Leveringskosten

Je betaalt de leveringskosten aan je energieleverancier. De hoogte van de leveringskosten mogen leveranciers zelf vaststellen. Dit zal altijd direct afhangen van de ontwikkelingen op de energiemarkt en de olie- en gasprijs. Wat je aan leveringskosten betaalt hangt direct af van je energieverbruik over het afgelopen jaar.

De leveringskosten voor energie bestaan uit:

  1. Variabele leveringskosten
  2. Vaste leveringskosten (voorheen vastrecht)

Op de leveringskosten heb je het meeste invloed. Niet alleen door te zuinig om te gaan met je energieverbruik, maar juist door regelmatig over te stappen naar een energieleverancier met de laagste leveringskosten voor jouw situatie.

1. Variabele leveringskosten

De variabele leveringskosten zijn je verbruikskosten per kWh stroom en per m3 gas. Hoe hoog je verbruikskosten zijn is dus een vermenigvuldiging van je energieverbruik met de tarieven per kWh en m3. Afhankelijk van of je een enkele- of dubbele meter voor stroom hebt, betaal je verschillende leveringstarieven voor stroom.

Variabele leveringskosten vastzetten of laten meebewegen

Met een vast energiecontract laat je de variabele leveringstarieven vastzetten voor de duur van je contract, bijvoorbeeld één jaar of drie jaar. Verandert er iets op de energiemarkt en in de prijzen, wat constant het geval is, dan hebben deze veranderingen geen effect op de tarieven in jouw contract.

Heb je daarentegen een variabel energiecontract, dan mogen energieleveranciers de variabele leveringskosten twee keer per jaar aanpassen, namelijk in januari en in juli. Dit kan in je voordeel zijn, maar ook in je nadeel als de leveringskosten omhoog gaan.

2. Vaste leveringskosten

De vaste leveringskosten die je betaalt aan je energieleverancier kun je zien als administratiekosten voor de levering van energie naar jouw woning. Dit is een vast bedrag dat je jaarlijks betaalt, ongeacht je verbruik.

De hoogte van de vaste leveringskosten kan sterk verschillen per leverancier en varieert ergens tussen de € 40,- en € 90,- per jaar. Een flink verschil dus. De hoogte ervan mogen leveranciers ook zelf vaststellen.

Kiezen voor hoge of lage vaste leveringskosten?

Komen de vaste leveringskosten op je over als een hoog of laag bedrag? Wij adviseren je niet blind te staren op de hoogte van alleen de vaste leveringskosten. Waarom? De vaste leveringskosten zijn slechts een onderdeel van je totale rekening. Laat je daarom altijd leiden door het maandbedrag. Daarin zijn alle kosten verrekend.

Leveringskosten