Hoe wordt mijn termijnbedrag berekend?
Om jouw energieverbruik zo goed mogelijk in te schatten, wordt het termijnbedrag berekend aan de hand van een aantal gegevens.
Hoe energieleveranciers het termijnbedrag berekenen en met welke gegevens, kan nog wel eens verschillen. Maar over het algemeen wordt er rekening gehouden met de volgende inzichten.

1. Historisch verbruik op het adres
Vaak houden energieleveranciers rekening met het historisch verbruik in je woning. Je energieleverancier vraagt het historisch verbruik op bij de netbeheerder van jouw regio. Dit verbruik gaat tot maximaal 3 jaar terug.
Ga je verhuizen? Het verbruik van je energie met verhuizen wordt dan bepaald aan de hand van het verbruik van de vorige bewoners.
Verhuis je naar een nieuwbouwwoning?
Dan is er geen historisch verbruik bekend. Je termijnbedrag wordt dan onder andere berekend op basis van:
- Type woning (tussenwoning, appartement of vrijstaand)
- Energielabel
- Bouwjaar
- Oppervlakte en de grootte van het huishouden.
2. Verbruik laatste jaarafrekening
Als je meerdere jaren een contract hebt lopen bij een bepaalde energieleverancier, kunnen leveranciers je termijnbedrag berekenen aan de hand van je verbruik met je laatste jaarafrekening.
3. Weersinvloeden
Omdat je verbruik met het termijnbedrag gelijk wordt verdeeld over de maanden, houden leveranciers er ook rekening mee dat je meer energie verbruikt in de winter dan in de zomer.
Om je termijnbedrag in te schatten maken energieleveranciers daarom gebruik van verwachte weersvoorspellingen met een rekenmethode op basis van graaddagen. Op deze manier hoopt de energieleverancier een betere inschatting te maken door rekening te houden met het aantal koude en warme dagen.
4. Ontwikkelingen in de energiemarkt
Door vraag en aanbod veranderen de levertarieven van energieleveranciers met regelmaat.
Dit heeft gevolgen voor je termijnbedrag wanneer je een variabel contract hebt. De levertarieven van variabele contracten veranderen twee keer per jaar: op 1 januari en 1 juli.
De levertarieven bij vaste contracten veranderen niet gedurende de looptijd. Door op een goed moment energietarieven te vergelijken, kan je lage tarieven voor een jaar of langer vastzetten. Dit geeft dus meer zekerheid voor je termijnbedrag.
5. Type energiecontract
Afhankelijk van wat voor energiecontract hebt, bepaalt dit ook hoe je termijnbedrag wordt berekend.
Sluit je namelijk een dynamisch energiecontract af, dan kan het zijn dat je bij sommige leveranciers een dynamisch termijnbedrag betaalt. Dit is in ieder geval zo bij Frank Energie.
Met een dynamisch termijnbedrag betaal je je energie altijd vooraf, in plaats van achteraf. Dit kan elke maand een ander bedrag zijn. Op basis van een schatting van je jaarverbruik stuurt je leverancier een rekening vooruitlopend op de komende maand.
Hierbij wordt ook rekening gehouden met de inkoopprijzen voor de komende maand - de verwachte kosten. Na elke maand wordt gekeken of er voldoende in rekening is gebracht de maand ervoor. Is dat niet zo, dan wordt dat verschil met de volgende maandfactuur gecorrigeerd.
De dynamische termijnbedragen liggen doorgaans in de wintermaanden een stuk hoger dan in de zomermaanden, wanneer het goedkoper is om energie in te kopen. Dit is iets om rekening mee te houden.
Wanneer heb ik een negatief termijnbedrag?
Het aantal huishoudens met zonnepanelen groeit. Hierdoor komt het ook wel eens voor dat huishoudens op een negatief termijnbedrag uitkomen. Hoewel het woord 'negatief' wordt genoemd, is dit juist positief voor je portemonnee.
Wanneer je een negatief termijnbedrag hebt:
Betekent dit dat je minder energie verbruikt, dan je zou moeten betalen. In dat geval heb je méér energie opgewekt met je eigen zonnepanelen en teruggeleverd, dan de energie die je van de leverancier gebruikt. Ook de vermindering van de energiebelasting die je als korting ontvangt, draagt hieraan bij. De mindering van energiebelasting is dan hoger dan de leverkosten van stroom.
Minimaal termijnbedrag
Omdat energieleveranciers een minimaal termijnbedrag hanteren, zal je ook met een negatief termijnbedrag bij sommige energieleveranciers maandelijks een energierekening krijgen. Het minimale termijnbedrag is het laagste bedrag dat je leverancier nog per automatische incasso afschrijft. Met de jaarafrekening kan je vervolgens je geld terug verwachten.
Geen minimaal termijnbedrag bij negatief termijnbedrag
De meeste energieleveranciers hanteren geen minimaal termijnbedrag wanneer het termijnbedrag negatief is. Bij energieleveranciers zoals Vattenfall, Eneco en Oxxio vindt er dan geen maandelijkse incasso plaats. In plaats daarvan wordt de betaling in één keer verrekend aan het einde van het jaar met de jaarafrekening.