Tv-programma Kassa kwam deze week naar buiten met nieuws dat je volgens de voorwaarden bij de meeste energieleveranciers toch mag blijven salderen, ondanks het einde van de salderingsregeling vanaf 1 januari 2027. Klopt dat wel? Er lijkt toch een addertje onder het gras te schuilen.
Wat is er aan de hand?
Afgelopen dinsdag legde jurist Roelof de Nekker uit dat energieleveranciers in hun algemene voorwaarden niets geregeld hebben voor het stoppen van de salderingsregeling. Met andere woorden: zolang je een vast contract hebt, mag je blijven salderen. Volgens de jurist zou dit bindend zijn.
Klopt dat wel?
Dat lijkt op het eerste gezicht inderdaad te kloppen. In de algemene voorwaarden van branchevereniging Energie Nederland (voluit de Algemene voorwaarden voor de levering van elektriciteit en gas aan kleinverbruikers 2017) staat in artikel 4 het volgende:
4.1 Wekt u op uw adres zelf (duurzame) elektriciteit op, bijvoorbeeld met zonnepanelen, dan verminderen wij uw afgenomen elektriciteit met de door u teruggeleverde elektriciteit.
4.2 Wekt u zelf meer elektriciteit op dan u heeft verbruikt, dan ontvangt u hiervoor van ons de afgesproken terugleververgoeding.
Deze voorwaarden worden door bijna alle energieleveranciers gehanteerd.
Het lijkt er inderdaad op dat energieleveranciers hun afspraak na moeten komen, tenzij ze andere voorwaarden hanteren. Er zijn overigens inmiddels energieleveranciers (o.a. Greenchoice en Engie) die in hun productvoorwaarden wel iets afspreken over het einde van de salderingsregeling per 1 januari 2027.
Wat is dan het addertje?
Het grootste voordeel van salderen bestaat uit de energiebelasting die je niet hoeft te betalen. Om een beeld te geven: de energiebelasting op elektriciteit is in 2025 ongeveer 12,28 cent per kWh. Dankzij de salderingsregeling hoef je geen belasting te betalen over stroom die je afneemt en later weer saldeert.
Hierover heb je niet een afspraak gemaakt met je energieleverancier. Dit is namelijk een belastingvoordeel dat via de energiebelasting wordt verrekend (ongeacht je leverancier).
Het addertje onder het gras is dat dit belastingvoordeel wél per 1 januari 2027 vervalt. Daardoor zal je energierekening hoe dan ook flink stijgen, of je nu een vast contract hebt afgesloten of niet.
Hoeveel scheelt dat?
Als we rekenen met de verwachte energiebelasting voor 2026 (11,05 cent per kWh), dan kun je uitrekenen hoe hard je energierekening gaat stijgen, ook als je volgens je contractvoorwaarden zou mogen blijven salderen.
Als je volgens je jaarrekening bijvoorbeeld 3500 kWh stroom afneemt, en 3000 kWh teruglevert, heb je nu netto 500 kWh verbruikt en 3000 kWh gesaldeerd.
Aangezien je geen belastingvoordeel meer hebt, zul je extra energiebelasting moeten betalen voor 3000 kWh stroom. 3000 x 11,05 cent = 331,50 euro per jaar extra energiebelasting.
Daarnaast zul je ook geen 21% btw ontvangen op stroom die je vanaf 2027 teruglevert. Hier is geen vast bedrag aan te koppelen (want dat hangt af van de hoogte van je leveringstarieven), maar reken op ongeveer 2,5 cent per kWh.
In bovenstaand voorbeeld zou je in totaal ruim 400 euro extra per jaar moeten betalen aan energiebelasting en btw.
En het vervelende is: zelfs als in de voorwaarden van je energieleverancier staat dat je mag blijven salderen, zul je altijd deze extra belastingen moeten betalen.
Leveranciers mogen volgens de voorwaarden deze extra belasting in rekening brengen omdat het om een overheidsheffing gaat (artikel 19).
Is blijven salderen in 2027 voordelig?
Dat is lastig om te zeggen. Je kunt aan de hand van de terugleverkosten en het kale leveringstarief uitrekenen hoe hoog de netto vergoeding voor je stroom wordt. Je moet er wel rekening mee houden dat terugleverkosten waarschijnlijk vanaf 2027 zullen dalen (en mogelijk volgend jaar al).
De mogelijkheid om ook in 2027 met je leverancier te blijven salderen is daarom niet automatisch interessant.
Het kan ook slim zijn om een contract voor 1 jaar af te sluiten; de kans is groot dat de terugleverkosten in 2027 omlaag gaan. Een nieuw energiecontract kan dan interessanter zijn dan nu een contract voor drie jaar afsluiten met hoge terugleverkosten.
Is het slim om nu snel een contract voor twee of drie jaar af te sluiten?
Wij adviseren niet om nu een contract voor twee of drie jaar af te sluiten in combinatie met zonnepanelen. Om de volgende redenen is dit niet verstandig:
- Het is nog niet zeker of de uitleg van Kassa ook voor de rechter stand houdt;
- Je netto voordeel is niet zo groot als dat het lijkt. Je betaalt vanaf 1 januari 2027 altijd extra energiebelasting en btw;
- De tarieven voor 2- en 3-jaarscontracten zijn nu minder goed dan voor 1-jaar contracten en het aanbod is ook minder groot.
- Sommige leveranciers hebben salderen al expliciet uitgesloten vanaf 2027. Let hier op als je een twee- of driejarig contract afsluit.
Heb je nog vragen of behoefte aan persoonlijk advies? We helpen je graag verder in onze energievergelijker.