Nieuws   Auto  
Private Lease als student

Private Lease als student

Studeer je op dit moment en zou je een eigen auto willen? Ook als student mag je een auto private leasen. Zo kun je een splinternieuwe auto rijden zonder onverwachte kosten, al vanaf € 289,- per maand.

Het hebben van een eigen auto als student geeft veel vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wil zonder dat je afhankelijk bent van het OV. En zonder dat je de auto van je ouders, buren of iemand anders moet lenen. Maar een auto is een grote aankoop, zeker als je minder te besteden hebt wanneer je (nog) studeert.


Private lease voor studenten als oplossing

We kunnen ons voorstellen dat je zo'n groot bedrag niet zomaar op je spaarrekening hebt staan. Studenten staan er nou eenmaal om bekend dat ze het doorgaans niet heel breed hebben. Wil je toch als student een auto rijden? Dan is private lease hier een goede oplossing voor.

Je hoeft namelijk niet in één keer een groot bedrag neer te leggen. En omdat je een vast bedrag per maand betaalt, kom je nooit voor onverwachte kosten te staan. Het enige wat je nog zelf moet betalen is je benzine, waskosten en eventuele boetes. Deze kosten heb je dus zelf in de hand.


Wanneer mag ik een auto leasen als student?

Voor studenten gelden dezelfde basisvoorwaarden bij private lease als voor ieder ander persoon.

Zo mag vanaf 18 jaar een auto private leasen. Verder moet je in bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs B, woonachtig zijn in Nederland en voldoen aan het minimum inkomen. Om dat te controleren doen veel leasemaatschappijen een financiële check.

Let ook op dat sommige private lease leveranciers een minimum leeftijd van 21 jaar hebben wanneer je een jaarcontract/tijdelijk contract hebt.

Dit zijn de voorwaarden voor studenten om te private leasen:

  • Als je 18 jaar of ouder bent
  • Als je een rijbewijs hebt
  • Als je in Nederland woont
  • Als je voldoet aan het minimum inkomen

Kan ik private lease betalen?

Veel leasemaatschappijen doen een financiële check bij het afsluiten van een lease contract. Ook zonder vaste baan en met een minimum inkomen kom je in principe in aanmerking voor private lease als student.

Private lease betalen met studiefinanciering of bijbaan

Als student heb je meestal geen vaste baan. Gelukkig is dat ook niet per se nodig om door de financiële check te komen. Je mag het maandelijkse bedrag namelijk ook betalen met je studiefinanciering of met het salaris dat je verdient met je bijbaan.

De meeste leasemaatschappijen doen wel een financiële check. Je moet dan kunnen aantonen dat je het maandelijks vaste bedrag kunt betalen. Dit doe je bijvoorbeeld door het laten zien van je salarisstrook of je bankafschrift van de rekening waar je studiefinanciering op gestort wordt.

Ook zijn er steeds meer studenten die hun inkomsten halen uit een eigen onderneming. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je afschriften laten zien van je zakelijke rekening ,of een jaaroverzicht als je al meer dan een heel kalenderjaar ondernemer bent.

Leasen met een studieschuld

Ook met een studieschuld kun je private lease aanvragen. Tijdens de financiële check wordt bij het BKR gecontroleerd of je openstaande schulden hebt. Maar je studieschuld telt niet mee. Dit geldt voor iedereen met een studieschuld.

Het maakt dus niet uit of je een studieschuld hebt uit een vorige opleiding, of dat je een studieschuld aan het opbouwen bent tijdens je huidige opleiding.

Voldoe je niet aan het minimum inkomen?

Als je zelf niet genoeg verdient om een private lease contract te mogen afsluiten, hoeft dat niet te betekenen dat je geen private lease auto kunt rijden. Het contract hoeft namelijk niet per se op jouw naam te staan.

Contract op naam van iemand anders

Misschien mag je het contract wel op de naam van één van je ouders zetten. Jij mag dan in de private lease auto rijden, maar je ouders zijn verantwoordelijk voor de maandelijkse betaling. Dit heet een borgstelling.

Dit mag ook iemand anders zijn dan je één van je ouders. Zo mag een ander familielid, vriend of kennis ook garant staan voor je en de contractant zijn. Jij regelt dan vervolgens de betalingen onderling met de persoon op wiens naam het private lease contract staat.

Private lease auto delen

Ben je uit huis en heb je een goede band met je huisgenoten? Dan zou je ook een private lease auto kunnen delen met je vrienden/huisgenoten. Dat mag namelijk. In ieder geval één van jullie moet dan genoeg verdienen per maand. Op diens naam komt het contract te staan. De basisvoorwaarden voor private lease zijn dan van kracht voor die huisgenoot.

Je huisgenoot beslist wie er in de auto mag rijden. Natuurlijk moet wel iedereen een geldig rijbewijs hebben en minimaal 18 jaar zijn om in de auto te mogen rijden. Verder maken jullie alle afspraken over het gebruik, en de betalingen onderling.

Lease auto delen als student voor lagere kosten

Het grote voordeel van het delen van een private lease auto met je huisgenoten/vrienden is dat je de maandelijkse leaseprijs op die manier kunt verlagen.

Stel: Je gebruikt met vier vrienden een lease auto voor € 300,- per maand, en jullie gebruiken de auto allemaal ongeveer even vaak. Dan zou je kunnen afspreken dat iedereen € 75,- per maand betaalt voor de maandelijkse leaseprijs.


Goedkope private lease aanbiedingen voor studenten

Als student kun je het beste gebruik maken van een private lease aanbieding. Deze deals zijn altijd het best geprijsd. Zo weet je zeker dat je niet onnodig veel betaald voor een auto, en dat dit te combineren is met je budget. Je hebt al een private lease aanbieding vanaf € 289,- per maand.

Bron: Keuze.nl
Auto

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team