Een simkaart is een klein plastic kaartje met chip dat je in je telefoon stopt waarmee je jouw telefoon koppelt aan een mobiele provider. Op de chip van je simkaart staat welke data- en/of belbundel bij jouw mobiel abonnement hoort, of wat je tegoed is in het geval van een prepaid kaart. Een simkaart heb je dus nodig om volledig van je telefoon gebruik te kunnen maken. Zonder simkaart kun je niet bellen/sms’en of internetten via 4G.

Soorten simkaarten

Simkaarten zijn er in diverse maten: (standaard) mini, micro en nano. Het hangt van je telefoon af welk formaat simkaart erin past.

Tegenwoordig krijg je bij een mobiel abonnement standaard een 3-in-1 simkaart van je provider geleverd. Je drukt daarmee zelf eenvoudig het juiste formaat uit om in je telefoon te stoppen.

Om je simkaart vervolgens te kunnen gebruiken, zul je ‘m eerst moeten activeren. Dit heb je zo gedaan.

eSIM: de digitale simkaart

Naast de fysieke simkaart, is er nu ook een digitale simkaart: de eSIM . Dit is het nieuwste type simkaart. De eSIM is een elektronische simkaart in de vorm van een piepkleine chip. Die zit standaard ingebouwd in steeds meer high-end toestellen. Neem je een telefoon met eSIM functionaliteit, dan kun je ervoor kiezen deze te gebruiken, in plaats van een fysieke simkaart. Nog maar enkele providers werken met eSIM.

Nummerbehoud bij overstappen

Aan elke simkaart is een telefoonnummer gekoppeld. Stap je over naar een ander mobiel abonnement en wil je graag je eigen nummer behouden? Dan kun je gewoon gebruik maken van nummerbehoud.

Simkaart