Nieuws   Energie  
Man en vrouw discussiëren aan tafel

Is een dynamisch energiecontract verstandig (volgens experts)?

Twijfel je of een dynamisch energiecontract gunstig is voor jouw situatie? Dit is wat je erover moet weten en wat experts erover zeggen.

Zo werkt een dynamisch energiecontract in het kort

Bij een dynamisch energiecontract koopt de leverancier ieder uur stroom in op de spotmarkt tegen de inkoopprijs. Voor gas gebeurt dat dagelijks. De stroomprijs wordt dus ieder uur opnieuw vastgesteld, de gasprijs elke dag.

Hierin verschilt een dynamisch contract het meest met een vast- en variabel contract, omdat de verkochte energie vlak ervoor wordt ingekocht tegen de dan geldende beursprijzen zonder risico-opslag.

Met een vast- en variabel contract (deze laatste in mindere mate) weet je voor langere tijd wat je gaat betalen, die tarieven staan vast. Met een dynamisch contract betaal je direct meer of minder aan energiekosten, afhankelijk van wat er gebeurt op de beurs.


Is een dynamisch energiecontract met zonnepanelen verstandig?

Heb je zonnepanelen? Let dan even op met een dynamisch energiecontract.

Als je stroom teruglevert is een dynamisch energiecontract namelijk minder aantrekkelijk dan een vast-, of variabel energiecontract. Dit heeft te maken met de negatieve terugleververgoeding.

Met zonnepanelen loop je op dagen waarop het hard waait of de zon volop schijnt, het risico een negatieve terugleververgoeding te moeten betalen. Bij een dynamisch contract staat de terugleververgoeding namelijk niet vast en is deze gekoppeld aan de uurprijs.

De terugleververgoeding is gelijk is aan het kale uurtarief voor stroom (dus zonder btw en heffing), van het uur waarin je teruglevert. Is deze prijs op een bepaald moment negatief door een overvloed aan stroom, dan zul je moeten betalen voor elke kWh die je teruglevert in dat uur.

💡 Dit kun je doen bij een negatieve stroomprijs

Nu krijg je van je leverancier van tevoren een seintje als de stroomprijs negatief gaat zijn. Als je op die momenten zelf direct de stroom kan verbruiken (door bijvoorbeeld je elektrische auto op te laden) hoeft de negatieve teruglevergoeding niet heel onvoordelig te zijn.

Een andere optie is om tijdelijk even je omvormer uit te zetten - mits je weet hoe dit gecontroleerd moet.


Is een dynamisch energiecontract voordelig?

Als je vraag is: “Is een dynamisch energiecontract voordelig?”, dan luidt het antwoord op dit moment ‘ja’. De dynamische tarieven staan er nu het beste voor in vergelijking met de variabele- en vaste tarieven.

De gemiddelde tarieven per type energiecontract op dit moment:

Type contractGasprijsStroomprijs
Dynamisch€ 1,04€ 0,23
Variabel€ 1,39€ 0,29
Vast€ 1,17€ 0,26

Tarieven zijn incl. btw en belastingen

De gemiddelde dynamische gasprijs ligt sinds de afgelopen maanden structureel lager dan de vaste gasprijs. Dat komt mede doordat we geen strenge winter hebben gehad, nog altijd een goed gevulde gasopslag hebben en verder escalerende politieke situaties vooralsnog zijn uitgebleven.

 

Dynamische gasprijs per dag

  Er is een fout opgetreden bij het laden van de grafiek. Druk op de knop om het nog eens te proberen.
prijs per per m3
op 26 november 2023
Beursprijs per m3 inclusief btw en energiebelasting
 

Je ziet de gasprijs per dag op de LEBA gasbeurs. Dit zijn de prijzen op de dagmarkt waar aardgas per dag wordt verhandeld. De prijs die je ziet is inclusief btw en energiebelasting (het tarief dat je effectief betaalt).

Twee jaar op rij voordeliger

Niet alleen aan het begin van 2024 blijkt een dynamisch energiecontract nog steeds voordelig, eerder rekenden wij al uit dat in heel 2023 een dynamisch energiecontract goedkoper was geweest dan een variabel- en vast energiecontract (wel met het prijsplafond).

Ook in 2022 bleek uit onderzoek van de Vereniging Dynamische Energieleveranciers dat dynamische contracten tot 35% goedkoper waren. Dit laat zien dat een dynamisch contract zeker gunstig kan zijn, mits de markt- en weersomstandigheden dat zijn.

Belangrijk om te weten is dat voorgaande jaren geen garanties geven op toekomstige prijzen en dat dynamische energiecontracten niet zonder risico zijn.

Bekijk dynamische energiecontracten


Past een dynamisch energiecontract wel bij mij?

Hoewel een dynamisch energiecontract voordeliger kan zijn, moet het wel bij je passen. Er kleven namelijk een aantal risico's aan, waardoor dit niet voor iedereen is weggelegd.

💡 De risico's van een dynamisch energiecontract
  • De leveringstarieven veranderen continu, waardoor je vooraf niet weet wat je zal betalen

  • Er gelden geen maximum tarieven, waardoor hoge prijspieken mogelijk zijn

  • Je hebt een financiële buffer nodig om prijspieken te kunnen opvangen

Een dynamisch contract is in veel opzichten onzeker: je weet van tevoren niet wat je gaat betalen en hoe je jaarafrekening eruit gaat zien. Dit maakt dat je een financiële buffer moet hebben om prijsrisico’s te kunnen opvangen.

Dit geldt met name voor de gasprijs, die hard kan oplopen en waarvoor geen maximumtarief geldt.

Tip: Goed om te weten is dat er ook mogelijkheden zijn om een combinatie van dynamische stroom en vast gas te nemen. Daarmee voorkom je een wisselende gasprijs (en het risico op een gasprijspiek), maar profiteer je wel van een lagere gemiddelde stroomprijs.

Heb je daarentegen een financiële buffer én wil je direct kunnen meeliften op een gunstige marktsituatie zoals nu (met alleen stroom)? Dan past een dynamisch energiecontract beter bij je.

Bovendien moet het je aanspreken om je stroomkosten actief te sturen door de dag heen om ze zo laag mogelijk te houden - met gas is dat haast niet te doen.

Dit ‘spel’ moet je leuk vinden (al zijn er genoeg de niet meer zo nauw hun app in de gaten houden en nog steeds merken goedkoper uit te zijn).

💡 Een dynamisch energiecontract is op elk moment opzegbaar
Hoewel er risico's kleven aan een dynamisch energiecontract, kun je dit type energiecontract dagelijks weer opzeggen. In die zin kun je er snel weer onderuit als de marktsituatie verandert en de prijzen snel oplopen, waarmee grote risico's kunnen uitblijven.

Wat de energie-expert aanraadt:

Eerder legde op Energiepodium energie-expert Martien Visser in zijn column uit voor wie een dynamisch energiecontract meer en minder geschikt is. Hij zei er het volgende over:

"Al met al is de keuze voor een vaste prijs of een dynamisch contract vooral een kwestie van de bereidheid tot en de financiële buffers om prijsrisico’s te nemen. De door sommigen genoemde vergelijking met hypotheekrente, waarbij de meesten kiezen voor een vaste rente en slechts sommigen voor een variabele, is zo gek nog niet. Daarnaast voorzie ik dat dynamische prijzen vooral aantrekkelijk kunnen zijn voor consumenten met elektrisch vervoer en eigen laadpaal. Naast uiteraard de energienerds, die het leuk vinden samen met hun gezinsleden te spelen met het energieverbruik."

- Martien Visser (Lector Energietransitie)


En, is het verstandig?

Of een dynamisch energiecontract verstandig is, ligt dus helemaal aan je situatie en je persoonlijke voorkeuren. Hier zal voor iedereen een ander antwoord uit kunnen komen:

  • Wil je prijszekerheid? Kies dan geen dynamisch energiecontract

  • Heb je geen financiële buffer? Dan is een dynamisch energiecontract ook niet verstandig

  • Heb je zonnepanelen? Dan is een dynamisch energiecontract minder gunstig (tenzij je veel stroom direct zelf kunt gebruiken)

  • Kun je en wil je actief je stroomverbruik sturen? Dan is een dynamisch contract bij uitstek geschikt

  • Wil je het goedkoopste uit zijn? Dan wil je een dynamisch energiecontract overwegen (al bieden eerdere jaren geen garantie)

    Bekijk hier hoe je beste energie tegen inkoopprijs vergelijkt.

Wat kun je nu het beste doen?

Is een dynamisch energiecontract toch niet voor jou weggelegd en vraag je je af wat je nu het beste kunt doen? Dan heeft collega en energie-expert Geert Wirken ook nog een waardevolle tip:

"Heb je op dit moment een variabel contract? Overweeg dan om over te stappen op een vast energiecontract. Een variabel energiecontract verschilt qua flexibiliteit namelijk maar weinig van een dynamisch contract, omdat leveranciers met een variabel contract elke maand of iedere drie maanden de prijzen aanpassen. Langetermijn prijszekerheid heb je daarmee in feite dus ook niet.", aldus Geert.

Hij voegt daaraan toe: "Bovendien zijn vaste tarieven voor 1 jaar goedkoper in vergelijking met een variabel energiecontract. Vaak ontvang je bij een jaarcontract ook nog een welkomstbonus die je bij een nieuw variabel energiecontract niet krijgt."

Energie vergelijken

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team