Nieuws   Energie  
Afbeelding van een energiecentrale

Verwachting energieprijzen 2024: hier moet je rekening mee houden

Gepubliceerd op: 08 februari 2024

Hoe de energieprijzen zich in 2024 zullen bewegen is een vraag die velen bezighoudt. We bespreken de belangrijkste ontwikkelingen op de energiemarkt, zodat jij weet waar je rekening mee moet houden.

Wat is er in 2024 aan de energieprijzen veranderd?

In 2024 is er ten opzichte van 2023 veel veranderd aan de energierekening voor consumenten.

De volgende veranderingen hebben in 2024 impact op de totale energiekosten:

  • Er is geen prijsplafond meer in werking sinds 1 januari 2024

  • De netbeheerkosten zijn (lokaal) fors omhoog gegaan tot € 11,- per maand

  • De gasprijs ligt relatief laag onder de € 30,- per MWh op de beurs

  • De energiebelasting is verhoogd met € 0,12 per m3

  • De energiebelasting op stroom is verlaagd met € 0,02 per m3

  • De vermindering energiebelasting is verhoogd naar € 631,35

  • Het Noodfonds Energie wordt blijft bestaan voor minima

  • Met zonnepanelen ben je duurder uit bij veel energieleveranciers

Geen energie prijsplafond meer in 2024

Sinds 1 januari 2024 zijn huishoudens niet meer beschermd door het energie prijsplafond, waarbij consumenten pas het leveringstarief van de leverancier betalen boven het verbruiksplafond van 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas.

Dat betekent dat alle huishoudens in heel 2024 gewoon weer voor elke kWh stroom en m3 gas het volle tarief betalen dat in hun contract staat.

Wie nu een variabel energiecontract heeft bij Vattenfall, Eneco of Essent moet even opletten: Je betaalt energieprijzen boven of op het prijsplafond. Overstappen op vaste tarieven ruim onder het prijsplafond is nu volop mogelijk.

Energie vergelijken

Vaste energiekosten duurder in 2024

Wat daarnaast flinke impact heeft op de energierekening in 2024, zijn de toegenomen vaste energiekosten. Dit zit ‘m vooral in de hogere energiebelasting op gas en de verhoogde netbeheerkosten (voor stroom).

Je betaalt dit jaar meer aan belastingen als je gas afneemt én je bent meer kwijt aan netbeheerkosten. Vanwege de toegenomen druk op het hoogspanningsnet (vanwege het succes van zonnepanelen) zien netbeheerders zich genoodzaakt om hogere netbeheerkosten door te rekenen aan alle huishoudens.

Wij onderzochten eind vorig jaar hoeveel meer huishoudens in 2024 gaan betalen aan netbeheerkosten. Dat gaat om behoorlijke verschillen per regio, oplopend tot € 11,- per maand méér.

Op dit deel van de energierekening heb je helaas geen invloed. Voor ieder huishouden staan de energiebelasting en netbeheerkosten vast.

Wel kun je met energie vergelijken op zoek gaan naar lagere variabele leveringstarieven bij energieleveranciers om je totale energiekosten te verlagen.

De gasprijs is weer in beweging in het eerste kwartaal van 2024

In het eerste kwartaal van 2024 staat de gasprijs op de beurs nog steeds onder de € 30,- per MWh.

Eind vorig jaar suggereerden enkele energiemarkt-experts nog dat we rekening moesten houden met een gasprijsstijging tot boven de € 50,- per MWh, als de oorlog- en conflictsituaties in het Midden-Oosten zouden aanhouden en we een strenge winter voor de kiezen zouden krijgen. Dit zou de energietarieven bij leveranciers omhoog kunnen duwen tot rond de € 1,40 - € 1,45 per m3 voor gas.

Dat scenario is uitgebleven, maar intussen schommelt de gasprijs voor consumenten weer sterker heen en weer in het voorjaar. Je betaalt nog altijd (ruim) onder de € 1,30 per m3 bij vrijwel alle leveranciers. Bij sommige leveranciers betaal je nu met een vast contract zelfs minder dan € 1,20 per m3.

Hoewel de geopolitieke onrust nog altijd gaande is, hebben het zeer milde weer van afgelopen winter en de goed gevulde gasvoorraden een flinke prijsopdrijving kunnen voorkomen. Hier profiteren huishoudens van als ze nu overstappen op een nieuw vast energiecontract.

 

Gemiddelde gasprijs afgelopen jaar

  Er is een fout opgetreden bij het laden van de grafiek. Druk op de knop om het nog eens te proberen.

Met een dynamisch energiecontract ligt het gemiddelde tarief nu zelfs nog lager. Al is dat niet voor iedereen weggelegd vanwege de onzekerheid dat de gasprijs ook weer kan stijgen en dit direct doorwerkt in je portemonnee.

Ondanks de lagere gasprijs van dit moment, moeten we de risico’s van een stijgende gasprijs in de tweede helft van 2024 niet onderschatten. Onduidelijk blijft namelijk:

  • Hoe de verhoudingen in het Midden-Oosten en het conflict tussen Rusland en Oekraïne zich zal ontwikkelen

  • In hoeverre de toelevering van gas en lng naar Europa in gevaar komt vanwege internationale conflicten

De energieprijzen met zonnepanelen liggen hoger in 2024

Heb je zonnepanelen, of overweeg je ze te nemen? Dan wil je in 2024 nog meer op de energieprijzen met zonnepanelen gaan letten.

Want nu de afbouw van de salderingsregeling voorlopig niet doorgaat, zien we dat steeds meer energieleveranciers hogere kosten rekenen aan huishoudens met zonnepanelen.

Waar vorig jaar enkele leveranciers begonnen met zonnepanelenbezitters hogere kosten in rekening te brengen om de netcongestie het hoofd te bieden (vooruitlopend op de afbouw van de salderingsregeling), zullen in de loop van 2024 méér leveranciers dit gaan doen nu de 100% salderingsregeling in stand blijft.

Dit zal leiden tot nog grotere verschillen in energieprijzen tussen leveranciers, waardoor energie vergelijken met zonnepanelen écht belangrijk wordt.

Zo zullen consumenten met zonnepanelen dit jaar bij de ene leverancier in bepaalde situaties hogere tarieven betalen en een lagere (of geen) cashback krijgen, dan wie geen zonnepanelen heeft.

Lees hier meer over de extra kosten met zonnepanelen per leverancier.

Overweeg de lage energieprijzen van nu vast te zetten in 2024

Nu de gasprijs nog altijd laag ligt in het voorjaar van 2024 is de vraag natuurlijk: ‘Blijft dit ook zo?' Dat is altijd lastig te voorspellen, omdat de energiemarkt ontzettend beweeglijk en complex is.

Wie nu een dynamisch energiecontract heeft of een variabel energiecontract met tarieven onder het prijsplafond, zal de positieve effecten daarvan meteen voelen met de lage prijzen van nu. Maar bedenk goed in hoeverre je prijszekerheid belangrijker vindt. Met een flexibel energiecontract loop je nou eenmaal meer risico als de prijzen weer stijgen in de tweede helft van 2024.

Aan de andere kant is het een enorme kans om de lage energieprijzen van nu vast te zetten voor een jaar (of langer), waar je voor de rest van 2024 en begin 2025 van profiteert, ongeacht wat er op de energiemarkt gebeurt.

Vergelijk energiecontracten

Ook benieuwd naar de verwachting van de energieprijzen in 2025? In dit artikel blikken we vooruit.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team