Hoe wordt de leaseprijs van een lease auto berekend?

Private lease aanbieders berekenen de leaseprijs aan de hand van een aantal factoren. Op de meeste factoren heb jij direct invloed door bepaalde keuzes te maken. Je leest hier welke factoren van belang zijn voor de berekening van de leaseprijs en welke extra opties en zekerheden je met je leasecontract kan afsluiten.

Factoren die de leaseprijs bepalen

Deze factoren bepalen samen de leaseprijs bij private lease:

  • Een nieuwe lease auto of private lease occasion
  • Type auto
  • Type uitvoering en kleuren
  • Contractduur
  • Grootte van de kilometerbundel
  • Marktinvloeden
  • Tijdelijke aanbiedingen
  • Extra opties / accessoires

De waarde van de auto is voornamelijk van invloed op de prijs. Daarbij is het ook van belang of een lease auto gloednieuw is, of tweedehands.

Occasion lease vs nieuwe lease auto's

Je zou denken dat private lease occasion goedkoper is. Vaak is dit ook zo, waardoor je die ene dure auto toch voor een betere leaseprijs kan scoren met occasion lease, maar dit geldt niet altijd. Met een tweedehands auto loopt een leasemaatschappij namelijk een groter risico op meer onderhoud en dit wordt weer doorberekend in de kosten voor de leaseprijs.

Nieuwe private lease auto's zijn vanaf € 199,- en private lease occasion kun je vanaf ongeveer € 189,- per maand aan te vragen.

Goedkope lease auto's vs dure lease auto's

Daarbij zijn de goedkoopste auto's vaak kleine stadsauto's zoals een Citroen C1, Peugeot 108 en Kia Picanto. En de duurste lease auto's in onze vergelijker zijn auto's als de MINI, Ford Mustang en BMW 4.

De contractduur en kilometerbundel zijn bepalend voor de leaseprijs

Naast het type auto, zijn de contractduur en kilometerbundel bepalend voor de leaseprijs. De vanaf-prijzen van lease auto's zijn vaak berekend op een contractduur van 60 maanden met 10.000 kilometers per jaar. Heb je meer kilometers nodig, of wil je de auto voor een kortere periode leasen, dan wordt de maandprijs ook automatisch hoger.

Leaseprijs op basis van schadevrije jaren

Ook je huidige schadevrije jaren kunnen bij sommige aanbieders van invloed zijn op je leaseprijs. Hierdoor kan de maandprijs bij sommige partijen hoger uitvallen bij weinig schadevrije jaren. Bij lease aanbieders als Ikrij.nl en Justlease kun je bij vijf of minder schadevrije jaren, soms € 5,- tot € 25,- per maand meer betalen. Gelukkig rekenen de meeste aanbieders geen andere prijs op basis van je schadevrije jaren.

Welke extra opties bepalen de leaseprijs?

Naast de vaste kosten die met private lease zijn inbegrepen, kan je bij het afsluiten van je leasecontract het pakket nog aanvullen met extra opties en zekerheden tegen een meerprijs.

We bespreken welke extra opties je bij je leasecontract kan toevoegen:

Verlagen eigen risico

Elke aanbieder rekent een bepaalde hoogte voor het eigen risico bij onverhaalbare schade. Zo geldt bijvoorbeeld standaard een eigen risico van € 300,- bij elke schade. Door te kiezen voor een lager eigen risico kan je het eigen risico verlagen naar bijvoorbeeld € 150,-. per gebeurtenis.

Schadeverzekering inzittenden

Door deze extra verzekering af te sluiten worden letselschade en schade aan persoonlijke bezittingen aan alle inzittende vergoedt. Hierbij wordt niet gekeken naar wie aansprakelijk is.

Sneller vervangend vervoer

Via alle aanbieders in onze private lease vergelijker heb je standaard recht op vervangend vervoer als je langer dan 72 uur de lease auto niet kan gebruiken. Door bijvoorbeeld reparatie of schade. Bij veel aanbieders kan je voor een meerprijs vervangend vervoer vervroegen naar direct vervangend vervoer of vervangend vervoer na 24 uur.

Uitzondering: Bij verhaalbare schade door een ander krijg je altijd direct vervangend vervoer mee. Vervangend vervoer kan in dat geval verhaald worden bij de verzekering van de derde partij.

Winterbanden/all season banden

Voor extra veiligheid in het winterseizoen, kun je bij veel aanbieders kiezen voor winterbanden of all season banden. Kies je voor winterbanden, dan zijn montage- en wisselkosten inbegrepen.

Flexibele voorwaarden

Met leasen ga je vaak voor een lange periode een betaalverplichting aan. Bij bijzondere omstandigheden, zoals overlijden, kan je het contract altijd kosteloos opzeggen. Maar wordt je inkomen minder door ontslag of door een echtscheiding, dan zal je het contract bij de meeste aanbieders moeten afkopen. Door een flexibel contract af te sluiten kan je het contract ook kosteloos opzeggen door een wijziging in je inkomen.

Lease aanbieders met standaard extra zekerheden

Via een aantal aanbieders zijn bepaalde extra zekerheden als schadeverzekering inzittenden en kosteloos opzeggen bij ontslag standaard gedekt. Bij die aanbieders hoef je, als je dat belangrijk vindt, geen rekening te houden met een meerprijs. Ook het standaard eigen risico is bij de ene aanbieder lager dan bij een andere.

Benieuwd bij welke aanbieders extra zekerheden standaard zijn opgenomen en bij wie je de laagste eigen risico betaalt? We hebben het voor je uitzocht.

Private lease aanbieder:Eigen risico:Schadeverzekering inzittenden:Vervangend vervoer:

Kosteloos contract opzeggen bij:

€ 450,- exclusief na 24 uur overlijden, gedwongen ontslag, echtscheiding, arbeidsongeschikt en het ontbinden van een geregistreerd partnerschap
€ 300,- inclusief na 48 uur overlijden, gedwongen ontslag, echtscheiding, arbeidsongeschikt en het ontbinden van een geregistreerd partnerschap
€ 225,- exclusief na 48 uur overlijden
€ 300,-

inclusief

na 72 uur overlijden, gedwongen ontslag en echtscheiding
€ 300,- exclusief na 24 uur overlijden, gedwongen ontslag en schuldsanering
€ 300,- exclusief na 72 uur overlijden
€ 300,- exclusief na 24 uur overlijden
€ 350,-

inclusief

na 72 uur overlijden
€ 500,-

inclusief

na 24 uur overlijden, gedwongen ontslag, echtscheiding, arbeidsongeschikt
€ 450,- exclusief na 72 uur overlijden
€ 450,- exclusief na 72 uur overlijden
€ 500,- exclusief na 72 uur overlijden, gedwongen ontslag, echtscheiding, arbeidsongeschikt
€ 300,-

inclusief

na 24 uur overlijden, gedwongen ontslag, echtscheiding, arbeidsongeschikt en het ontbinden van een geregistreerd partnerschap

€ 250,- exclusief na 72 uur overlijden, gedwongen ontslag, echtscheiding

€ 500,-

inclusief

na 24 uur overlijden, gedwongen ontslag, echtscheiding, arbeidsongeschikt

€ 500,- exclusief na 24 uur overlijden, gedwongen ontslag en echtscheiding

Korting op private lease

Wil je extra korting op de lease aanbieding? Dan kan je bij IKRIJ.NL ervoor kiezen om een reclamesticker op de lease auto te nemen. Je ontvangt daarmee € 5,- korting op je leaseprijs per maand. Deze sticker wordt aan de zijkant van de auto geplaatst.

Maar bij de meeste providers is rondrijden met een reclamesticker niet mogelijk. Wil je met private lease een mooie korting scoren? Dan doe je er slim aan om private lease aanbiedingen in de gaten te houden. Zo kan je met een private lease aanbieding een auto die normaal boven je budget ligt, tijdelijk voor een betaalbare prijs afsluiten. Ook worden er tijdens een aanbieding gratis extra zekerheden of accessoires toegevoegd.

Tip van een vriend:

Net als met sim only abonnementen en energiecontracten, kan je veel geld besparen door private lease aanbiedingen van verschillende aanbieders te vergelijken. We zien soms een verschil van ruim € 50,- per maand voor dezelfde auto, uitvoering en voorwaarden tussen verschillende aanbieders.

Hoe wordt de leaseprijs van een lease auto berekend?