Wat is een simkaart?

Een simkaart is een heel klein kaartje van plastic met een chip, bedoeld voor in je mobiele telefoon. De simkaart verbind je met het netwerk van je mobiele provider, zodat je kunt internetten, bellen en sms’en. Iedere simkaart heeft een uniek telefoonnummer.

Alleen met een simkaart in je toestel kun je bellen, sms’en en internetten via 4G. Je hebt een simkaart dus nodig om van je telefoon gebruik te kunnen maken.

Wat staat er op een simkaart?

Op je simkaart staan een aantal dingen. In het geval van een prepaid kaart, staat er bijvoorbeeld op hoeveel tegoed je hebt. Je laadt je tegoed dus op je simkaart.

Heb je een sim only abonnement of telefoon abonnement afgesloten, dan is jouw abonnementsbundel gekoppeld aan je simkaart. Op de simkaart staat met andere woorden hoeveel data en belminuten jij iedere maand hebt te verbruiken. Zodra je je simkaart ontgrendeld met je pincode, ben je verbonden met je simkaart en kun je gebruik maken van je abonnement.

Verder is een simkaart ook een soort geheugenkaartje. Je kunt er contacten en sms’jes op opslaan. Maar omdat smartphones tegenwoordig voldoende geheugen hebben, is het eigenlijk niet meer nodig om deze gegevens op je simkaart op te slaan. Dat doe je net zo makkelijk op je telefoon zelf.

Pincode en pukcode van je simkaart

Een simkaart is altijd beveiligd met een viercijferige pincode. Om gebruik te kunnen maken van je simkaart dien je de juiste pincode in te toetsen om je simkaart te ontgrendelen. Dan pas zal je simkaart verbinden met het netwerk van je provider, en met jouw abonnementsbundel en eventueel contacten die je hebt opgeslagen op je simkaart.

Je simkaart komt altijd met een originele pincode. Deze staat op de simkaart zelf. Ga je de eerste keer je simkaart gebruiken, dan heb je deze pincode nodig. Meestal is de originele pincode ‘0000’. We raden je aan je pincode meteen te wijzigen naar een andere viercijferige pincode, die minder makkelijk te raden is voor buitenstaanders.

Simkaart pincode wijzigen

Hoe je jouw simkaart pincode wijzigt, verschilt per type telefoon: heb je een Android of een iPhone?

Hoe wijzig je de simkaart pincode op een iPhone?

 1. Open de app ‘instellingen’
 2. Tik op ‘Mobiel netwerk’
 3. Tik op ‘simpincode’
 4. Tik op ‘wijzig pincode’
 5. Geef de huidige pincode van je simkaart op
 6. Kies zelf een willekeurige viercijferige of zes-cijferige pincode
 7. Je SIM pincode is gewijzigd

Hoe wijzig je de simkaart pincode op een Android telefoon?

 1. Open de app ‘instellingen’
 2. Tik op ‘Beveiliging & privacy’
 3. Tik op ‘Aanvullende instellingen’
 4. Tik op ‘Versleuteling en referenties’
 5. Tik op ‘SIM-vergrendeling instellen’
 6. Tik op ‘SIM PIN1-code wijzigen’
 7. Geef de huidige pincode van je simkaart op
 8. Kies zelf een viercijferige willekeurige pincode
 9. Je SIM pincode is gewijzigd

* Let op: het kan per Android telefoon verschillen hoe dit precies werkt.

Naast de simkaart pincode is iedere simkaart ook extra beveiligd met een pukcode. De pukcode heb je alleen nodig als je je pincode drie keer achter elkaar verkeerd intoetst. Ben je de originele pincode of je pukcode vergeten? Geen probleem. Je vindt ze makkelijk terug in je online account van je mobiele provider, of op de simkaartverpakking. Of check je provider app, daar staan ze ook bij jouw gegevens.

Wat is een nano simkaart?

In vrijwel alle nieuwe smartphones gaat tegenwoordig een nano simkaart. Dit is het kleinste formaat fysieke simkaart, en werkt precies hetzelfde als elke andere simkaart. Een nano simkaart heeft een afmeting van slechts 12,3 bij 8,8 mm.

Dat de nieuwste telefoons allemaal worden voorzien van een nano simkaart-ingang heeft er voornamelijk mee te maken dat fabrikanten daarmee schaarse ruimte kunnen besparen in het toestel. Zo kunnen ze makkelijker verbeteringen en nieuwe features doorvoeren aan een telefoon.

Wat is een simkaart?