Nu overstappen van energie of wachten? De belangrijkste redenen om (niet) te wachten
Nu steeds meer leveranciers weer vaste energiecontracten aanbieden en de energieprijzen al een tijd lang zakken, stel jij jezelf misschien ook de vraag: “Kan ik beter nu al overstappen of niet?” Het antwoord daarop hangt heel erg van je eigen situatie af. Je leest de belangrijkste redenen waarom je nu beter wel of niet kunt overstappen in jouw geval.

Wanneer kun je beter nu overstappen?
1. Je hebt of krijgt een duur variabel contract
Loopt je vaste energie contract bijna af, of heb je op dit moment nog een duur variabel contract? Dan kun je beter overstappen op een goedkoper energiecontract.
Zeker wanneer je nu moeilijk je energierekening kunt betalen is overstappen van energie een no brainer en zeer sterk aan te raden. Juist nu kun je bij veel leveranciers tarieven onder het prijsplafond laten vastzetten voor de komende 6 maanden tot 1 jaar.
Je hebt dan in ieder geval komende winter prijszekerheid, en ook in de eerste maanden van 2024 wanneer het prijsplafond niet meer van kracht is.
2. Je wil een mogelijke prijsstijging van de zomer vóór zijn
Als je een beetje het laatste nieuws volgt over de energieprijzen ben je ervan op de hoogte dat veel ogen op Azië zijn gericht nu China z’n economie weer volledig heeft opengegooid. Dit zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor de tot nu toe dalende energieprijzen.
Het zou mogelijk zo kunnen zijn dat vanaf de zomermaanden de energieprijzen wel weer eens (licht) zouden kunnen gaan stijgen als China massaal energie gaat inkopen vanuit het Westen.
Als je het risico niet kunt dragen dat de energieprijzen mogelijk weer een duw omhoog krijgen kan het verstandig zijn om nu de tarieven vast te zetten onder het prijsplafond.
3. Je wil van je te dure vaste energiecontract af
Zit je voorlopig nog vast aan een energiecontract met te dure tarieven? Dan loont het om uit te rekenen wat je zou besparen als je toch tussentijds overstapt met een (nog) relatief lage overstapboete.
Tot 1 juni 2023 betaal je namelijk nog maximaal € 100,- overstapboete bij een contract dat nog korter loopt dan 1,5 jaar.
Als je overstap een besparing oplevert van een paar honderd euro op jaarbasis, dan is dat zeker de moeite waard om te doen.
Wanneer kun je beter wachten?
1. Je hebt nog een betaalbaar energiecontract
Heb je nu een variabel contract waarvan de tarieven ook al een tijd aan het zakken zijn tot onder het prijsplafond? Dan zit je voorlopig waarschijnlijk nog goed.
Hetzelfde geldt voor wanneer je nu nog een voordelig vast contract hebt lopen. Je betaalt dan de komende tijd al een gunstige prijs. Het is aan te raden om dit aan te houden.
2. Je wil zo laag mogelijke energietarieven vastzetten
De tarieven zijn al enkele maanden aan het zakken. Het ziet er nu naar uit dat de gasprijs mogelijk nog wat verder kan zakken.
Wil jij vooral een zo laag mogelijke gas en stroomprijs boven prijszekerheid op dit moment? Dan kan het de moeite waard zijn nog even te wachten met een vast energiecontract nemen.
3. Je wil graag een meerjarig vast energiecontract
In plaats vanaf 1 april 2023, komen er pas vanaf 1 juni 2023 weer meerjarige energiecontracten, werd onlangs bekend gemaakt.
Zit jij te wachten op een energiecontract voor 3 jaar of langer? Dan kun je dus beter nog even wachten.
4. Je wil graag weer een goede energie aanbieding
Op dit moment zijn er nog nauwelijks energie aanbiedingen beschikbaar met een cashback korting. Met uitzondering van de € 180,- cashback deal van UnitedConsumers bij een 1-jarig contract.
Waarschijnlijk komen er weer meer energie aanbiedingen met aantrekkelijke kortingen (in combinatie met een meerjarig contract) de komende maanden.
Omdat de energiemarkt nu weer aantrekt en er bijna wekelijks nieuw aanbod beschikbaar komt raden we je aan om wel regelmatig even energie te vergelijken. Zo mis je geen goede deals en weet je zelf wat het goede moment is voor jou om wel over te stappen.