Met deze exclusieve overstapgids voor je neus maken we het kiezen van het juiste internet abonnement een heel stuk makkelijker voor je. Maar vooral ook eerlijker. Want we leggen je uit wat je écht moet weten, zonder ‘mooidoenerij’. Zodat jij de beste keuze kan maken. Jij blij, wij blij! 😊

Waarom deze overstapgids?

Met deze overstapgids kun jij écht gegarandeerd een eerlijke en bewuste keuze maken voor je internet abonnement.

Zelfverzekerd kiezen als het om je internet gaat

Met de kennis in deze overstapgids ben jij in staat om makkelijk het goedkoopste internet abonnement te vinden, of de juiste keuze te maken zodat je méér waar voor je geld krijgt. Of dit nou het goedkoopste abonnement is, of het meest uitgebreide tv-pakket, die keuze is aan jou.

Want of je bij de ene of andere internet provider zit, kan behoorlijk verschil maken voor je portemonnee. Zo is het prijsverschil tussen duurdere providers als KPN en Ziggo met een standaardcontract bij prijsvechters, behoorlijk. Dit kan oplopen tot meer dan €100,- per jaar.

Daarom is het goed om te na te gaan of dat prijsverschil het je écht waard is, door een eerlijke en bewuste afweging te kunnen maken. Want misschien doe je net als wij liever leuke dingen met deze besparing?

Overstappen is daarbij de sleutel. Ook als je dat uiteindelijk toch liever via een andere vergelijkingssite doet. Onze tips en adviezen mag je gewoon gebruiken, voor nop. Alsjeblieft.

Met tips en tools die je nergens anders zal vinden…

Je zit natuurlijk niet te wachten het standaard commerciële praatje dat je op de meeste vergelijkingswebsites vindt. Dat snappen we. En daarom doen wij het liever op een andere manier: met een eerlijke overstapgids met de beste tips en adviezen die je waarschijnlijk niet zo gauw bij andere vergelijkingssites gaat vinden.

Daarmee denken we écht verschil te kunnen maken voor jou. Met kennis waar je écht wat aan hebt.

Zo zijn we 12 jaar geleden zelf begonnen

Veel van onze familie en vrienden helpen we al ruim 12 jaar met overstappen van internet abonnement. Zonder ‘onzin adviezen’ natuurlijk, of vaag gedoe. Uit deze jarenlange persoonlijke ‘helpen-bij-het-overstappen-ervaringen’ is het idee ontstaan om een nog veel grotere groep ‘vrienden’ te helpen, als je persoonlijke gids: Keuze.nl 😊

En houd geld over voor leuke dingen

Neem daarom deze overstapgids zeker even door als je een betere keuze wil maken voor je internet abonnement. Er valt altijd wel ergens winst op te behalen. Met de kennis die we delen in deze gids houd je geld over voor leuke dingen, of kies je altijd waar voor je geld.

Mis je iets? Laat het ons dan vooral weten via de chat. Dan nemen we dat op, zodat iedereen daar profijt van heeft!

Internet overstappen in het kort

Wat komt er allemaal kijken bij overstappen van internet? Eigenlijk is het vrij simpel.

Overstappen van internet begint altijd met vergelijken. En dat heb je zo gedaan. Allereerst vragen we om je adres in de vergelijker in te vullen. Dit is nodig om een eerlijke en goede vergelijking te maken. Je adres is namelijk heel bepalend voor de werkelijke internetsnelheid die je thuis ontvangt. Je werkelijke snelheid zie je meteen bij ons in de vergelijker.

De beloofde internetsnelheid en internetverbinding

Wat je moet weten is dat je bij sommige internetverbindingen altijd de beloofde snelheid krijgt die providers je bieden met een abonnement. Dit is het geval bij glasvezel en kabelverbindingen. Staat er bijvoorbeeld dat je 200 Mb/s internetsnelheid geleverd krijgt bij een abonnement? Dan ontvang je dit ook werkelijk thuis.

Bij een DSL-verbinding ligt het aan je adres welke snelheid je kunt ontvangen. Een goede internet vergelijker laat jou ook zien welke snelheid je maximaal kan ontvangen. Voor het gemak vind je jouw maximaal haalbare snelheid daarom ook terug in onze vergelijker

Meeste providers leveren over hetzelfde netwerk

Het verschil tussen duurdere en goedkopere providers, en de kwaliteit van de verbinding is minimaal. ‘Budget providers’, zoals wij ze noemen, werken op hetzelfde netwerk als de premium providers. Maar de prijzen daarentegen verschillen wel behoorlijk.

En dat is waar je makkelijk op kunt besparen. Of je nou bijvoorbeeld DSL-internet neemt van budget provider Online.nl, of KPN, ze leveren allebei over het vertrouwde netwerk van KPN. Maar Online.nl is aanzienlijk voordeliger. Hier heb je wat in te kiezen.

De installatie kun je bijna altijd gewoon zelf doen

De installatie van je abonnement valt reuze mee en kun je in 9 van de 10 gevallen gewoon zelf doen. Dit stelt tegenwoordig echt niet veel meer voor en heb je meestal binnen een kwartier tot een halfuurtje gepiept.

Je krijgt van je provider netjes een installatiepakket opgestuurd met alles erin wat je nodig hebt bij jouw abonnement. Met de bijgeleverde instructies heb je in een mum van tijd je Wifi en tv aan de praat, en kan iedereen lekker z’n gang gaan.

Welke vijf dingen moet je weten als je wil overstappen?

Hoe pak je dat nou het beste aan, internet vergelijken? Daar hebben wij slimme en eerlijke tips bij.

#1. Weet je via welke site jij wil overstappen

Eerlijk gezegd zit er niet zoveel verschil in het aanbod van vergelijkingssites. Zo vergelijken wij, en andere bekende vergelijkingssites, alle grote en (minder) bekende providers van Nederland.Van KPN en Ziggo tot Budget en Youfone.

Maar andere vergelijkingssites nemen ook een aantal kleine lokale aanbieders mee in hun aanbod, die vaak maar in een heel klein postcodegebied leveren. Dit zijn soms aanbieders die letterlijk maar één flatgebouw bedienen.

Wij kiezen daar niet voor. We weten over veel van deze partijtjes simpelweg niet genoeg, in hoeverre ze echt betrouwbaar zijn. Wij kiezen ervoor je alle andere providers te laten vergelijken. Providers waar we echt achter staan en waarvan de kans het grootst is dat jij er wat aan hebt. Zo kunnen we je écht helpen.

Verschillen tussen vergelijkingssites

Er zijn vergelijkingssites waar je soms iets extra’s krijgt als je via hen een abonnement afsluit. Bijvoorbeeld eenmalig € 10,- extra korting. Soms moet je deze korting zelf nog los aanvragen, wat het niet altijd makkelijk maakt, of extra gedoe.

Ook geef je bij dit soort sites gegevens aan een derde partij, die je vervolgens blijft benaderen met e-mails. Misschien vind je dat niet erg, of juist nuttig? Dat kan natuurlijk.

Wat heb je aan ons?

Hoe zit dat dan bij ons? Wij verzamelen en vergelijken alle internet abonnementen in een handig overzicht, en sturen je vanuit daar door naar de provider zelf.

Een belangrijk verschil is dat je verder niet met ons te maken hebt, en je laat je gegevens ook niet bij ons achter. Daarom zullen wij je ook niet ‘spammen’. Maar kom gerust met ons praten via de chat, of stel je vragen. We maken graag een praatje!

Meld je je vanuit ons overzicht vervolgens aan bij de provider, dan krijgen wij daar een kleine commissie over. Dit noemen we in de marketingwereld een ‘affiliate vergoeding’. Wel zo eerlijk, toch?

Nu gaan we ervan uit dat je het niet erg vindt dat wij een kleine commissie verdienen aan jouw aanmelding, in ruil voor het vinden van het beste contract voor jou? Maar mocht je ons dat niet gunnen, dan is dat ook goed.

Gebruik dan gewoon alsnog de internet aanbieding via onze site. Open een incognito venster, kopieer en plak de URL erin, en sluit je abonnement af. Even goede vrienden 😊

#2. Op deze manier kies je je pakkettype

Voordat je in de details van de abonnementen kan duiken zul je eerst moeten kiezen of je alleen internet wil, of dat je ook tv wil kunnen kijken en een vaste telefoonverbinding belangrijk vindt. Wat moet je daarover weten? Ook hierbij hebben wat handige tips voor je.

Alleen internet

Heb je genoeg aan alleen een internetverbinding, waarmee je ook lekker je favoriete series en films kunt streamen via je streamingdienst? Kies alleen internet wanneer je geen tv kijkt en lekker goedkoop uit wilt zijn.

Internet en tv

Wil je naast internetten en streamen ook televisie kunnen kijken? Ga dan voor een internet en tv pakket. Je krijgt bij alle providers een los ‘tv-kastje’. En je kunt bij elke provider tegenwoordig ook op je telefoon of tablet via een app tv kijken.

Alles in 1

Naast internet en tv kijken, zul je ook wel eens bellen. Je kunt dan kiezen voor alles in 1, waarbij je vaste telefonie zit inbegrepen. Maar, het is eigenlijk altijd goedkoper om te bellen met je mobiel, dan met de vaste telefoon. Of je nou weinig belt of vaak.

Wil je graag bereikbaar blijven op je lokale nummer? Dan is alles in 1 handig om te nemen. Dan kost alles in 1 bij de meeste providers maar € 1,- of hooguit € 2,- extra per maand.

Omdat we graag eerlijk zijn: Heb je toch een vaste telefoonverbinding nodig omdat je daar ook mee belt? Dan raden we je aan providers te vergelijken op belbundels. Want de belkosten per gesprek liggen op gemiddeld € 0,10. Dat is hoger dan bellen met je mobiel.

Wij hebben uitgerekend: Bel je meer dan 100 minuten per maand naar vaste nummers, dan is een onbeperkt bellen bundel al gauw het goedkoopste. Zo’n bundel kost bij de meeste providers € 10,- per maand.

Nog een tip van ons: Je mobiele bel bundel verhogen met méér belminuten, of een onbeperkt bundel is vaak nog steeds voordeliger dan € 10,- per maand extra betalen je voor vaste telefoon bij je internet provider

#3 Zo kies je een provider: een budget of premium

Het aanbod van internet abonnementen is mede afhankelijk van de provider. Sommige providers verschillen onderling iets meer van elkaar dan andere. We noemen ze voor het gemak de goedkopere ‘budget providers en de wat duurdere ‘premium’ providers. Welke provider is premium, en welke zijn budget? En wat moet je daarover weten?

Premium providersBudget providers
KpnYoufone
Ziggo

Budget Alles in 1

T-MobileOnline.nl

Tele2

Premium provider modems zijn net wat beter

Je krijgt bij je internet abonnement altijd een modem/router in bruikleen van je provider. Over het algemeen is het modem van een budget provider vaak een iets minder goed modem. Maar daar zul je in de praktijk niet veel van merken.

Het kan gebeuren dat het Wifi-signaal thuis met een budgetmodem iets minder sterk is, maar vaak is dat verschil echt maar minimaal. Onze eigen ervaring met modems van budget providers is over het algemeen juist erg positief.

Kies voor een premium provider als je Wifi tegenzit

Mocht je toch een haperende verbinding hebben thuis, dan ligt dat meestal aan je Wifi en niet aan de internetaansluiting. Je krijgt wel snel internet binnen op je modem, maar het signaal wordt niet goed doorgegeven aan je laptop of telefoon.

Dit is ook de reden waarom sommige premium providers als cadeau of pakketoptie aanvullende wifi-versterkers of routers (met access-points) aanbieden. Dit kan een goede optie zijn om je huidige slechte Wifi te verbeteren zonder zelf eenmalig geld te hoeven betalen.

Maar, meestal ben je daar via je provider toch iets meer voor kwijt, of de Wifi-versterker die je cadeau krijgt is niet altijd voldoende.

Als je Wifi af en toe moeilijk doet, raden we daarom aan zelf een extra accespoint te kopen bij bijvoorbeeld Coolblue. Dit is vaak de beste oplossing. Heb je bijvoorbeeld een groot huis? Dan is een Mesh-router vaak de beste oplossing. Die is voordeliger zelf los aan te schaffen, dan wanneer je 'm via je provider aanschaft. Als je ‘m überhaupt al cadeau krijgt via je provider.

Provider klantenservice is bijna overal gelijk

Ook qua provider klantsupport zijn er geen grote, maar wel kleine verschillen tussen providers. Bij sommige premium providers, zoals KPN krijg je een betere support, namelijk 24/7. Waar je bij de meeste budget providers alleen binnen kantooruren kunt bellen, of soms toch iets langer in de wacht staat.

Een provider die er echt met kop en schouders bovenuit steekt als het gaat om klantenservice is KPN. Die krijgen ontzettend veel positieve reviews. Maar KPN is in prijs één van duurste providers. Dus, vraag je af: heb je die hoogwaardige klantenservice écht nodig?

In alle gevallen is het zo dat de klantsupport van providers veel meer naar hun website is verschoven. Zo kun je makkelijker via je klantaccount op de website van je provider dingen wijzigen, opzoeken, of een vraag stellen via de chat. Vraag je daarom af wat je nodig hebt.

Is die 24/7 bereikbaarheid nodig? Of los je problemen sowieso graag op tussen kantooruren en niet ’s nachts. Ga voor jezelf na of je het waard vindt om meer te betalen voor een betere klantenservice die langer bereikbaar is.

Veel tv-zenders bij zowel premium en budget providers

Met internet en tv zitten de standaard tv-zenders altijd in het pakket, ongeacht welke provider je kiest. Premium providers hebben vaak wel uitgebreidere Tv-pakketten, met meer interactieve tv-opties en meer tv-zenders in het basispakket.

Zo krijg je bij KPN bijvoorbeeld 65 tv-zenders, in plaats van 45 zenders bij Youfone. Ook kun je bij KPN als enige al een aantal basiszenders in 4K-kwaliteit (Ultra HD) kijken (tegen extra betaling). Bij Ziggo krijg je ook een flink zenderpakket én het gratis Ziggo Sport zenderpakket. Wil je je favoriete programma’s kunnen opnemen? Daar betaal je bij premium providers zo’n €3 tot €5,- per maand extra voor. Bij Online.nl krijg je standaard opnemen er gratis bij.

Budget provider tv-pakket is vaak net zo goed

Maar toch kunnen budget providers ook flink stunten in hun prijs én aanbod. Provider Online.nl is bijvoorbeeld erg goedkoop, en je krijgt 85 basis tv-zenders én Fox Sports 1, 2 & 3 er gratis bij. Online.nl heeft alleen een iets mindere klantsupport, een langere aanvraagprocedure en langere wachttijden. Maar ook dat hoeft niet per se erg te zijn als je daarmee wel flink kun besparen. Vraag je daarom af wat het jou waard is.

Bij alle providers krijg je in ieder geval gratis toegang tot de televisie app met een tv-abonnement. Daarmee kun je ook op je telefoon, tablet of laptop tv kijken in heel de EU.

Sportliefhebbers kunnen het beste kiezen voor Ziggo of Youfone

Volg je het liefst alles van sport op de voet? Dan maakt het méér uit welke provider je kiest. Tussen premium- of budget providers zit in sportzenderaanbod nogal wat verschil. Kies voor Ziggo met gratis Ziggo Sport als je alles van Formule 1 en internetnationaal voetbal wil volgen.Provider Youfone is nu de beste keuze voor gratis FOX Sports Eredivisie 1,2 en 3.

Of kies de voordeligste combinatie

De prijzen voor Ziggo Sport en FOX Sports schelen behoorlijk per provider. En een aantal providers, waaronder T-Mobile, Online.nl en Youfone biedt Fox Sports Eredivisie (tijdelijk) gratis aan. Ziggo biedt weer gratis Ziggo Sport (Formule 1) aan. Terwijl je er bij een andere providers tussen de €13,- en € 18,- per maand voor betaalt. Dat is een flinke smak geld op maandbasis.

Ga daarom voor jezelf na welke sporten je graag non-stop volgt, en welke pakketten heb je nodig om in je sportbehoefte te voorzien? Zo kun je misschien één sportpakket gratis krijgen bij je internet en tv abonnement, zodat je voor de andere alleen nog extra betaalt. Kies daarin de voordeligste combinatie en je bespaart weer wat geld uit.

Omdat we graag eerlijk zijn: De meeste huishoudens maken met een budget provider de beste keuze en zitten voor een dubbeltje op de eerste rang. Simpelweg omdat het veel geld scheelt, en je de allerbeste klantenservice echt niet dagelijks nodig hebt.

Om je een voorbeeld te geven: Het verschil tussen goedkoopste internet en tv abonnement met 100 Mb/s internetsnelheid bij budget provider Online.nl is op dit moment € 19,50. Terwijl de kwaliteit van het internet nauwelijks verschilt, je méér tv-zenders krijgt met Online.nl, en beide providers leveren over het DSL netwerk van KPN.

Je kunt je in je keuze daarom net zo goed laten leiden door de ‘ranking’ in onze vergelijker, waarbij de goedkoopste provider op basis van jouw voorkeuren altijd bovenaan staat.

We spreken uit eigen ervaring. Want ook wij sluiten abonnementen af bij budget providers. Gewoon, omdat we liever geld overhouden voor andere leuke dingen. En eerlijk, we zijn daar over het algemeen prima over te spreken 😊 Goedkoop is absoluut niet altijd ‘duurkoop’.

#4. Met deze tips weet je hoe je je internetsnelheid bepaalt

“Welke internetsnelheid heb ik nodig?” is één van de meest gestelde vragen voor een internet abonnement. Niet gek, want het is soms lastig inschatten, en het kan nogal technisch klinken allemaal. Daarom hebben we voor je internetsnelheid bruikbare tips, waar je een hoop geld mee bespaart. Hier komen ze.

Eigenlijk kun je het beste bepalen wat je nodig hebt door te bepalen wat voor type gebruikers er vooral binnen jouw huishouden zijn. Wij onderscheiden er 3, om het lekker simpel te houden.

Licht internet gebruik
Hiervan is sprake als je dagelijks een beetje browset, misschien af en toe wat kijkt op Netflix of Videoland, maar online geen dingen doet die het internet te erg belasten.

Gemiddeld internet gebruik
Van gemiddeld internet gebruik is sprake als jij of je huisgenoten je regelmatig tot dagelijks naar je favoriete streamingdienst kijken, of een flink aantal uren van de dag door wel op Wifi thuis zitten, dan weer een YouTube video kijkend, of video bellend met vrienden.

Zwaar internet gebruik
Dit zijn de grote huishoudens, waarbij iedereen tegelijk wil kunnen internetten, streamen en online gamen. Met name diehard online gamen trekt de internetverbinding flink ‘leeg’. Maar ook het regelmatig uploaden van flinke bestanden, of het laten draaien van veel zware programma’s tegelijkertijd.

Als je het ons vraagt: Is er minimaal één zware gebruiker in jouw huishouden? Dan raden we eigenlijk altijd aan om voor een internetsnelheid te kiezen van méér dan 100 Mb/s via DSL, kabel, of als het al kan op jouw adres, glasvezel.

DSL is vaak een prima oplossing

Het type internetverbinding is ook bepalend voor de internetsnelheid. Kabel en glasvezel zijn voor iedere situatie goed. Ze zijn sneller en stabieler, en ze hebben een lagere 'ping' voor gamers. We raden kabel of glasvezel aan als je meerdere gemiddelde tot zware internet gebruikers hebt in jouw huishouden.

Maar zeker kabel internet, en in mindere mate glasvezel, zijn wel duurder. En eerlijk gezegd heb je het niet altijd nodig. Voor veel huishoudens is een DSL-internetverbinding vaak prima. DSL is tegenwoordig een stuk sneller dan wat het jaren terug was en de afstand van je woning tot de wijkcentrale is ook niet meer zo bepalend als dat het vroeger was.

Het slimste is daarom om met internet vergelijken even in het overzicht te kijken welke snelheid wij aanraden bij jouw situatie. We hebben er een speciaal overzichtje voor, waarbij we letten op je huishoudgrootte en het type gebruiker.

Gigabit internet niet nodig

Sinds een tijdje is het ook mogelijk om bij een aantal providers een internetsnelheid van 1GB/s te nemen bij je abonnement, met glasvezel en kabel internet.

Omdat we graag eerlijk zijn: Er hangt een flink prijskaartje aan gigabit internet. En in de praktijk heeft vrijwel geen enkel huishouden dit nodig. Geef wat ons betreft je geld uit aan iets leukers.

#5. Heb je combivoordeel nodig?

Misschien heb je wel eens van combivoordeel gehoord? Bij internet providers kun je naast een internet abonnement ook een mobiel abonnement afsluiten. Door te combineren krijg je maandelijks extra voordelen. Denk daarbij aan een gratis internetsnelheidsupgrade en gratis data of belminuten. De voordelen verschillen per provider.

Vergelijk goed of combivoordeel goedkoper is

In onze vergelijker, en veel andere vergelijkers, kun je aanvinken dat je combivoordeel providers wil meenemen in je vergelijking. Het kan zeker goedkoper zijn, maar onze ervaring is dat het bij Ziggo en KPN eigenlijk altijd duurder is dan een goedkoop internet abonnement afsluiten, en een los sim only abonnement.

Heb je nu nog een langlopend mobiel abonnement van KPN of VodafoneZiggo? Dan kan het wel verschil maken en goedkoper zijn om ook je internet abonnement af te sluiten, in plaats van los.

Combivoordeel is natuurlijk lekker overzichtelijk en makkelijk. Maar houd er wel rekening mee dat als je wil overstappen van internet provider of mobiele provider, je vaak je voordeel weer kwijt bent. Het maakt het overstappen dus soms ook weer lastiger.

Hoe werkt overstappen?

Overstappen is echt niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Waar begin je? Met een paar stappen heb je de juist keuze gemaakt, en is je aanvraag de deur uit. Dit is hoe het werkt.

Overstappen in een paar stappen

Stap 1. Bepaal welk pakkettype je wilt
Alleen internet, internet en tv, of alles in 1.

Stap 2. Vul de postcodecheck in
Zodat we de beschikbare abonnementen op jouw aders kunnen laten zien.

Stap 3. Kies de juiste internetsnelheid voor jouw situatie
Houd daarbij rekening met het type gebruikers bij jou thuis: licht, gemiddeld of zwaar.

Stap 4. Vraag je abonnement aan
Ben je eruit? Via de link bij het abonnement sturen we direct door naar de provider. Daar kun je meteen je aanvraag plaatsen. That’s all!

Ik wil internet vergelijken

Overstappen per type verbinding, hoe ziet dat eruit?

Ben je bang voor gedoe met stekkertjes en aansluitingen? Hoe ziet overstappen eruit als je wisselt van internetverbinding? We laten zien dat dat hartstikke meevalt.

Je stapt over:

Van DSL naar DSL
Je hoeft alleen je modem om te wisselen, en eventueel je tv-kastje(s) om te ruilen. Dit is een kwestie van de stekkertjes erin volgens de instructie, verbinden met je modem en je bent klaar. Geen hogere wiskunde.

Van DSL naar kabel
Hiermee komt je modem soms op een andere plek te staan, afhankelijk van waar de kabelaansluiting zit bij jou thuis. Daarna is het ook weer een kwestie van de stekkertjes aansluiten en verbinding maken. Je kunt kabel internet al eerder gebruiken dan je DSL-abonnement is opgezegd.

Van kabel naar DSL
Ook hier geld: Je modem komt misschien op een andere plek te staan, zo dicht mogelijk bij de internetaansluiting.

Van DSL naar glasvezel
Met glasvezel komt je modem eigenlijk altijd in de meterkast. Hier komt een gratis monteur voor langs die dit in orde maakt. Hier hoef je je dus niet eens in te verdiepen.

Van glasvezel naar glasvezel
Je modem blijft in de meterkast. Hier komt ook weer een monteur voor langs die je installatie in orde maakt.

Van kabel naar kabel
Dit kan niet. Er is per adres altijd maar één kabelprovider: dit is vrijwel altijd Ziggo. Als je een goedkoper abonnement wil, of je hebt problemen met de verbinding, stap dan over naar DSL of glasvezel.

Van glasvezel naar DSL of kabel
Uhh, weet je het zeker dat je dat wil? Je bent een mazzelaar als je al glasvezel internet kunt krijgen. Dit zouden wij zelf niet doen. Maar we kunnen niet in je portemonnee kijken natuurlijk...

Hoe zit het met...?

Als je wil overstappen internet abonnement hebben we nog een paar bruikbare tips. Zo weet jij hoe het zit, en maak je zeker weten de beste keuze. We vertellen je graag nog wat meer over het volgende:

Hoe zit het met de installatie van je abonnement

Klinkt overstappen van internet voor jou als ‘gedoe’, en roept het gevoelens op als: “als dat maar goed gaat”? We kunnen je op het hart drukken dat het in de praktijk ontzettend meevalt en eigenlijk supersimpel is. Echt waar.

Installeren kun je bijna altijd gemakkelijk zelf doen

Over de jaren heen hebben providers overstappen bovendien alleen maar makkelijker gemaakt. Zo heb je met gratis overstapservice eigenlijk geen omkijken meer naar het administratieve deel. Providers regelen jouw overstap onderling, lekker makkelijk.

Je krijgt een nieuw modem (en tv-kastje) opgestuurd met daarbij een duidelijke ‘stap voor stap’ installatie instructie. Ook hebben veel providers uitlegvideo’s als je er toch niet uit komt. Dan kijk je gewoon mee.

Of maak een installatieafspraak

Zie je het toch niet zitten om dit zelf te doen, of lukt het niet? Misschien heb je een handige buurjongen, of vriend die even langs kan komen? Zo niet, dan kun je ook bij alle providers een afspraak maken voor een installatie monteur. Dit is bij veel providers zelfs gratis. Wel ben je afhankelijk van de afspraak, wanneer je online kunt.

Vaak willen ze wel dat je het eerst even zelf probeert. Kom je er dan toch niet uit, dan kun je ook telefonisch de installatiestappen met ze doorlopen. Vaak is dat al voldoende. Mocht dat ook niet helpen, dan kun je een monteur laten langskomen. Maar meestal is dat echt niet nodig, en heb je binnen no time je modem 'aan de praat’.

In het geval van een glasvezel modem installeren stuurt je provider altijd een provider langs om de boel te installeren. Daartoe zijn ze verplicht, omdat bij glasvezel het modem meestal in de meterkast geplaatst moet worden en iets technischer is.

Stekkertjes aansluiten en verbinden met je Wifi thuisnetwerk

Het installeren van je modem is in feite niets meer dan een kwestie van de stekkertjes met de juiste kleurtjes volgens de instructies in je modem steken, en in de aansluiting en het stopcontact.

Je Wifi netwerknaam en wachtwoord staan achterop het modem, en hoef je niet zelf meer aan te maken. Je kunt meteen al je apparaten verbinden. De eerste keer dat je verbindt kom je automatisch in de installatiewizard. Daarmee kun je meteen je wifinetwerknaam en wachtwoord aanpassen als je dat wil. Dit raden we wel aan, voor de veiligheid.

Heb je ook televisie bij je internet abonnement, en vraag je je af hoe je je tv-kastje installeert? Ook dit is supersimpel. Het tv-kastje sluit je met de bijgeleverde stekkertjes aan op stroom, en met een HDMI-kabel naar de televisie. Download als je wilt ook de tv-app van je provider, en je kunt overal in de EU televisie kijken. Handig!

Hoe zit het met je internet verhuizen?

Ga je binnenkort verhuizen? Dan is je internet verhuizen één van de taken op je lijstje om te regelen. Hoe zit dat eigenlijk, en wat is slim om te doen?

Kijk eerst of je je abonnement kun meeverhuizen

Als je gaat verhuizen kun je je internet meestal gewoon meeverhuizen. Doe altijd eerst even de postcodecheck om te zien of jouw provider dezelfde diensten op je nieuwe adres levert. Kun je je huidige internetpakket niet behouden op je nieuwe adres, of levert je huidige provider überhaupt niet op je nieuwe postcode? Dan mag je kosteloos overstappen.

Stap over als je contractvrij bent

Je mag sowieso kosteloos overstappen als je al langer dan 12 maanden klant bent bij je huidige provider. Je bent dan contractvrij. Ga je verhuizen en ben je contractvrij, dan is dit altijd een goed moment om te kijken of er een beter of passender aanbod is op je nieuwe adres.

Geef je verhuizing of overstap in ieder geval wel op tijd door, zodat je niet zonder internet zit op het moment dat je overgaat.

Hoe zit het met prijsverhogingen vanaf 1 juli?

Misschien heb je ook meegemaakt dat jouw provider de abonnementsprijs tussentijds verhoogde vanaf juli? Ieder jaar mogen internet providers hun prijzen verhogen vanaf 1 juli. Dit doen ze als inflatiecorrectie en om de kosten te dekken die nodig zijn voor verbeteringen aan de netwerken.

De nieuwe abonnementsprijs geldt voor nieuwe - en bestaande abonnementen met ingang van 1 juli. Meestal ligt de prijsverhoging tussen de € 2,- en € 2,50 per maand.

Overstappen mag met een prijsverhoging

Providers die vanaf 1 juli hun prijzen willen verhogen moeten dat altijd van tevoren kenbaar maken als het ook jouw abonnement betreft, dus vóór 1 juli. Ze zijn verplicht je enkele weken van tevoren te informeren hoeveel jouw abonnementskosten omhoog gaan. Je provider moet je ook mededelen dat je mag overstappen als je het niet eens bent met de prijsverhoging. Je pleegt daarmee dus geen contractbreuk.

Wanneer je bericht krijgt over een prijsverhoging van je provider is dat altijd een goed moment om even opnieuw internet abonnementen te vergelijken. Mogelijk heb je door de prijsverhoging niet meer goedkoopste provider voor jouw situatie.

Misschien vind je een prijsverhoging van €2,- per maand niet de moeite waard voor een vergelijking. Maar op jaarbasis praten we toch al gauw over zo’n €20,- á €25,- méér. Niet altijd staat daar een kwaliteitsverhoging tegenover. Wie liever geld overhoudt voor leuke dingen, doet er goed aan even te vergelijken.

Heb jij al langer dan 12 maanden je huidige contract? Dan ben je contractvrij en mag je sowieso overstappen.

Hoe zit het met de internet overstapservice?

Overstappen van internet is tegenwoordig een fluitje van een cent met de gratis overstapservice. En het mooie is dat je daarvan automatisch gebruik maakt. Daar hoef je dus niets voor te doen. Met de overstapservice doen providers zelf het meeste werk voor je.

Wat wordt er voor je geregeld met de overstapservice?

  • Je oude en nieuwe provider regelen dat je huidige abonnement op de afgesproken datum stopt;
  • En dat nieuwe abonnement naadloos overgaat op de datum waarop je oude abonnement stopt;
  • Dat je ongeveer een week voordat je nieuwe abonnement ingaat, je installatie pakket ontvangt;
  • Dat er een (gratis) monteur bij je langskomt om alles in orde te maken, als je er zelf niet uitkomt

Kortom: met de overstapservice wordt het meeste werk voor je gedaan, en word je op de hoogte gehouden per e-mail van wat je kunt verwachten op welk moment. Lekker duidelijk en makkelijk. Daar houden wij wel van. Jij waarschijnlijk ook. En het belangrijkste: met de normale gang van zaken kom je nooit zonder internet te zitten.

We zullen je eerlijk zeggen: Natuurlijk kan het in een uitzonderlijk geval wel eens voorkomen dat er helaas iets fout gaat met overstappen, zoals een storing in het aanmeldproces of een afspraak met een monteur die verkeer geboekt staat. Dat komt helaas in een uitzonderlijk geval nou eenmaal wel eens voor.

Eén van onze collega’s heeft dit zelf meegemaakt. Maar zulke situaties horen we echt zelden. En als ze voorkomen, dan worden ze eigenlijk vrij snel netjes opgelost. Geen zorgen dus.

Hoe zit het met tv kijken op meerdere tv’s?

Dan willen we tot slot nog wat kennis met je delen over tv kijken op meerdere tv’s. Want wat is handig als je bijvoorbeeld op drie plekken in huis een televisie hebt staan?

Meerdere tv-kastjes huren

Standaard is In onze vergelijker de abonnementsprijs gebaseerd op één tv-kastje. Op het moment dat je je abonnement gaat aanvragen bij de provider, kun je aanklikken of je nog een tweede of derde tv-kastje nodig hebt. Je betaalt voor ieder extra tv-kastje gemiddeld zo’n €5,- per maand extra.

Zoek de goedkoopste provider met extra tv-kastjes

Heb bij je thuis wel meerdere tv-kastjes nodig? Dan is het slim om providers hierop eerst nog even naast elkaar te leggen qua prijs. Hoe zouden wij dat doen? Het makkelijkste is om de goedkoopste internet provider voor jou, met het aantal tv-kastjes dat je nodig hebt, te vergeliijken met de tweede goedkoopste provider.

Misschien maakt het voor de kosten toch nog verschil, misschien niet. Maar dan weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt.