Nieuws   Energie  
Man met handen in het haar bij 3 blaadjes

Kiezen voor een variabel, 1 jarig of meerjarig energiecontract?

Gepubliceerd op: 31 mei 2023

Sinds het begin van de energiecrisis hebben we ze niet meer gezien, de meerjarige energiecontracten. Per 1 juni zal hier verandering in komen. Door de verlaagde prijzen en aanpassingen in de opzegboetes, zullen de meeste energieleveranciers weer meerjarige contracten gaan aanbieden. Deze vaste contracten zullen voor 2 jaar, 3 jaar of zelfs 5 jaar worden aangeboden. Maar is het verstandig om gelijk over te gaan naar een meerjarig contract of kan je beter voor een andere contractvorm kiezen? We kijken naar alle opties voor een energiecontract en in welke gevallen je hier het beste voor kan kiezen.

Wanneer kan ik overstappen van energiecontract?

Op het moment dat je geen vast lopend contract meer hebt, kan je kosteloos overstappen van energieleverancier. Als je vaste contract afgelopen is kom je namelijk automatisch in een variabel contract terecht. Deze contracten kan je dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen.

Heb je nog wel een vast contract, dan kan je het beste overstappen als de contractduur afloopt. Stap je vóór de einddatum over, dan moet je een opzegboete betalen. De hoogte van de opzegboete is afhankelijk van de resterende looptijd van je energiecontract.

Kiezen voor de laagste tarieven met een variabel energiecontract

De tarieven van de variabele contracten liggen bij de meeste energieleveranciers ruim onder het prijsplafond. Dit doordat de gasprijzen flink gedaald zijn en er daardoor minder onrust is op de energiemarkt.

Met een variabel contract kan je nu dus voordelig uit zijn. Echter het geeft geen zekerheid voor de toekomst. De tarieven van een variabel contract worden maandelijks aangepast. Op het moment dat de gasprijzen toch weer flink gaan stijgen door bijvoorbeeld een strenge winter, zullen jouw tarieven ook flink stijgen. Natuurlijk heb je dan de keuze om alsnog over te stappen naar een andere leverancier. Dit aangezien je met een variabel contract dagelijks op kan zeggen, met een maand opzegtermijn. De kans is dan echter wel aanwezig dat andere contracten ook wat hoger in prijs zitten.

Nu kiezen voor een variabel contract is dus vooral verstandig als je eventuele reserves hebt, zodat je eventuele tegenslagen in de winter kan opvangen. Maar dan ben je voor nu wel het meest voordelig uit.

Een jaar lang zekerheid met een 1 jarig energiecontract

Sinds enkele maanden bieden meerdere energieleveranciers ook weer een 1 jaar vast energie contract aan. Hiermee kan je een jaar lang profiteren van de lage geldende tarieven. Ook de tarieven van een 1 jaar vast contract liggen vaak onder het prijsplafond, maar zijn wel iets hoger dan die van variabele contracten. Echter hiermee ben je wel gedekt tot halverwege 2024. Als het een strenge winter wordt of als er toch meer onrust komt op de markt, heb jij de voordelige tarieven van nu vast staan.

Met een 1 jarig contract heb je dus wat meer zekerheid. Je komt niet in de problemen als de tarieven in de winter stijgen. En ook het begin van 2024, als het prijsplafond er weer afgaat, ben je zeker van lage tarieven. Wel liggen de tarieven iets hoger dan bij een variabel energiecontract.

De komende jaren geen onzekerheid met een meerjarig energiecontract

Vanaf 1 juni 2023 gaan de meeste energieleveranciers weer meerjarige energiecontracten aanbieden. Dit aangezien dan ook de nieuwe opzegboetes van kracht worden, waardoor energieleveranciers minder risico lopen dan voorheen. Naar verwachtingen zal er gekozen kunnen worden voor een 2-jarig, 3-jarig of zelfs een 5-jarig energiecontract. De tarieven zullen onder het prijsplafond uitkomen maar wel een stuk hoger liggen dan bij de variabele en 1 jarige energiecontracten.

Kies voor een meerjarig energiecontract als je de komende jaren zekerheid wilt. Hiermee zet je dus je tarieven vast voor 2, 3 of zelfs 5 jaar en ben je niet afhankelijk van de schommelingen op de energiemarkt. Ook hoef je pas weer na te gaan denken over overstappen over enkele jaren.

Verschil in kosten p.m. bij een gemiddeld verbruik

Verschil in kosten per maand, variabel, 1 jarig of meerjarig contract

Een alternatief voor een variabel of vast contract: een dynamisch contract

Vind je de schommelingen op de energiemarkt juist interessant en wil je meer invloed hebben op wat je voor je energie betaalt, dan is een dynamisch energiecontract nog een optie voor jou. Met een dynamisch energiecontract verschillende de energietarieven per uur en de gastarieven per dag. Zo kan je het verbruik van je energieslurpers zoals een wasmachine en elektrische auto, zo goedkoop mogelijk maken door hiervan gebruik te maken op het moment van de laagste tarieven.

Met een dynamisch energiecontract kan je flexibel omgaan met het verbruik van stroom en zo veel geld besparen. Echter ben je wel afhankelijk van de schommelingen op de gas en stroommarkt. Kan je die eventuele schommelingen prima opvangen en vind je het leuk om meer invloed te hebben op de energietarieven, dan is een dynamisch contract voor jou ook nog een goede optie.

Wat is dus voor mij de beste keuze?

Wat voor jou de beste keuze is, verschilt per persoon. Wil je nu gebruik maken van de laagste tarieven op de markt en kan je eventuele stijgingen in de winter wel opvangen, dan zit je met een variabel contract het beste. Heb je behoefte aan iets meer zekerheid, geen onzekerheid komende winter en gebruik maken van redelijk lage tarieven, dan is een 1 jarig contract voor jou de beste keuze. Wil je ultieme zekerheid en de komende jaren dus nergens meer over na hoeven denken, dan kan je het beste kiezen voor een meerjarig energiecontract.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team