Hoeveel data verbruik ik?

Om te weten hoeveel GB of MB je nodig hebt, is het handig om na te gaan welke apps jij het meest gebruikt zonder wifi. Zo zijn apps waarmee je filmpjes streamt en veel foto's download, de grootst datasluipers. Daarbij past ook een hogere internetbundel.

Dataverbruik per app

We hebben het gemiddelde verbruik van populaire apps en activiteiten voor je op een rij gezet. De apps die de minste data verbruiken staan bovenaan, en de echte datasluipers staan onderaan:

Internetverbruik wordt vaak in KB of MB aangegeven. 1000 KB staat voor 1 MB.

Gemiddeld verbruik

Whatsapp zonder foto/video0,1 KB per bericht
Whatsapp met foto/video10 KB per bericht
App voor e-mail bekijken of versturen, zonder bijlage10 KB per e-mail
Browser voor websites bezoeken20 KB - 1 MB per website
Google maps voor navigeren10 MB per half uur / 35 MB per uur
Facebook1 MB - 3 MB per sessie
Spotify1 MB - 3 MB per sessie
Netflix5 MB tot 23 MB per minuut
YouTube2,5 MB - 6 MB per minuut

*Bovenstaand verbruik is een schatting. Het precieze verbruik is afhankelijk van de kwaliteit van de foto of video. Ook voor navigeren is het verbruik afhankelijk van factoren zoals het aantal wegen en kaarten die voor jouw route worden gedownload.

Inzicht in dataverbruik op jouw mobiel

Weet je niet welke apps jij nou het meest gebruikt en waarmee je de meeste data verbruikt? Je kan heel makkelijk inzicht krijgen in je dataverbruik via het menu van zowel een iPhone als een Android smartphone.

Inzicht dataverbruik iPhone

Op een iPhone kan je precies zien met welke apps jij de meeste mobiele data verbruikt. Dat doe je als volgt:

Stappenplan dataverbruik inzien iPhone:

  1. Ga naar 'instellingen'

  2. Tik op 'mobiel netwerk'

  3. Scroll iets naar beneden naar 'mobiele data'

Hier zie je o.a hoeveel GB je afgelopen periode totaal hebt verbruikt en het aantal GB per app. De apps die je het meest gebruikt en daarmee de meeste data verbruiken staan bovenaan.

De afgelopen periode is ingesteld op de startdatum die je helemaal onderaan ziet staan. Deze periode wordt niet automatisch ge-reset. Dus het kan best dat de afgelopen periode is ingesteld vanaf de eerste dag dat je je iPhone in gebruik hebt.

Wil je nou precies weten hoeveel je per maand totaal verbruikt en hoeveel per app? Dan zal je dit telkens handmatig opnieuw moeten resetten op bijvoorbeeld de eerste dag van de maand. Het resetten doe je heel eenvoudig door op 'stel gegevens opnieuw in' te tikken. Deze knop vind je helemaal onderaan in het menu.

Inzicht dataverbruik Android

Je Android smartphone houdt voor jou precies bij hoeveel mobiele data jij totaal verbruikt. Volg onderstaand stappenplan voor inzicht in je mobiele verbruik

Stappenplan dataverbruik inzien Android:

  1. Ga naar 'instellingen'

  2. Tik op 'verbindingen'

  3. Tik op 'gegevensgebruik'

  4. Tik vervolgens op 'gebruik mobiele gegevens'

Let op: de namen in het menu kunnen verschillen per Android telefoon.

Je ziet nu jouw totale mobiele dataverbruik.

Wil je zien met welke apps jij het meeste data verbruikt? Tik dan op één van de apps uit de lijst.

Je dataverbruik wordt gemeten per maand. Je kan met Android heel handig instellen wanneer de maand voor jou precies moet beginnen. Ga hiervoor terug naar 'draadloos en netwerken', tik op 'dataverbruik' en tik vervolgens op 'meer-data-instellingen’. Met de optie 'gebruikscyclus app-data' selecteer je de dag van de maand waarop jij wilt dat de meting begint.

Hoeveel data verbruik ik?