Nieuws   Energie  
Energie tegen inkoopprijs? Je betaalt altijd meer (en wel hierom)

Energie tegen inkoopprijs? Je betaalt altijd meer (en wel hierom)

Gepubliceerd op: 23 augustus 2023

Dynamische energieleveranciers beloven energie te leveren tegen de inkoopprijs. Kijken we echter naar de tarieven op de sites van de dynamische energieleveranciers, dan krijgen we bij elk een (fors) ander bedrag. Leveren ze dus wel echt tegen de inkoopprijs? Wij zochten het uit.

Hoe energie tegen inkoopprijs werkt

De laatste tijd zie je het steeds vaker: dynamische energiecontracten. Er wordt volop geadverteerd: energie tegen inkoopprijs. Maar als we verder kijken zien we dat elke dynamische energieleverancier een ander bedrag per kWh en m3 noemt op zijn website.

Zo zit dit:
De dynamische energieleveranciers kopen hun energie dagelijks in op de zogenoemde 'spotmarkt'. Ze brengen dat naar de consument als 'energie tegen inkoopprijs'. Elke leverancier betaalt op deze spotmarkt dezelfde prijs voor de ingekochte energie. Er is een grote 'maar': Bovenop deze prijs hanteren ze allen een eigen inkooptoeslag en andere vaste leveringskosten. In deze twee kostenposten zit het winst-gedeelte voor de leverancier. En deze verschillen behoorlijk.

Goedkoopste dynamische stroomtarieven


Hieronder zie je de energieleveranciers die een dynamisch energiecontract aanbieden op basis van de laagste inkooptoeslag op de stroomtarieven.

EnergieleverancierInkooptoeslag per kWhVaste leveringskosten p.m.
Zonneplan€ 0,0200€ 6,25
ANWB Energie€ 0,0212€ 7,00
Vandebron€ 0,0219€ 6,25
NextEnergy€ 0,0221€ 5,00
Frank Energie€ 0,0254€ 7,00

Het verschil tussen de goedkoopste en duurste energieleverancier op basis van de inkooptoeslag is € 0,0054 per kWh.

Goedkoopste dynamische gastarieven

Hieronder zie je de energieleveranciers die een dynamisch energiecontract aanbieden op basis van de laagste inkooptoeslag op de gastarieven.

EnergieleverancierInkooptoeslag per m3Vaste leveringskosten p.m.
Frank Energie€ 0,0799€ 7,00
Zonneplan€ 0,0800€ 6,25
ANWB Energie€ 0,0828€ 5,00
Vandebron€ 0,01066€ 6,25
Next Energy€ 0,1284€ 5,00

Vooral bij de inkooptoeslagen voor gas zijn er grote verschillen. Zo is Next afgerond maar liefst 60% duurder dan Frank Energie en Zonneplan. Het verschil hier tussen de goedkoopste en duurste energieleverancier is € 0,0485. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1100m3 per jaar scheelt dit meer dan € 50,- op jaarbasis.

Zonneplan heeft de laagste inkooptoeslag

Zoals blijkt uit de tabellen, heeft Zonneplan de laagste inkooptoeslag van alle dynamische energieleveranciers voor stroom. Het vastrecht per maand is wel iets duurder. Wanneer we naar de inkooptoeslagen voor gas kijken, is Frank Energie het goedkoopste. Kijken we naar het totaal plaatje: dus inkooptoeslag op stroom, gas en de vaste leveringskosten. Dan is Zonneplan de goedkoopste energieleverancier voor een dynamisch energiecontract.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team