Nieuws   Energie  
Afbeelding van instellen thermostaat

De risico's van een dynamisch energiecontract in 2024: dit moet je weten

Gepubliceerd op: 09 oktober 2023

De afgelopen maanden hebben veel huishoudens met een dynamisch energiecontract geprofiteerd van een lagere energierekening en van gratis stroom op bepaalde dagen. Maar is een dynamisch energiecontract begin 2024 ook verstandig? Energie-experts waarschuwen dat een dynamisch energiecontract de komende maanden niet zonder risico is. Wat moet je rekening mee houden?

Sterke gasprijsschommelingen deze winter niet uitgesloten

Op dit moment ligt de consumentengasprijs bij dynamische energiecontracten gemiddeld laag op € 1,16 per m3. Het milde herfstweer van oktober zorgt voor een stabiel lage dynamische gasprijs bij de goedkoopste dynamische leveranciers, waaronder NextEnergy en Budget Energie .

Maar wat nu is zal naar verwachting niet zo blijven, waarschuwen energiemarkt-experts. Er kleven twee belangrijke risico’s aan dynamische energiecontracten nu we de wintermaanden naderen en 2024 voor de deur staat.

  1. Het prijsplafond dat ook voor dynamische contracten geldt vervalt vanaf januari
  2. De kans op een forse toename van de gasprijs blijft reëel in de wintermaanden

Dynamisch energiecontract zonder prijsplafond

Wanneer vanaf januari 2024 het prijsplafond op energie vervalt, betekent dit dat de consumentengasprijs niet langer begrensd is tot een energieverbruik van 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas.

Dit is voor consumenten met een dynamisch energiecontract een extra risico, omdat je met dit type contract een dagelijks wisselende gasprijs betaalt. Als consument loop je het risico hogere tarieven te zullen moeten betalen dan de € 1,45 per m3 en € 0,40 per kWh, omdat je geen energietarieven hebt vastgezet met een vast energiecontract. Elke nadelige prijsverandering voel je dus direct in je portemonnee.

Kun je een dynamisch energiecontract dan nu beter van de hand doen? Nee, niet per se stelt energie-econoom Hans van Cleef van adviesbureau Publieke Zaken. Het is natuurlijk een persoonlijke voorkeur of dit type contract voor jou werkt.

Van Cleef stelt dat wie het een sport vindt om zoveel mogelijk op de goedkoopste momenten stroom te kunnen gebruiken, daar nog steeds voordeel uit kan halen met een dynamisch contract. Maar wie merkt juist nerveus te worden van (dreigende) prijsschommelingen kan de tarieven beter vastzetten.

Belangrijk om rekening mee te houden hierbij is dat je enkel op de stroomprijs die ieder uur wisselt, actief kunt sturen met je verbruik. Omdat de gasprijs per dag wisselt loop je hiermee meer risico.

Het belangrijkste met een dynamisch energiecontract blijft dat je voldoende financiële buffer achter de hand hebt om sterk stijgende dynamische energieprijzen te kunnen opvangen.

Wie deze buffers niet heeft doet er verstandig aan om over te stappen op een vast energiecontract.

Vergelijk vaste energiecontracten.

Strenge winter zal de gasprijs verder opdrijven

Als het wegvallen van het prijsplafond samenvalt met het sneller leegraken van de goedgevulde gasvoorraden vanwege streng winterweer, zijn de financiële risico’s het grootst.

Van Cleef stelt dat wanneer de gasvoorraden gaan dalen, deze bij lange na niet voldoende gevuld blijven om aan de gasvraag te voldoen.

Ook analisten van S&P Global verwachten bovendien dat de vraag naar gas de komende maanden groter zal zijn dan een jaar eerder, waarbij nog altijd onzekerheden blijven bestaan over voldoende toelevering.

Deze combinatie zou een flink klap kunnen gaan geven op de gasprijs waarvan consumenten zich bewust moeten zijn. De kans is groter dat de gasprijs vanaf hier alleen maar zal stijgen in plaats van verder dalen, ook al zitten we nu in een rustig vaarwater.

Meer over de verwachting energieprijzen 2024

Vast energiecontract met tarieven onder prijsplafond nog mogelijk

Wie de risico’s van een dynamisch energiecontract de komende maanden afzet tegen de lage vaste gasprijs van gemiddeld € 1,32 per m3 in oktober, kan daar flink mee besparen in 2024. Bovendien betaal je minimaal een jaar lang dezelfde tarieven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Nu de gasvoorraden voor meer dan 90% gevuld zijn en de vaste energieprijzen nog stabiel laag liggen onder het prijsplafond in oktober bij alle leveranciers, is een vast energiecontract een veilige en financieel aantrekkelijke keuze.

Op dit moment kiezen steeds meer consumenten dan ook voor een vast energiecontract vanwege de prijszekerheid in aanloop naar 2024. Vaste energiecontracten zijn ten opzichte van augustus zo’n 3% tot 4% goedkoper volgens de laatste energiemonitor van de Autoriteit Consument & Markt. Vrij ongebruikelijk rond deze tijd van het jaar.

Heb je op dit moment een dynamisch energiecontract en overweeg je een vast energiecontract, dan kun je deze kosteloos op ieder moment opzeggen door over te stappen op een vast energiecontract.

Vergelijk vaste energiecontracten

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team