Nieuws   Energie  
Afbeelding van woonkamer met split unit airco

Verwarmen met airco of cv? Dit moet je erover weten

Gepubliceerd op: 31 oktober 2023

Wil je in de wintermaanden je energierekening zo laag mogelijk houden en vraag je je af of je daarvoor beter je woning kunt (bij)verwarmen met airco? Dat kan een lastige afweging zijn, en verschilt per situatie. Dit artikel bekijkt de mogelijkheden waarom en wanneer verwarmen met airco een interessant alternatief kan zijn.

Je woning verwarmen kan niet met iedere (mobiele) airco. Met een lucht-lucht warmtepomp kun je je huis zowel verwarmen en verkoelen op stroom. Een lucht-lucht warmtepomp heeft een binnen- en buitenunit (split unit), waarmee buitenlucht wordt aangezogen en verwarmd (of verkoeld) je woning wordt ingeblazen.

Waarom is verwarmen met airco een interessant alternatief?

Lagere kosten voor verwarmen

Voor je energierekening is verwarmen met airco op stroom een stuk goedkoper dan verwarmen op gas.

Hoewel de besparing afhangt van allerlei factoren vergeleken met het stoken op gas, kun je algemeen stellen dat verwarmen op airco heel efficiënt is met de huidige stroomprijzen. Hoe zit dat? Daarvoor moeten we het verbruik van een verwarmende airco afzetten tegen het verbruik van een cv-installatie.

Hoeveel goedkoper is verwarmen met airco dan met cv?

1 m3 gas staat gelijk aan 10 kWh energie. Nu heeft een centrale verwarming een efficiëntie van 100%, terwijl een lucht-lucht warmtepomp een rendement van 400% heeft. Om dezelfde hoeveelheid warmte op te wekken als 1 m3 gas, verbruikt een airco dus slechts 2,5 kWh.

De gasprijs voor 1 m3 ligt op dit moment gemiddeld op € 1,35. De kWh prijs ligt gemiddeld op € 0,30. Om dezelfde hoeveelheid warmte als 1 m3 gas te creëren op stroom, betaal je met een airco € 0,30 x 2,5 = € 0,75, in plaats van € 1,35.

Let op: dit is slechts een heel algemeen prijsvoorbeeld. Veel factoren zijn van invloed op de efficiëntie en de prijs van verwarmen met airco, zoals het weer, de locatie van de airco unit en hoeveel je nog bijstookt op gas.

Losse ruimtes verwarmen is efficiënter met airco

Naast het kostenaspect kun je met een airco unit heel gericht en efficiënt losse ruimtes verwarmen. Ze zijn goedkoper in gebruik en warmen een ruimte sneller op dan met centrale verwarming mogelijk is.

Airco’s koelen in de zomer

Ook niet onbelangrijk is dat je met een lucht-lucht warmtepomp ruimtes in je woning kunt verkoelen. In de warme zomermaanden is dit natuurlijk handig. Bovendien is koelen in de zomer ook relatief goedkoop, helemaal in combinatie met een dynamisch energiecontract (met soms negatieve stroomprijzen).

Waar is verwarmen met airco een goede toepassing?

Verwarmen met airco is vooral heel geschikt om snel losse ruimtes in huis op te warmen, zoals een slaapkamer of werkkamer. Moet de ruimte langer warm blijven, dan kun je deze eventueel op temperatuur houden met de centrale verwarming.

Airco’s zijn het meest geschikt om ruimtes in huis goedkoper bij te verwarmen, zodat je niet in de hele woning de radiatoren hoeft aan te zetten.

Ruimtes in huis die goed geschikt zijn voor verwarmen met airco zijn:

  • Studeer- of werkkamer
  • Slaapkamer
  • Zolder
  • Extra ruimte aan huis na verbouwing

Wat zijn haken en ogen aan verwarmen met een airco?

Hoewel verwarmen met airco doorgaans een stuk goedkoper is, kleven er ook een paar bezwaren aan een lucht-lucht warmtepomp die het kunnen verhinderen om de airco vaak aan te zetten of überhaupt te kunnen laten plaatsen.

Toestemming en voldoende ruimte nodig

Niet iedere woning of verdieping is geschikt voor het plaatsen van een airco om te verwarmen. Voor een lucht-lucht warmtepomp heb je aan de buitenkant van je woning voldoende ruimte nodig voor de buitenunit (en de afstand van de leidingen naar binnen).

Ook de afstand tot de erfgrens van de buren van minimaal 0,5 meter mag niet overschreden worden. Huur je een woning of woon je in een appartementencomplex? Dan zul je toestemming moeten hebben van je verhuurder of VvE.

Comfort en lawaai

Iets om heel goed rekening mee te houden bij het plaatsen van een split unit airco is de locatie. Een bekend ‘probleem’ met verwarmende (en verkoelende) airco’s is het comfort. Omdat airco’s lucht verplaatsen, voel je altijd een mate van tocht in de ruimte waar de airco aan staat. Dit kan behoorlijk hinderlijk zijn.

Naast het comfort-aspect maken verwarmende airco’s een behoorlijk ‘brommend’ lawaai. Dit wordt erger naarmate de filter gereinigd moet worden. Maar houdt er rekening mee dat je altijd enige mate van geluid zal horen. In een slaap- of werkkamer kan een airco dus soms juist niet handig zijn. Een oplossing is om vooraf de ruimte te verwarmen en daarna de airco uit te zetten.

Aanschaf- en installatiekosten

Aan het laten plaatsen van een airco unit zitten (flinke) kosten verbonden, afhankelijk van door wie je dat laat doen. Inclusief montage moet je rekenen op een prijs van tussen de € 1500,- en € 2500,- voor een split unit. Deze kosten moet je dus nog wel ‘terugverdienen’

Check je energiecontract bij verwarmen met airco

Laat je tot slot een airco installeren in je woning, neem dan altijd je energierekening onder de loep. Je stroomverbruik zal omhoog gaan, en wanneer je meer verwarmt met airco zal je gasverbruik omlaag gaan. Een lagere stroomprijs bij je energiecontract wordt dus belangrijker.

Vul daarom met energie vergelijken een hoog stroomverbruik (en laag gasverbruik) in en check of je beter kunt overstappen van energieleverancier.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team