Nieuws   Energie  
Zo reageren leveranciers op hoge gasprijs: Wat moet je doen?

Zo reageren leveranciers op hoge gasprijs: Wat moet je doen?

Gepubliceerd op: 18 augustus 2023

De gasprijzen zijn nog steeds niet hersteld sinds de piek van vorige week woensdag. Door een mogelijke staking bij lng-leveranciers in Australië zijn de gasprijzen naar het hoogste punt gestegen in twee maanden. Dit heeft ook impact gehad op het aanbod van energieleveranciers.

Grote pieken in gasprijs

Als we kijken naar de huidige gasprijzen zien we dat er in een week tijd twee grote pieken waren. Afgelopen dinsdag hebben we de gasprijs zien stijgen naar € 38,81 per MWh. Sinds 20 juni is de gasprijs niet zo hoog geweest. Ter vergelijking: de hoogste gasprijs in juli was € 33,74 per MWh. Dit is een groei van ongeveer 13%.

Wat deden de energieleveranciers bij deze gasprijsverhoging?

Bij verschillende energieleveranciers zagen we veranderingen als reactie op deze stijging in de gasprijs. We zagen de afgelopen week vooral veel energieleveranciers die hun kortingen bij hun vaste energiecontracten weghaalden.

Engie en Innova Energie hebben momenteel hun kortingen op 1 jaar vaste contract stopgezet. Bij Innova Energie konden deze cashbacks twee weken geleden nog oplopen tot € 230,- per jaar. Oxxio heeft ook hun 1 jaar vast cashback deze week voor nieuwe klanten met een verbruik tussen de 1000 m³ en 1374 m³ verlaagd van € 170,- naar € 150,- per jaar.

De tarieven bij de leveranciers zijn deze week flink veranderd. Bij Vattenfall hebben we een prijsstijging waargenomen van € 1,31 per m³ naar € 1,36 per m³. Als we uitgaan van een gemiddeld verbruik van 1000 m³, dan resulteert dit in een verschil van € 50,- per jaar. Budget Energie heeft hun tarieven in de laatste twee weken verhoogd van € 1,25 naar € 1,34 per m³, wat een verschil van € 90,- per jaar betekent voor gas.

Bij Energiedirect was een soortgelijk stijging in prijs te zien voor 3 jaar vast, waarbij ook een verschil van ongeveer € 50,- zien. Naast de tarieven en kortingen waren ook vaste leveringskosten voor energie bij sommige leveranciers gestegen.

Toch waren niet alle veranderingen bij energieleveranciers deze week negatief. Hoewel de 3 jaar vaste tarieven van Energiedirect omhooggingen, zagen we wel dat hun 1 jaar vast contract goedkoper was geworden. Bij Energiedirect krijg je nu een cashback tot € 200,-. Budget Energie had deze week een cashbackverhoging van € 30,- bij hun 1 jaar vaste contracten. Grote energieleveranciers zoals Essent en Eneco hebben deze week hun energietarieven niet veranderd.

Wat kun je nu het beste doen?

Onlangs hebben wij onderzocht wat de verwachtingen voor de energieprijzen in 2024 zijn. Als we kijken naar de vooruitzichten van de Dutch TTF Natural Gas Futures, zal de gasprijs op de markt rond de € 50,- zitten. Dit in combinatie met het vervallen van het prijsplafond en de verhogingen in netbeheerkosten betekent dat consumenten duurder uit zullen zijn dan nu. Wij raden daarom ook aan om een vast energie contract te nemen zodat je meer zekerheid hebt over je energiekosten in 2024.

Vergelijk direct energiecontracten

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team