Makkelijk vergelijken
Makkelijk vergelijken Alles in één handig overzicht
Overstapservice
Overstapservice alles wordt voor je geregeld
9,3 9,3 Kiyoh beoordeling
87% van de bezoekers beveelt ons aan op Kiyoh
FD Gazellen winnaar Van 2018 tot en met 2022!

Waarom zonnepanelen?

Het hebben van zonnepanelen wordt steeds populairder. Het levert je namelijk verschillende voordelen op. Zo wek je je eigen groene stroom op en kun je de btw die je hebt betaald over het aanschafbedrag terugvragen.

Met zonnepanelen verlaag je je energierekening en verhoog je het energielabel, en dus de waarde van je huis.

Zonnepanelen in het nieuws

Ga je als eigenaar van zonnepanelen in 2024 veel betalen? En heeft het nog zin om zonnepanelen te nemen nu leveranciers extra kosten rekenen? Deze video legt het je uit.

Laatste update: 23 januari 2024

Zonnepanelen: hoe werkt dat?

Met zonnepanelen wek je je eigen groene stroom op. In dit stappenplan nemen we je mee door de aanschaf van zonnepanelen, het opwekken van energie en hoe het werkt met je energierekening.

icon
 

Hoe werkt het aanvragen van zonnepanelen?

 

Waar kan ik het beste zonnepanelen kopen?

Voor het aanschaffen van zonnepanelen kun je kiezen tussen verschillende aanbieders. Zo zijn er energieleveranciers zoals Coolblue en Eneco die zonnepanelen verkopen. Maar ook partijen als Duranet, Zonnemarkt en Zon Advies Nederland verkopen zonnepanelen. Hieronder zie je een overzicht van deze aanbieders en hun kenmerken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt is afhankelijk van je stroomverbruik en adres. Op de website van de aanbieder kun je je verbruik vaak laten inschatten door je postcode, huisnummer en aantal bewoners in te vullen.

Om de meest nauwkeurige inschatting te krijgen, kun je het beste je energierekening van afgelopen jaar erbij houden om je werkelijke verbruik invullen. Je krijgt dan een advies van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om gemiddeld evenveel op te wekken als je verbruikt. Wij adviseren je dit aantal aan te houden.

Offerte aanvragen en installatie

Tijdens een adviesgesprek met de aanbieder kies je welke zonnepanelen je wil laten installeren, afhankelijk van je wensen en de mogelijkheden voor je dak. Afhankelijk van de aanbieder en jouw wensen kan dit adviesgesprek fysiek gevoerd worden, maar ook online of telefonisch. Vervolgens vraag je een offerte aan en als je deze accepteert, worden de zonnepanelen bij je thuis geïnstalleerd.

Sommige aanbieders doen dit zelf en anderen laten dit doen door een derde partij. Zodra de panelen zijn geïnstalleerd begint het opwekken van je eigen groene energie en besparen op je energierekening meteen.

 

Hoe werkt zonne-energie opwekken?

 

Yes, er liggen zonnepanelen op je dak! Maar hoe werkt zonne-energie opwekken dan?

Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen die zijn gemaakt van bepaald materiaal dat stroom geleid wanneer er licht op valt. Wanneer de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading op de cel en de negatieve lading onder de cel.

Van wisselstroom naar gelijkstroom

De stroom die zonnepanelen opwekken heet wisselstroom. Maar de stroom die je thuis gebruikt heet gelijkstroom. Deze wisselstroom wordt omgezet in gelijkstroom door middel van één of meerdere omvormers.

Afhankelijk van de manier waarop je panelen geschakeld zijn, heb je één centrale omvormer of voor ieder paneel een eigen omvormer.

Wanneer kun je je opgewekte zonne-energie gebruiken?

Je gebruikt altijd de stroom die je op dat moment zelf opwekt. Draai je overdag een wasje, dan doe je dat met je net opgewekte zonne-energie. Je kunt geen stroom bewaren om later te gebruiken wanneer de zon niet schijnt.

De stroom die je verbruikt op momenten dat de zon niet schijnt, wordt geleverd door je energieleverancier. Toch gaat de stroom die je opwekt, maar niet gebruikt niet verloren. Dit lever je namelijk terug aan je energieleverancier.

 

Wat gebeurt er met mijn energierekening?

 

Salderen

Aan het eind van het jaar verrekent de energieleverancier je verbruikte stroom met je terug geleverde stroom. Op je energierekening zie je dan wat je netto hebt verbruikt, oftewel je afgenomen stroom verminderd met je terug geleverde stroom. Dit wordt salderen genoemd.

Over de stroom die je meer verbruikt dan teruglevert, betaal je energiebelasting, btw en verbruikskosten. Maar wek je meer stroom op dan je verbruikt, krijg je hierover een klein bedrag aan terugleververgoeding per kWh. Deze zogeheten salderingsregeling zal waarschijnlijk vanaf 2025 jaarlijks afgebouwd worden tot je in 2031 helemaal helemaal niet meer kunt salderen.

Zonnepanelen aanbieders

Aanbieders van zonnepanelen verkopen panelen van verschillende fabrikanten. De garanties die je krijgt, verschillen per fabrikant. Omdat de prijs van zonnepanelen sterk afhangt van jouw situatie, adviseren we je meerdere offertes aan te vragen. Zo kun je de beste keuze maken.

Coolblue laadpas logo
Coolblue zonnepanelen

Btw-teruggave wordt gratis geregeld. Advies en installatie door eigen monteurs opgeleid binnen de Coolblue Suniversity. Er worden geen meerwerkkosten gerekend.

 • 15 tot 25 jaar productgarantie op de panelen
 • 12 tot 25 jaar productgarantie op omvormers
 • 25 jaar vermogensgarantie tot 84,8%
 • 10 jaar installatie garantie
Eneco logo
Eneco zonnepanelen

Btw-teruggave voor €99,-. Aan de installatie kunnen meerwerkkosten verbonden zijn. Een servicecontract kost €2,95 per maand. Samenwerking met Suniverse B.V.

 • 12-25 jaar fabrieksgarantie op de panelen
 • 5 jaar fabrieksgarantie op de omvormers
 • 25 jaar vermogensgarantie tot 83% of 90%
 • 10 jaar installatiegarantie
Duranet

Btw-teruggave via de Centrale BTW Terugave. Installatie met een Esdec montage systeem. Aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonneEnergie. Bezig met het opzetten van een duurzaamheidscollectief.

 • 10-20 jaar productgarantie
 • 25 jaar vermogensgarantie tot 80%
 • Geen voorrijkosten of arbeidsloon bij bezoek tijdens de garantieperiode
Zon Advies Nederland

Btw-teruggave in samenwerking met de Centrale BTW Teruggave. Servicecontract bij Zon Zeker Garant. Installatiepartner van ACHMEA.

 • 10 of 12 jaar fabrieksgarantie op de panelen
 • 5 of 10 jaar fabrieksgarantie op omvormers
 • 25 jaar vermogensgarantie tot 80%
 • Platform voor kopers en installateurs van zonnepanelen
Zonnemarkt

Btw-service door Nationale Belasting Adviseurs. Aanmelding bij Stichting Garantiefonds Duurzame Energie tegen eenmalige betaling van €95,-. Eigen installatietak genaamd Zonfix.

 • 12-25 jaar productgarantie op de panelen
 • Ten minste 10 jaar vermogensgarantie tot minimaal 90%
 • Ten minste 25 jaar vermogensgarantie tot minimaal 80%
 • Ten minste 10 jaar garantie op omvormers

Hoe kies ik de beste zonnepanelen?

Prijsvergelijken

Behalve de aanschafkosten van zonnepanelen zijn er vaak bijkomende kosten. Denk aan derde verdieping toeslag, platdakballast of kosten voor een traplift.

Deze zijn bij de ene aanbieder hoger dan bij de ander. Zo brengt de ene aanbieder wel meerwerkkosten rondom de installatie in rekening en de ander niet. Deze meerwerkkosten worden opgenomen in de offerte. Prijsvergelijken is dan ook het makkelijkst wanneer je offertes aanvraagt bij verschillende aanbieders.

Garanties

Ook belangrijk om mee te nemen in het vergelijken van zonnepanelen, zijn de garanties die je krijgt. Denk aan fabrieksgarantie op de panelen en omvormers, installatiegarantie en vermogensgarantie.

De fabrieksgarantie en vermogensgarantie worden bepaald door de fabrikant, maar de installatiegarantie is afhankelijk van de partij die het systeem komt installeren.


Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen gaan tot wel 40 jaar mee. Vaak geven fabrikanten 25 jaar vermogensgarantie van ongeveer 80-90%. Dat betekent dat de fabrikant er verantwoordelijk voor blijft dat de panelen binnen de garantieperiode nog voor minimaal het desbetreffende percentage presteren.


Wat is het verschil tussen een serieschakeling en een parallelschakeling bij zonnepanelen?

Serie geschakelde zonnepanelen

Bij een serieschakeling zijn de panelen in een reeks aan elkaar geschakeld en is de sterkte van je zonnedak afhankelijk van alle panelen. Wanneer één paneel minder of geen stroom kan opwekken, leveren alle panelen dezelfde sterkte als dit paneel.

Een serie geschakeld zonnedak is dus zo sterk als het zwakste paneel. Voordeel van een serieschakeling is wel dat deze vrij eenvoudig geïnstalleerd kan worden en dus ook minder duur is in aanschaf dan een parallelschakeling.

Parallel geschakelde zonnepanelen

Bij een parallelschakeling functioneren alle panelen onafhankelijk van elkaar. Ieder paneel levert dus op zichzelf stroom op. Wanneer één van je panelen in de schaduw ligt, kunnen de anderen alsnog optimaal stroom leveren. De stroomkring wordt namelijk niet onderbroken.

Het nadeel van een parallelschakeling is wel dat deze duurder is in aanschaf omdat alle panelen los van elkaar geïnstalleerd moeten worden.


Welke omvormer heb ik nodig?

Zonnepanelen wekken wisselstroom op, maar de stroom die je gebruikt, heet gelijkstroom. Om wisselstroom om te zetten in gelijkstroom heb je één of meerdere omvormers nodig.

Handig om te weten is dat omvormers gemiddeld 12 jaar meegaan voordat ze vervangen moeten worden.

Micro-omvormers

Wanneer je een parallel geschakeld zonnedak hebt, wordt de wisselstroom per paneel omgezet in gelijkstroom. Dit wordt gedaan door middel van micro-omvormers waarvan je er voor ieder paneel één nodig hebt. Ze worden onder de panelen geplaatst en dus niet in huis.

Centrale omvormer

Kies je voor een serie geschakeld zonnedak? Dan zet één centrale omvormer de wisselstroom van ieder zonnepaneel om in gelijkstroom. Een centrale omvormer wordt binnen geplaatst op een koele plek waar het apparaat goed zijn warmte kwijt kan.

Power optimizers

Wanneer je kiest voor een serie geschakeld zonnedak en één zonnepaneel ligt regelmatig in de schaduw, wordt de stroomkring onderbroken. Dit kan opgelost worden met een Power optimizer. Deze wordt aan het zwakkere paneel gekoppeld om dit paneel te compenseren. Hierdoor wordt de kracht van het volledige dak zo min mogelijk beïnvloed door het zwakke paneel.


Hoe werkt btw terugvragen zonnepanelen?

Het terugvragen van btw werkt bij iedere aanbieder anders. Bij Vattenfall moet je dit bijvoorbeeld zelf regelen, Coolblue doet het gratis voor je en Eneco regelt het voor je tegen een bijbetaling van €99,-.

Aanbieders als Duranet en Zonnemarkt werken hiervoor samen met de Centrale BTW Teruggave. Als hier extra kosten aan verbonden zijn, wordt dit meegenomen in de offerte. Je kunt er ook voor kiezen de btw-teruggave zelf te regelen met de Belastingdienst.

Waarom kan je de btw op zonnepanelen terugvragen?

Omdat je energie opwekt, ziet de belastingdienst je als kleine energieleverancier en dus als ondernemer. Daarom mag je de btw op zonnepanelen terugvragen.

Btw op de offerte

Op de offerte van je zonnepanelen staat een brutobedrag en een nettobedrag. Het brutobedrag is in dit geval dus hoger dan het nettobedrag omdat hier nog 21% btw bij zit die je later terug kunt vragen.


Wat is forfait voor zonnepanelen?

Forfait is de belasting die je moet betalen over de stroom die je opwekt. De hoogte van dit bedrag ligt, afhankelijk van de hoeveelheid Wattpiek die je opwekt, tussen €20,- en €200,-.

Vanaf een opwekvermogen hoger dan 10.000 Wattpiek maakt de Belastingdienst een speciale berekening voor je.


Hoe werkt salderen nu en straks?

Salderen nu

Als je nu zonnepanelen hebt of aanschaft, streept je energieleverancier op jaarbasis je opgeleverde energie weg tegen je verbruikte energie.

Lever je meer stroom op dan je verbruikt? Dan krijg je een klein bedrag per kWh aan terugleververgoeding van de leverancier. De hoogte van dit bedrag verschilt per leverancier. Energieleveranciers zijn nu nog wettelijk verplicht te voldoen aan deze salderingsregeling. Vanaf 2025 gaat dit veranderen.

Salderen vanaf 2025

Oorspronkelijk waren de regeringsplannen om de salderingsregeling vanaf 2023 te gaan afbouwen. Inmiddels ligt het voorstel om hier in 2025 mee te beginnen.

Dit betekent dat het percentage stroom dat gecompenseerd mag worden jaarlijks zal afnemen tot 0% in 2031. Hiermee zal de terugleververgoeding dus verdwijnen.

Waarom wordt salderen afgeschaft?

De salderingsregeling is in 2004 ingesteld om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. De aanschafprijs lag destijds namelijk nog erg hoog dus de salderingsregeling werd ingesteld om de drempel tot het nemen van zonnepanelen te verlagen.

Inmiddels ligt de aanschafprijs van zonnepanelen niet meer zo hoog en zijn zonnepanelen een stuk populairder geworden. De regering verwacht dat de salderingsregeling hierdoor niet meer nodig is om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk te maken en wil hem daarom afschaffen.


Dit moet je niet vergeten bij de aanschaf van zonnepanelen

Iets wat veel vergeten wordt bij het aanvragen van zonnepanelen, is het aanmelden van de panelen bij de netbeheerder wat verplicht is om te doen.

Hoe werkt zonnepanelen aanmelden bij de netbeheerder?

Zonnepanelen aanmelden doe je op www.energieleveren.nl door je adres, contactgegevens en meternummer in te vullen. Daarna kun je aan de hand van een verificatiemail de zonnepanelen aanmelden.

Waarom moet je zonnepanelen aanmelden bij de netbeheerder?

Het aanmelden van zonnepanelen is wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat je energie kunt terug leveren en zodat de netbeheerder kan zorgen dat er geen storingen ontstaan door het op het juiste moment goed te onderhouden.

Wat gebeurt er als je zonnepanelen niet aanmeldt bij de netbeheerder?

Wanneer je je zonnepanelen niet aanmeldt, is het niet mogelijk voor de netbeheerder om bij te houden hoeveel kWh je terug levert. Dit betekent dat je niet kunt salderen en dus ook geen terugleververgoeding krijgt. Hierdoor zal het langer duren voordat je de investering hebt terugverdiend.