De opzegboete of opzegvergoeding is een bedrag dat je als consument betaalt wanneer je een energiecontract opzegt vóór de einddatum van je contract. Stap je over van energieleverancier dan zijn er enkele leveranciers die deze opzegboete gedeeltelijk of zelfs helemaal voor jou betalen. Wij zochten uit welke leverancier een opzegboete voor je betaalt. Maar ook hoe je juist overstapt zonder boete.

Wat is een opzegboete?

Wanneer je een energiecontract afsluit voor één jaar of meer en deze vroegtijdig wilt beëindigen, kan dit extra kosten met zich meebrengen. Hoe zit dat?

Energieleveranciers mogen een opzegboete in rekening brengen aan consumenten wanneer:

  1. Je het energiecontract beëindigt vóór de einddatum die in het contract staat en;
  2. In de algemene voorwaarden van je energieleverancier staat opgenomen dat een opzegvergoeding in rekening kan worden gebracht.

De hoogte van de opzegboete

De maximale hoogte van de opzegboetes zijn vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daarbij is het bedrag dat je moet betalen afhankelijk van de totale contractduur en hoelang jouw energiecontract nog doorloopt.

Voor gas en stroom samen is de maximale hoogte € 250,-. Voor bijvoorbeeld alleen stroom betaal je maximaal € 125,- per product.

Heb je een welkomstcadeau ontvangen bij je overstap? Houd er dan rekening mee dat er een gedeelte van je welkomstcadeau kan worden teruggevorderd.

Maximale opzegboete bij overstappen energie:

ContractduurLooptijd contract:Maximale opzegboete
1 jaarminder dan 1 jaar€ 50,-

> 1 jaar

minder dan 1,5 jaar€ 50,-
> 1 jaar1,5 - 2 jaar€ 75,-
> 1 jaar2 - 2,5 jaar€ 100,-
> 1 jaarmeer dan 2,5 jaar€ 125,-

Welke energieleverancier betaalt mijn opzegvergoeding?

Als consument wil je natuurlijk ieder jaar weten welke leverancier de goedkoopste energieleverancier is. Maar zit je nog steeds vast aan je oude contract, terwijl je wilt overstappen? Dan wil je het liefst geen opzegboete ontvangen. Gelukkig zijn er energieleveranciers die de opzegboete voor jou betalen.

Hoe hoog is de opzegvergoeding?

Hoeveel opzegvergoeding energieleveranciers voor je betalen verschilt sterk per leverancier. Er is vaak sprake van een maximum bedrag, of een bedrag per openstaand product. Houd er rekening mee dat je de opzegvergoeding ontvangt per product, dus gas en/of stroom.

Hoogte opzegvergoeding per energieleverancier

Wil je toch graag van je energiecontract af? Welke energieleverancier de opzegboete betaalt en hoeveel zie je in onderstaand overzicht.

EnergieleverancierHoogte opzegvergoeding
Maximaal €125,- per product
Maximaal €125,- per product
Maximaal €125,- per product
Maximaal €250,-
Maximaal € 125,- per product met een maximum van € 250,-.

Wanneer wordt een opzegboete vergoed?

De opzegvergoeding wordt bijna alleen vergoed als je een meerjarig contract aangaat. Vaak voor minstens drie jaar. Ook stellen alle leveranciers de voorwaarde dat de boete niet wordt vergoed met een online energie aanbieding.
En dat terwijl de boete in de meeste gevallen wel wordt betaald wanneer je telefonisch of persoonlijk bent benaderd (via de deur, telefoon of in de winkel) voor een meerjarig contract.

Toch ben je voordeliger uit als je voor een online aanbieding gaat. Daarom is ons advies altijd om te wachten met overstappen tot je in de switchtermijn zit. Om vervolgens zonder boete over te stappen met een voordelige energie aanbieding.

Overstappen van energieleverancier zonder boete

Wil je geld besparen met een mooie energie aanbieding? Dan is het juist aan te raden om te wachten met overstappen. Contracten waarbij overstapboetes worden vergoed zijn vaak minder voordelig.

Nadelen aan overstappen met boetevergoeding:

  • Je gaat bijna altijd een meerjarig contract aan: Dalen tussentijds de tarieven, dan zit jij vast aan een contract en betaalt de hoge tarieven van het moment van afsluiten.
  • Je ontvangt vaak geen welkomstkorting of cadeau bij je energiecontract: In plaats daarvan heb jij namelijk al een boetevergoeding ontvangen.
  • Je betaalt vaak minder voordelige tarieven: Je kunt vaak niet kiezen voor een voordelige online aanbieding met lage tarieven. En dit zijn nou juist de lage energietarieven waarmee je jaarlijks veel geld bespaart.

Wacht daarom tot je in de switchtermijn van de leverancier zit.

Boetevrij overstappen binnen de energie switchtermijn

Ook wanneer de einddatum van je contract nog niet is verlopen, kan je al overstappen van energieleverancier zonder boete. Je stapt dan in de zogenoemde ‘switchtermijn’ over.

Binnen deze termijn meld je je al aan voor een nieuw contract, dat pas ingaat op de einddatum van je huidige contract. Je zegt hiermee je contract niet eerder op en kan toch profiteren van die ene mooie aanbieding die nu loopt, door de aanbieding alvast te 'reserveren'.

Belangrijk hierbij is dat je in het aanmeldformulier als startdatum de einddatum van je huidige contract invult.

De switchtermijn is afhankelijk van de einddatum van je huidige contract en naar welke leverancier je overstapt. Naar de meeste leveranciers kan je al drie maanden voor de einddatum overstappen.

Overstaptermijn energieleveranciers

EnergieleverancierOverstaptermijn
Maximaal 8 maandan
Maximaal 3 maanden
Maximaal 3 maanden
Maximaal 2 maanden
Maximaal 6 maanden
Maximaal 8 maanden
Maximaal 3 maanden
Maximaal 3 maanden
Maximaal 3 maanden
Maximaal 6 maanden
Maximaal 2 maanden

Waarom overstappen van energieleverancier?

Overstappen kun je dus prima boetevrij doen. Laat je in ieder geval niet afschrikken door een boete. Het is zonde als je helemaal niet overstapt, want er zijn genoeg redenen voor overstappen van energieleverancier. Maar besparen op je energiekosten is waarschijnlijk de belangrijkste reden.

Zit je al een tijd bij je huidige energieleverancier? Dan is de kans groot dat de energietarieven bij andere energieleveranciers simpelweg lager zijn dan bij je huidige leverancier.

Ook komen energieleveranciers regelmatig met nieuwe energie aanbiedingen. Met een welkomstkorting kan je energierekening op jaarbasis enkele honderden euro’s goedkoper uitvallen. Of misschien ga je verhuizen en wil je om die reden overstappen.

Welke energieleverancier betaalt een opzegboete?