Nieuws   Energie  
Terugverdientijd zonnepanelen opgelopen naar meer dan 10 jaar

Terugverdientijd zonnepanelen opgelopen naar meer dan 10 jaar

Gepubliceerd op: 26 april 2024

Energievergelijker Keuze.nl heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de terugverdientijd van zonnepanelen. Uit dit onderzoek blijkt dat voor een gemiddeld huishouden de terugverdientijd is opgelopen naar meer dan 10 jaar.

Het is het meest voorkomende type klant van zonnepaneel installateurs: een huishouden van 3 personen met een gemiddeld stroomverbruik. De installateur adviseert 12 zonnepanelen, goed voor bijna 4200 kWh zonnestroom per jaar. Voor de installatie rekent de installateur € 5.750. Maar geen zorgen, de installateur berekent dat deze kosten binnen 3 jaar en 11 maanden zijn terugverdiend. Ruim binnen de door de overheid geschetste terugverdientijd van maximaal 7 jaar.

Uit onderzoek van Keuze.nl blijkt echter dat de terugverdientijd fors langer is. Dit komt door de extra kosten voor zonnepanelen die energieleveranciers sinds augustus 2023 rekenen. In dit onderzoek worden deze extra kosten zoals terugleverkosten, hogere tarieven en andere prijsverschillen wel meegenomen in de berekening. Met deze kosten loopt de terugverdientijd op naar 10 jaar en 7 maanden (ruim 6,5 jaar langer).

Bij vrijwel elk scenario is de terugverdientijd fors toegenomen

Zelfs wanneer je het advies overneemt om niet meer zonnepanelen te nemen dan je zelf aan energie verbruikt gaat de terugverdientijd fors omhoog. We zien dat voor bijna ieder scenario de terugverdientijd een stuk langer is geworden dan vroeger.

Bekijk de terugverdientijd voor jouw situatie

Neem niet meer zonnepanelen dan je zelf aan energie verbruikt. De extra kosten voor installatie en de extra kosten die je energieleverancier rekent verdien je niet meer terug met de terugleververgoeding.

Extra kosten hoofdoorzaak hogere terugverdientijd

Ondanks dat zonnepanelen goedkoper zijn geworden is de terugverdientijd toch toegenomen, doordat andere kosten zijn gestegen. De toegenomen terugverdientijd komt grotendeels door extra kosten van energieleveranciers, zoals terugleverkosten en hoger vastrecht. Daarnaast loop je met zonnepanelen vaak welkomstkortingen mis. Een extra factor is dat stroom voordeliger is geworden ten opzichte van vorig jaar, waardoor de jaarlijkse besparing kleiner is.

Door de toegenomen kosten wordt in geen van de genoemde scenario’s nog het streven van de overheid gehaald (die uit gaat van een terugverdientijd van 7 jaar).

Ook organisaties als Milieu Centraal zijn iets te rooskleurig over de terugverdientijd. Zo gaat Milieu Centraal uit van een winst die vergelijkbaar is met 6,4 procent spaarrente per jaar, terwijl dit in onze berekening slechts 4,35% is wanneer alle kosten worden meegenomen. Kanttekening hierbij is dat het lastig is om een algemeen advies te geven dat voor iedere situatie correct is.

Veel installateurs maken het helemaal bont: zij rekenen met een te hoge stroomprijs, een te hoge terugleververgoeding, en houden geen rekening met alle extra kosten van energieleveranciers. De terugverdientijd die door installateurs wordt aangeven is in alle door ons onderzochte scenario’s in werkelijkheid minstens twee keer zo lang.

Nieuwe tool laat realistische terugverdientijd zien

Om de realistische terugverdientijd uit te rekenen is het nodig om een vergelijking te maken tussen twee energiecontracten: een met zonnepanelen en een zonder. Door deze vergelijking te maken op basis van daadwerkelijk beschikbaar aanbod van energieleveranciers worden alle bijkomende kosten meegenomen in de berekening. Deze werkwijze zorgt ervoor dat alle zaken zoals terugleverkosten, hoger vastrecht, misgelopen welkomstkortingen of hogere tarieven zijn meegenomen.

Naast een lagere energierekening kunnen er natuurlijk meer redenen zijn om zonnepanelen te nemen. Kijken we echter puur naar het financiële aspect, dan zien we dat het langer duurt om zonnepanelen terug te verdienen. We gaan er in de berekening vanuit dat de salderingsregeling behouden blijft, er geen extra onderhoudskosten worden gemaakt en dat de panelen op het zuiden kunnen worden geplaatst.

Je energieverbruik is echter erg bepalend voor de terugverdientijd. Met een elektrische auto zal het bijvoorbeeld makkelijker zijn om zonnepanelen terug te verdienen. Om dit makkelijk zelf uit te rekenen hebben we een terugverdientijd calculator ontwikkeld waarin je een persoonlijk rapport krijgt met de terugverdientijd.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team