Nieuws   Energie  
Vrouw met verhuisdoos geeft tips

Je eerste energiecontract afsluiten? Zo pak je dat aan

Heb jij nog nooit een energiecontract afgesloten en vraag je je af wat je nu het beste kunt doen? In dit blog krijg je alle handvatten voor het afsluiten van je eerste energiecontract.

Zorg dat je op tijd een energiecontract regelt

Het is om te beginnen belangrijk dat je op tijd een energiecontract afsluit. Ga je voor het eerst een eigen woning betrekken, en is je nieuwe adres al bekend? Vraag dan zo snel mogelijk een contract aan op jouw naam. Doe dit uiterlijk 2 weken voor de sleuteloverdracht.

Blijf je op hetzelfde adres wonen, maar moet je een energiecontract op jouw naam aanvragen omdat je huisgenoot/ex-partner vertrekt? Vraag dan direct na het opzeggen van het oude contract zelf een nieuw contract aan.

Waarom is dit belangrijk? Door op tijd een energiecontract aan te vragen voorkom je dat je een spoedaanvraag moet doen.

Vergelijk eerst alle energiecontracten op jouw adres

De beste en makkelijkste manier om het goedkoopste energiecontract te vinden voor jouw situatie is door de energie vergelijker te gebruiken.

Met energie vergelijken krijg je één handig overzicht te zien met alle beschikbare energiecontracten op jouw adres en bij jouw verbruik. Op deze manier zie je in een paar muisklikken van elke leverancier het geschatte maandbedrag voor jouw situatie.

Hierbij geef je eenvoudig aan met de filters waar je naar op zoek bent qua contractduur en type contract, en of je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt en hoeveel je teruglevert.

Op deze manier hoef je niet alle leveranciers zelf langs te gaan en hun prijstool op de website in te vullen om een schatting van je maandbedrag te krijgen. Kortom: het scheelt een hele hoop werk om op deze manier de goedkoopste energieleverancier te vinden.

Bovendien is in de energie vergelijker gelijk meegenomen welke leveranciers een eenmalige korting geven voor nieuwe klanten. Deze korting is bij ons al verrekend in de maandprijs.

Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Dan heb je waarschijnlijk geen flauw benul hoeveel energie je zal verbruiken. Geef daarom aan met hoeveel personen je samenwoont. Onze vergelijktool maakt dan een passende inschatting van je gemiddelde verbruik bij het aantal personen.

Kies het goedkoopste contract en meld je aan

Het energiecontract dat als eerste in de vergelijker staat, is de goedkoopste voor jouw situatie.

Wij raden aan om de eerste 3 contracten met elkaar te vergelijken op de tarieven en voorwaarden en daaruit je keuze te maken. Je kunt je meteen aanmelden bij de leverancier met de button in de vergelijker.

💡 Wanneer je naar een nieuwe woning gaat

Noteer dan op de dag van de sleuteloverdracht de meterstanden en geef dit door aan je energieleverancier. Je nieuwe leverancier laat je binnen enkele dagen weten wat je daadwerkelijke maandbedrag wordt.

Dit wordt bepaald aan de hand van het historische verbruik van je woning. Hierdoor kan het zijn dat je termijnbedrag hoger wordt ingeschat dan waarop je vergeleken hebt, of andersom.

Wees scherp op je energiecontract en vergelijk regelmatig

Regelmatig energie vergelijken is sterk aan te raden. Niet alleen wanneer je kiest voor een dynamisch energiecontract met dagelijks wisselende tarieven.

Sluit je een vast energiecontract af met een bepaalde looptijd, dan wordt je energiecontract na die looptijd omgezet in een variabel contract met regelmatig wisselende tarieven. Variabele tarieven liggen inmiddels vaak weer hoger dan vaste tarieven.

Zie je dit niet zitten en heb je liever voorspelbare (lagere) tarieven? Vergelijk dan opnieuw het beschikbare aanbod voor jouw situatie en stap over op een nieuw (vast) energiecontract.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team