Het is vrij zeker dat het wetsvoorstel om de salderingsregeling met zonnepanelen af te bouwen vanaf 2025, volgende week zal sneuvelen in de Eerste Kamer. Goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen, als zij daardoor langer 100% kunnen blijven salderen. Toch blijft de energierekening met zonnepanelen onder druk staan als de Eerste Kamer volgende week het wetsvoorstel wegstemt.
Energieleveranciers zullen energierekening met zonnepanelen duurder blijven maken
Als komende week de Eerste Kamer inderdaad tegen het wetsvoorstel stemt zoals het er nu naar uitziet, is dit voor huishoudens met zonnepanelen niet meteen reden om te juichen.
Energieleveranciers zijn namelijk niet blij als komende week het wetsvoorstel wordt weggestemd. Zij zullen hierdoor allerlei manieren in stand blijven houden om de energierekening met zonnepanelen duurder te maken.
Zij doen dit om de toegenomen kosten die nodig zijn om de capaciteitsproblemen op het stroomnet het hoofd te bieden, specifiek door te berekenen aan bezitters van zonnepanelen.
We zien nu dat leveranciers de hogere kosten al op verschillende wijzen doorberekenen en klanten bijvoorbeeld maandelijks vaste terugleverkosten in rekening brengen, of hogere variabele leveringskosten laten betalen.
Bekijk hier het overzicht van de extra kosten met zonnepanelen per leverancier.
Dit terwijl zij hadden toegezegd deze maatregelen te zullen opzeggen, of afbouwen zodra het wetsvoorstel wordt aangenomen. De vlag kan dus zeker niet meteen uit voor huishoudens met zonnepanelen.
Energie vergelijken met zonnepanelen complexer en belangrijker
Nu energieleveranciers de beperkingen met zonnepanelen niet zullen terugdraaien, betekent dit dat consumenten echt goed de voorwaarden per energieleverancier zullen moeten vergelijken.
Je energierekening kan door deze beperkingen namelijk een stuk duurder uitvallen bij de ene of andere leverancier.
Sommige voorwaarden gelden alleen voor nieuwe klanten, andere gelden ook voor bestaande klanten. Je zult dus echt op moeten letten en energie vergelijken met zonnepanelen wordt nog belangrijker.
Verder valt ook niet uit te sluiten dat meer energieleveranciers zich genoodzaakt zullen voelen om extra kosten door te rekenen met zonnepanelen, als de Eerste Kamer het wetsvoorstel volgende week wegstemt.
Op 13 februari stemt de Eerste Kamer over deze kwestie. We houden je op de hoogte van de uitslag.
Het gebrek aan draagvlak van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer komt van zowel linkse- als rechtse partijen. Grote landelijke consumentenorganisaties riepen afgelopen week ook op om het wetsvoorstel niet te steunen. Genoemde gronden daarbij zijn:
- De terugverdientijd zal oplopen met minder draagvlak voor zonnepanelen als gevolg
- Zo'n 300.000 huishoudens kunnen nog niet afbouwen met salderen vanwege een oude energiemeter
- Mogelijkheden om opgewekte stroom (betaalbaar) op te slaan zijn er nauwelijks