Heb jij nog nooit een energiecontract afgesloten en vraag je je af wat je nu het beste kunt doen? In dit blog geef ik je alle handvatten voor het afsluiten van je eerste energiecontract.
Zorg dat je op tijd een energiecontract regelt
Het is om te beginnen belangrijk dat je op tijd een energiecontract afsluit. Ga je voor het eerst een eigen woning betrekken, en is je nieuwe adres al bekend? Vraag dan zo snel mogelijk een contract aan op jouw naam. Doe dit uiterlijk 2 weken voor de sleuteloverdracht.
Blijf je op hetzelfde adres wonen, maar moet je een energiecontract op jouw naam aanvragen omdat je huisgenoot/ex-partner vertrekt? Vraag dan direct na het opzeggen van het oude contract zelf een nieuw contract aan.
Waarom is dit belangrijk? Door op tijd een energiecontract aan te vragen voorkom je dat je een spoedaanvraag moet doen.
Vergelijk handmatig variabele contracten
De beste energiedeal vinden voor jouw situatie heeft iets meer voeten in de aarde in deze tijd.
Ik raad je aan om er even goed voor te zitten, want de verschillen in prijs tussen energieleveranciers zijn nu groter dan ooit. Dit heeft flinke gevolgen voor jouw portemonnee.
De eerste stap is het invullen van je postcode, en het aantal personen in jouw huishouden in de energie vergelijker.
Op basis daarvan zouden we je dan meteen kunnen laten zien welke energieleverancier voor jou nu het goedkoopste is.
Sinds begin 2023 is het weer mogelijk om de energie vergelijker te gebruiken. Na een periode van hoge gasprijzen was vergelijken niet mogelijk. Maar nu is het weer erg belangrijk om alle contracten naast elkaar te zetten.
1. Ga naar de websites van de bekendste/grootste leveranciers
Het snelste kun je ze vergelijken door ze allemaal in een nieuw tabblad naast elkaar te openen.
Bekijk online variabele energiecontracten bij de volgende leveranciers:
- Vattenfall
- Essent
- Budget Energie
- Energiedirect.nl
- Oxxio
- Powerpeers
- Innova Energie
- Vandebron
- Pure Energie
- United Consumers
- Gewoon Energie
- Mega
2. Vul vervolgens bij alle leveranciers de prijstool in en bereken je maandbedrag
Op deze manier weet je wat je bij elke leverancier naar schatting per maand zal betalen.
Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Dan heb je waarschijnlijk geen flauw benul hoeveel energie je zal verbruiken. Geef daarom aan met hoeveel personen je samenwoont. De leverancier maakt dan zelf een inschatting van je gemiddelde verbruik bij het aantal personen.
Houd er rekening mee dat leveranciers allemaal met een ander gemiddeld verbruik op jaarbasis rekenen. Hierdoor kan de schatting van je jaarbedrag hoger of lager uitvallen in vergelijking met de andere leveranciers.
Vul het gemiddelde verbruik van de ene leverancier ook eens bij een andere leverancier in. Doe dat met een paar verschillende gemiddelde verbruikswaarden. Dan weet je welke leverancier steeds de goedkoopste is bij welk gemiddelde verbruik.
Helaas kun je bij Eneco en Greenchoice niet meer de online de prijstool invullen voor een volledige berekening. Zij zijn alleen nog telefonisch bereikbaar voor het afsluiten van een modelcontract. Dit maakt goed onderling vergelijken lastig.
Ik adviseer je eerst alle online opties met elkaar te vergelijken, voordat je gaat bellen. De wachttijden zijn bovendien lang. Alle leveranciers zijn wél verplicht om hun tarieven op de website te vermelden. Je kunt dus wel de energieprijzen voor modelcontracten bij elke leverancier online checken.
Besluit je telefonisch een modelcontract aan te vragen? Dan heb je altijd 14 dagen bedenktijd. Je zit dus nergens gelijk aan vast. Zo kun je het aanbod altijd nog een keertje vergelijken met de online prijstools van andere vergelijkers.
3. Kies het goedkoopste contract
Sluit het goedkoopste contract af dat je tegenkomt door je aan te melden. Jouw nieuwe variabele energiecontract wordt dan in gang gezet.
Ga je in een nieuwe woning wonen?
Noteer dan op de dag van de sleuteloverdracht de meterstanden en geef dit door aan je energieleverancier. Je nieuwe leverancier laat je binnen enkele dagen weten wat je daadwerkelijke maandbedrag wordt.
Dit wordt bepaald aan de hand van het historische verbruik van je woning. Hierdoor kan het zijn dat je termijnbedrag hoger wordt ingeschat dan waarop je vergeleken hebt, of andersom.
Let op: Met de huidige energieprijzen is het verstandig je termijnbedrag zo goed mogelijk in te schatten, zodat je niet achteraf verrast wordt met een flinke naheffing met de jaarrekening.
Wees scherp op je energiecontract en vergelijk regelmatig
Het is helaas een noodzakelijk kwaad dat we nu zelf vaker handmatig zullen moeten vergelijken tot er weer aanbod is in de vergelijker.
Wel is dit iets wat je zeker wil doen als je wil voorkomen dat je energierekening verder blijft stijgen.
Zit je ook straks nog goed?
Leveranciers veranderen nu ieder kwartaal, en de meesten zelfs maandelijks de variabele tarieven. Door voor jezelf een vergelijking te maken, weet je of je voorlopig nog goed zit of toch beter kunt overstappen naar een andere leverancier.
We merken uit eigen ervaring dat veel ‘trouwe’ klanten nu juist een loyaliteitskorting krijgen door bij dezelfde leverancier te blijven. Nieuwe klanten betalen vaker duurdere variabele tarieven voor gas en stroom, voor hetzelfde contract.
Niet leuk als je je eerste contract gaat afsluiten, wel iets om rekening mee te houden als je vervolgens weer gaat vergelijken.
Je bent vrij om maandelijks over te stappen
Het voordeel van je nieuwe variabele contract is dat je iedere maand direct kunt overstappen. Zo zit je niet voor lange tijd vast aan een te duur contract.
Bovendien maak je automatisch gebruik van de gratis overstapservice en regelt je nieuwe leverancier de overstap als je na je eerste contract weer een volgend contract af wil sluiten.
Er zijn weer voldoende energiecontracten om een goede vergelijking te maken.