Goedkoopste fietsverzekering

Voor een paar euro in de maand kun je al een fietsverzekering afsluiten. Wat de goedkoopste fietsverzekering voor jou is, hangt af van je situatie.

Een fietsverzekering neem je om te voorkomen dat je in één klap een flinke smak geld neer moet leggen in het geval van schade of diefstal. Is je fiets voor jou belangrijk, of zelfs je voornaamste vervoersmiddel? Dan is een fietsverzekering vaak geen overbodige luxe.

Je hebt de keuze uit een aflopende fietsverzekering of een doorlopende fietsverzekering. Bij een aflopende fietsverzekering betaal je eenmalig een premiebedrag voor een bepaalde looptijd. Met een doorlopende fietsverzekering daarentegen ben je voor onbepaalde tijd verzekerd en betaal je maandelijks premiekosten. Dit type dekking kun je in de meeste gevallen maandelijks, of zelfs dagelijks opzeggen. Wel zit er meestal een minimale looptijd van één jaar aan een doorlopende verzekering.

Om de goedkoopste fietsverzekering te vinden doe je er goed aan fietsverzekeringen te vergelijken. De premiekosten worden door meerdere factoren bepaald. Zo wordt de hoogte beïnvloedt door het type fiets: gaat het om een nieuwe- of tweedehands fiets, de aanschafwaarde van de fiets, je leeftijd en je postcode.

Over fietsverzekeringen:
  • Keuze uit aflopende- en doorlopende fietsverzekering
  • Hoogte premie mede afhankelijk van jouw persoonlijke situatie
  • Verzekeren tegen diefstal en schade
Bekijk fietsverzekeringen

E-Bike verzekering

Op zoek naar een fietsverzekering voor je e-bike? Je hebt tal van mogelijkheden om je e-bike uitgebreid te verzekeren tegen onvoorziene omstandigheden.

E-bikes zijn razend in trek, en toch al gauw een prijzige aankoop die je hoogstwaarschijnlijk wil verzekeren. Zo’n 80% van de e-bikes zijn verzekerd. Bij een e-bike is de accu verreweg het belangrijkste onderdeel. Deze is standaard meeverzekerd. Wel verschilt per verzekeraar de dekking van de accu bij diefstal en schade. Ook verschillen de afschrijvingskosten van de accu.

Vaak wordt met een e-bike gekozen voor een doorlopende fietsverzekering met het oog op de lange levensduur en hoge aanschafwaarde. Met sommige fietsverzekeringen voor de e-bike is het ook mogelijk om accessoires eenvoudig mee te verzekeren. Zo zijn naast je accu, je gloednieuwe fietstassen, je kinderzitje of je portable GPS navigatie systeem ook verzekerd. Dit kan door de waarde van de accessoires op te tellen bij de aanschafwaarde van de e-bike.

Over E-bikes verzekeren:
  • Let op dekkingsvoorwaarden van de accu
  • Vaak wordt gekozen voor een doorlopende verzekering
  • Gemiddeld duurder dan een gewone fietsverzekering
E-bike verzekering vergelijken
e-bike-verzekering

Fietsverzekering afsluiten

Een fietsverzekering afsluiten is minder moeilijk dan het misschien klinkt. Het afsluiten zelf heb je zo gedaan. Zo ga je te werk.

1. Kies het soort fietsverzekering

Bekijk om te beginnen wat de aankoopwaarde is van je fiets en bedenk aan de hand daarvan of je beter voor een aflopende- of doorlopende fietsverzekering kunt kiezen. Fietsverzekeraars keren in het geval van diefstal tot een bepaalde termijn de volledige aankoopwaarde uit. Vaak is dat 3 jaar, maar kan oplopen tot wel 5 jaar. Maak daarom mede op basis van de aankoopwaarde de afweging voor een doorlopende - of aflopende verzekering.

Wil je tweedehands verzekeren? Dat kan bij de meeste fietsverzekeraars. Houdt er wel rekening mee dat bij sommige verzekeraars een tweedehands fiets eerst getaxeerd moet worden om de aanschafwaarde te kunnen vaststellen. Voor een tweedehands fiets met een lage taxatiewaarde kan een aflopende dekking misschien al afdoende zijn.

2. Bedenk welke dekking je wilt

Bepaal daarnaast welke situaties je gedekt wil hebben. Wil je fiets naast diefstal óók tegen schade verzekeren, of voor alleen diefstal of alleen schade? En wil je bijvoorbeeld pechhulp voor onderweg in je dekking meenemen? Lees per verzekering de voorwaarden van de dekking goed door en bekijk wat het beste bij je past. Kies voor een fietsverzekering met de beste voorwaarden voor jouw situatie.

3. Sluit online je fietsverzekering af

Heb je een keuze gemaakt, dan is de laatste stap nog even online je gegevens in te vullen en je verzekering af te sluiten. Daarvoor sturen we je met een link door naar de website van de verzekeraar van je keuze.

Fietsverzekering vergelijken

Aanbieder Premiekosten per maand Looptijd verzekering Eigen risico Aankoopwaarde vergoeding Dekking bij beschadiging ART-goedgekeurd slot verplicht?
Allianz €3,86 3 jaar €0,- 100% tot 3 jaar Nee Ja Bekijk
Univé €6,39 Doorlopend €0,- (€25,- bij beschadiging) 100% tot 3 jaar Ja Ja Bekijk
ANWB €10,47 Doorlopend €0,- 100% tot 3 jaar Ja Ja Bekijk
Hema €11,25 Doorlopend €0,- 100% tot 3 jaar Nee Ja Bekijk

Een fietsverzekering is natuurlijk méér dan de premiekosten alleen. Je wilt goed gedekt zijn voor onvoorziene omstandigheden, en duidelijkheid over de inhoud van de verzekering zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Lees daarom met fietsverzekering vergelijken goed de voorwaarden door per fietsverzekering. Alleen zo heb je duidelijkheid over wat precies vergoedt wordt en kom je niet voor verrassingen te staan. Let daarbij vooral op aanvullende eisen, zoals het hebben van een ART-slot op je fiets, of de dekking van je waardevolle fietsaccessoires.

Bij ons vergelijk je de grote fietsverzekeraars: Allianz, Univé, ANWB en Hema. Om je een idee te geven van de kosten van een fietsverzekering hebben we de maandelijkse premie voor je in een overzicht gezet bij alle grote fietsverzekeraars die wij vergelijken. De gegevens zijn gebaseerd op het verzekeren van een gewone fiets in Utrecht centrum met een aanschafwaarde van € 500,-.