Nieuws   Energie  
Nieuw record: dit jaar al meer dan 200 uur negatieve stroomprijs

Nieuw record: dit jaar al meer dan 200 uur negatieve stroomprijs

2023 wordt een recordjaar voor negatieve stroomprijzen. Op maandag 7 augustus ging het 200e uur dit jaar in waarbij de stroomprijs lager dan 0 euro was. Dit is fors meer dan vorig jaar, toen we slechts 83 uur aan negatieve stroomprijzen hadden.

De cijfers komen van Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen en Manager Corporate Strategy bij Gasunie. Hij houdt op X, voorheen Twitter, bij hoeveel uur de stroomprijs negatief is.

De stroomprijs kan negatief worden doordat er in Nederland meer stroom geproduceerd wordt dan dat er verbruikt wordt. Energieproducten proberen dan van hun overtollige stroom af te komen en verkopen de stroom zelfs met een negatieve prijs. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer het hard waait of wanneer de zon hard schijnt en er veel duurzame energie opgewekt wordt.

Een negatieve stroomprijs is erg gunstig voor mensen met een dynamisch energiecontract, die betalen dan bijna niets meer voor stroom of krijgen zelfs geld toe (zelfs als je energiebelasting en btw meerekent). Maar ook voor iedereen met een variabel contract of een vast energiecontract is een negatieve stroomprijs gunstig. In perioden met veel wind en veel zon wordt elektriciteit een stuk voordeliger en energieleveranciers verwerken dit in hun tarieven.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team