Nieuws   Energie  
Man en vrouw discussiëren aan tafel

Is een dynamisch energiecontract verstandig (volgens experts)?

Op dit moment heeft ongeveer 4% van de huishoudens een dynamisch contract. Maar de grote vraag is: is een dynamisch energiecontract verstandig? We leggen je uit in welke situaties een dynamisch contract juist wél of niet verstandig is.

Je hoort er de laatste tijd veel over: dynamische energiecontracten. Bij deze contracten wisselt de stroomprijs per uur en de gasprijs per dag. Je zet dus niet je tarieven voor langere tijd vast, maar je krijgt energie tegen inkoopprijs met een kleine opslag en abonnementskosten.

Een dynamisch energiecontract is verstandig wanneer je:

  • Je energieverbruik goed kunt sturen of;
  • Een elektrische auto hebt en overdag kunt opladen of;
  • Een thuisbatterij hebt

Bij een dynamisch energiecontract wijzigen je stroomtarieven dus per uur en je gastarieven per dag. Dit kan zowel voordelig als nadelig voor je uitpakken. Het allerbelangrijkste hierin is, is dat je je verbruik kunt sturen.

In het screenshot hieronder zie je hoe een typische dag in de zomer eruit ziet qua stroomtarieven. Je ziet dat tussen 12:00 en 18:00 de tarieven het laagste zijn. Je betaalt daar rond de 15 cent per uur (dit is inclusief de energiebelasting). Praktisch gezien is de stroom dus gratis en betaal je alleen +- 15 cent belasting voor het verbruik van de stroom. Vanaf 18:00 tot 22:00 zijn de stroomtarieven het hoogst. Hier betaal je wel 31 cent per uur.


Overzicht dynamische stroomtarieven

Afbeelding: screenshot uit de Tibber app. Peildatum: 15 augustus

Wanneer je jouw grote energie-slurpers zoals een wasmachine, droger, vaatwasser overdag instelt, dan kan je dus een stuk goedkoper uit zijn. Maar doe je dit niet, dan kan je beter een vast energiecontract nemen. Anders ben je alsnog duurder uit. In de winter is het juist andersom: dan zijn de tarieven overdag hoger en in de avonden/nacht laag. Hier moet je dus ook je energieverbruik op aanpassen. Je zult dan bijvoorbeeld je elektrische auto beter s'nachts kunnen opladen.

Negatieve stroomprijs
Je hebt vast wel eens gehoord dat je met een dynamisch energiecontract zelfs geld kunt verdienen door stroom te gebruiken. Dit omdat er op sommige momenten een negatieve stroomprijs kan ontstaan. Dit klopt ook zeker. Regelmatig is er gratis stroom. Dit houdt in dat je niets betaald voor je stroom, maar alleen voor het verbruik (de belasting).

Het komt echter maar heel zelden voor dat de stroomprijs zo ver negatief is, dat je écht geld verdiend. Dit is dus meer marketingpraat van de dynamische energieleveranciers dan dat het echt vaak voor komt.

💡 Vast contract vs dynamisch contract
Bij een vast contract liggen de huidige tarieven rond de 25 cent. In de goedkope uren ben je dus goedkoper uit dan een vast contract maar in de duurdere uren betaal je ook daadwerkelijk een stuk meer.

Met de gastarieven kan je minder goed je verbruik sturen. Daar geldt de vuistregel: in de zomer zijn de gastarieven laag maar verbruik je ook weinig gas. In de winter, wanneer iedereen gas wilt verbruiken, zijn de tarieven hoog. Dus juist op de momenten dat je lekker wilt stoken in huis, zijn de gastarieven hoog.

Een elektrische auto

Wanneer je een elektrische auto hebt, is dat ook een grote energie-slurper. Ook hierbij geldt dus: als je ervoor kan zorgen dat je je elektrische auto kunt opladen wanneer de tarieven laag zijn, dan kan je daar veel geld mee besparen. Laad je echter je auto op wanneer de tarieven hoog zijn, dan kan het ook nadelig werken.

Een thuisbatterij

Wanneer je al een thuisbatterij hebt, is een dynamisch energiecontract ook verstandig. Met een thuisbatterij kan je namelijk energie opslaan en verkopen. Je kunt je thuisbatterij opladen op goedkope momenten waardoor je heel goedkoop stroom kunt kopen. Vervolgens kan je deze opgeslagen stroom gebruiken op momenten dat de stroom erg duur is.

Wat daarnaast ook een groot voordeel is, wanneer je deze stroom niet gebruikt, kan je het ook terugverkopen aan het net. Je koopt dus zo stroom goedkoop in en verkoopt deze tegen een hogere prijs. Op die manier ben je in staat om geld te verdienen.

💡 BTW teruggave
Een dynamisch energiecontract is zelfs verplicht wanneer je een deel van de BTW wilt terugvragen van de aanschaf van je thuisbatterij.

Een dynamisch energiecontract is niet verstandig wanneer je:

  • Je energieverbruik niet kunt sturen of;
  • Zonnepanelen hebt of;
  • Geen risico wilt lopen of geen financiële buffer hebt

Zonnepanelen

Je ziet veel dynamische energieleveranciers adverteren met “geen terugleverkosten bij een dynamisch energiecontract”. En daar hebben de dynamische energieleveranciers ook helemaal gelijk in. Alleen betekent dit niet dat een dynamisch energiecontract ook daadwerkelijk voordeliger is dan een vast of variabel contract bij zonnepanelen. Hoe zit dit precies?

De stroomtarieven liggen in de zomer overdag erg laag en in de avonden een stuk hoger. Je zonnepanelen wekken overdag alle stroom op. Maar deze stroom lever je dus terug aan het net terwijl deze stroom heel erg weinig waard is. Wanneer je vervolgens stroom gaat gebruiken in de avonduren, betaal je de hoofdprijs. En wanneer er een negatieve stroomrpijs is, zal je dus zelfs moeten betalen voor het terugleveren van je stroom. Dus ondanks dat je geen terugleverkosten betaalt, ben je alsnog minder voordelig uit.

Direct verbruik bij zonnepanelen
Nou zullen dynamische leveranciers ook zeggen: het belangrijkste is dat je alle stroom die je opwekt direct verbruikt. Ook daarin hebben ze helemaal gelijk. Alleen is dit effect nog veel voordeliger wanneer je een vast energiecontract hebt. Terugleverkosten zijn namelijk gebaseerd op het aantal kWh wat je teruglevert. Alles wat je zonnepanelen opwekken en je direct verbruikt, lever je niet terug. Dus hoe meer energie je direct verbruikt, lever je niet terug, en daardoor betaal je een stuk minder terugleverkosten.

Het salderen bij een dynamisch energiecontract werkt ook anders dan bij een vast contract. Je leest hier meer over een dynamisch energiecontract met zonnepanelen

Geen risico lopen en geen financiële buffer

Wees je er goed van bewust dat een dynamisch energiecontract een stuk goedkoper maar ook zeker een stuk duurder kan uitvallen. Met een dynamische energiecontract weet je pas een dag van te voren waar je aan toe bent. Besef je dat als je er in de winter warmpjes bij wil zitten en je zal moeten stoken terwijl de gasprijzen omhoog schieten, dit flink meer geld kan kosten. Hetzelfde geldt voor wanneer je rond 18:00 elektrisch gaat koken en de stroomprijs piekt. Wil je dus geen risico lopen? Neem dan geen dynamisch energiecontract.

Conclusie: is een dynamisch energiecontract verstandig en voordelig?

Dat hangt er volledig aan of jij je energieverbruik goed kunt sturen. Zolang je dit niet doet, is een dynamisch energiecontract niet voordelig. Als je wel goed kunt sturen, kan een dynamisch energiecontract zeker voordelig zijn.
Overtuigd om een dynamisch energiecontract te nemen? Bekijk ons onderzoek wie de beste dynamische enerigeleverancier is.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team