen Israël en Hamas is erbij gekomen. Met de winter voor de deur, zorgt dit voor extra onzekerheid over de gasprijs.

Het begin van het conflict in het Midden-Oosten zorgde in oktober voor een flinke stijging van de gasprijs op de beurs van € 41,- per MWh naar € 56,- per MWh in ongeveer een week tijd. De gasprijs blijft op dit moment schommelen rond de € 50,- per MWh.

Als reactie hierop verhoogden in ieder geval 9 energieleveranciers afgelopen maand de prijzen van hun vaste energiecontracten. Zo zijn vaste energiecontracten 14% duurder geworden in één maand tijd, ontdekten wij.

Minister Jetten van Energie en Klimaat: "Kijk naar je energiecontract"

Afgelopen week schoof minister Jetten van Energie en Klimaat aan bij WNL en sprak over het belang om in deze tijd naar je energiecontract om te kijken. De minister benadrukte dat het verstandig is om nu te kijken of een vast energiecontract loont ten opzichte van je huidige situatie.

Want hoewel we volgens Jetten de winter goed door gaan komen met hoe we er nu voor staan, is het verstandig om je te laten informeren over een energiecontract met vast tarief, aldus de minister.

Minister Jetten maakte duidelijk dat de voorspellingen zijn dat de gasprijs niet zo hard zal stijgen als tijdens het begin van de oorlog in Oekraïne, mede vanwege de goed gevulde gasvoorraad op dit moment. Maar alleen met een vast energiecontract voorkom je dat je energierekening maandelijks hoger kan worden, als de internationale markt onrustig blijft of zelfs verslechterd.

Overweeg een vast energiecontract voor 1 jaar

Op dit moment zijn 1-jarige energiecontracten nog steeds voordeliger dan vaste energiecontracten voor 3 jaar. Ons advies is daarom om een 1 jaar vast contract te overwegen met de laagste prijzen voor jouw situatie.

Dit geeft je zekerheid over de energieprijzen tot in het najaar van 2024, en de flexibiliteit om op tijd weer over te stappen als de energieprijzen er tegen die tijd gunstiger voor staan. Zo zit je niet onnodig lang vast aan een te duur energiecontract.

De goedkoopste 1 jaar vaste energiecontracten van dit moment:

Leverancier Korting Maandprijs
Innova Energie € 490,00 € 141,16 Bekijk
Gewoon Energie € 430,00 € 146,16 Bekijk
Budget Energie € 410,00 € 148,43 Bekijk
UnitedConsumers € 325,00 € 150,69 Bekijk
Vandebron € 300,00 € 151,74 Bekijk
Prijzen op basis van 2500 kWh en 1000 m3. De prijzen kunnen per postcode verschillen. Laatst bijgewerkt op 16 juli 2024
Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team