Nieuws   Controleer je WOZ en bespaar geld
Controleer je WOZ en bespaar geld

Controleer je WOZ en bespaar geld

Check of je WOZ-beschikking overeenkomt met je daadwerkelijke WOZ-waarde. Je gemeente schat het vaak verkeerd in waardoor je te veel belasting betaalt. Je kunt gratis bezwaar maken en bespaart daarmee gemiddeld € 272,- per jaar.

Controleer je WOZ voor lagere belasting

Ieder jaar wordt door je gemeente de nieuwe WOZ-waarde van je woning bepaald. Aan de hand van die waarde wordt berekend wat je moet betalen aan OZB (Onroerendezaakbelasting) en andere gemeentelijke belastingen.


Hoe hoger je WOZ-waarde, hoe meer belasting je betaalt. Het is daarom van belang dat je WOZ-waarde wel goed is ingeschat, het liefst nog iets lager. Je gemeente kan hier soms wel aardig mis zitten waardoor je onterecht te veel belasting betaalt.

Op 3 manieren eenvoudig je WOZ-waarde controleren

Er zijn een paar verschillende manieren om je WOZ-waarde te controleren. Je kunt eenvoudig bij je gemeente, via DigiD, het taxatierapport gratis opvragen. Hierin staat op basis waarvan de gemeente jouw woning heeft getaxeerd. Dit gebeurt altijd op basis van maximaal 3 verkochte woningen bij jou in de buurt. Deze woningen zijn dan rond de peildatum (1 januari van het vorige jaar) verkocht. En zijn volgens de gemeente representatief voor jouw woning.


Check dus goed of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn met jouw woning. Zit er bijvoorbeeld een verschil in qua oppervlakte of staat van onderhoud? Dan is dit een reden om bezwaar te gaan maken.

Check ook altijd het WOZ-waardeloket. Sinds 2016 zijn alle WOZ-waarden van woningen openbaar. Zo kan je dus makkelijk je WOZ-waarde vergelijken met vergelijkbare woningen.

Je kunt via het Kadaster voor € 2,80 ook verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen opvragen. Zo kan je dus snel zien of je WOZ-waarde klopt.

Je kunt ook op andere manieren je WOZ-waarde controleren. Zo kan je bijvoorbeeld een taxatie laten uitvoeren. Let op dat dit al snel € 500,- kost. Dus moet je dan wel erg zeker van je zaak moet zijn dat je WOZ-waarde echt niet klopt.

💡 Hogere WOZ-waarde?
Wanneer je uitkomt op een hogere WOZ-waarde dan ingeschat door je gemeente, hoef je natuurlijk geen bezwaar te maken. Wat wel kan helpen is om dit bij je hypotheekverstrekker te melden. Daardoor kan je soms een lagere rente krijgen.

Ik wil bezwaar maken

Je kan bezwaar maken bij je gemeente door onderstaande voorbeeldbrief te gebruiken. Daarbij kan je invullen wat je vindt dat je WOZ-waarde hoort te zijn inclusief de onderbouwing.


Vervolgens gaat je gemeente hier mee aan de slag. Je gemeente heeft tot het einde van het jaar om hier uitspraak over te doen.

Wat als je bezwaar wordt afgewezen

Wanneer de gemeente je verzoek afwijst, heb je nog mogelijkheden om naar de rechter te stappen. Hier zitten wel proceskosten aan verbonden. Deze zijn voor eigen rekening wanneer de rechter het verzoek ook afwijst. Er zijn ook partijen die bezwaar voor je maken op basis van ‘no cure no pay’. Let wel: de gemeenten zijn niet zo blij met dit soort partijen omdat ze dat heel veel geld kost.

Maak bezwaar 6 weken na ontvangst van je WOZ-beschikking

Je ontvangt je WOZ-beschikking altijd rond februari/maart. Vanaf dat moment heb je 6 weken de tijd om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde bij je gemeente.


Bijna 50% van de bezwaarschriften worden door de gemeente geaccepteerd. Wat betekent dat die huishoudens dus minder belasting hoeven te betalen.

Met bovenstaande tips om je WOZ-waarde te controleren en de voorbeeldbrief is het gemakkelijk zelf te doen. Gaat de gemeente akkoord met je bezwaar dan bespaar je al snel tientallen euro’s!

Bron: Keuze.nl
besparen

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team