Nieuws   Energie  
Maandbedrag energie berekenen

Gemakkelijk zelf je maandbedrag voor energie berekenen

Gepubliceerd op: 16 oktober 2023

Overweeg je een overstap van energieleverancier? Dan is het goed om te weten met welke maandelijkse kosten je nieuwe energiecontract gepaard gaan. Bereken je maandkosten gemakkelijk met ons stappenplan.

Kostenposten energierekening

Het berekenen van je maandbedrag van energie kan soms best lastig zijn. Maar met dit stappenplan bereken je binnen enkele minuten jouw maandbedrag. Voordat we beginnen met het berekenen van het maandbedrag, is het goed om te weten uit welke kosten jouw energierekening bestaan. We splitsen dit op in variabele kosten, die afhankelijk zijn van het verbruik, en vaste kosten.

Variabele kosten

 • Leveringskosten: Dit zijn de kosten voor het verbruik van stroom en/of gas. Hoe meer je verbruikt, hoe hoger de leveringskosten zullen zijn. Hiervoor worden bedragen per kWh en m3 gebruikt.
 • Overheidsheffingen: Over je het energieverbruik worden energieheffingen berekend. Door de overheid wordt jaarlijks bepaald hoe hoog dit bedrag per kWh en m3 is. Voor 2023 is dit vastgesteld op € 0,152448 per kWh stroom en € 0,59266 per m2 gas.

Vaste kosten

 • Vaste leveringskosten: Vaste leveringskosten is een vast bedrag per product per maand, die de energieleverancier rekent voor het leveren van stroom. Energieleveranciers bepalen zelf de hoogte van dit bedrag.
 • Netbeheerkosten: Voor het gebruik van het netwerk, reken je netbeheerkosten af. De hoogte hiervan kan verschillen per netbeheerder en dus ook per plaats of provincie.
 • Vermindering energiebelasting: Er is een vrijstelling op de overheidsheffingen over de eerste zoveel kWh aan stroom. Dit om te zorgen dat energie voor iedereen betaalbaar blijft. Hiervoor wordt jaarlijks een vast bedrag afgesproken, in 2023 is dat € 596,86 per jaar .

Maandbedrag energie stap voor stap uitgerekend

 1. Om je maandbedrag te bepalen is het eerst belangrijk om te bekijken hoeveel stroom en/of gas je denkt te gaan verbruiken. Daarnaast moet je weten wie je netbeheerder is, zoek online op wie dit is en welke tarieven ze hanteren voor het netbeheer voor je stroom en gas aansluiting.

 2. Bereken eenvoudig je leveringskosten door je verbruik te vermenigvuldigen met de leveringskosten voor energie. En tel hier de overheidsheffingen bij op.

  2500 kWh x 0,19678 = € 491,96
  2500 kWh x 0,152448= € 381,12
  Totale variabele kosten: € 873,18

 3. Nu gaan we vaste kosten berekenen voor stroom, beginnend met de vastrechtkosten, deze worden per maand weergegeven dus vermenigvuldigen we met 12 om het jaarbedrag te berekenen. De netbeheerkosten en vermindering energiebelasting worden per jaar opgegeven.

  Vastrecht: 12 x 5,99 = € 71,88
  Netbeheerkosten: € 354,55
  Vermindering energiebelasting: € 596,86
  Totale vaste kosten: - € 170,43

 4. Nu tellen we vaste en variabele kosten bij elkaar op en in dit voorbeeld komen we dan uit op een resultaat van: € 702,75 per jaar. Om de maandelijkse kosten te berekenen delen we dit door 12 gelijke maanden, dus kost de energierekening in dit geval € 58,56 per maand voor stroom.

 5. Herhaal dit proces bij voor gas, let hierbij op dat de vermindering energiebelasting niet van toepassing is op het gasverbruik. Daarnaast zal de hoogte van het verbruik van gas anders zijn dan die van stroom en zullen de tarieven voor levering en netbeheer anders zijn.

Maandbedrag energie berekenen door middel van de vergelijker

Door middel van het stappenplan kun je relatief eenvoudig je maandbedrag voor stroom en gas berekenen. Maar wil je meerdere energiecontracten met elkaar vergelijken, dan kan het met de hand berekenen een tijdrovende klus worden.

De snelste en makkelijkste manier om de verschillende maandbedragen voor energie met elkaar te vergelijken is door de energie vergelijker te gebruiken. Op basis van je postcode en verbruik krijg je direct inzicht en een volledige berekening te zien van de maandelijkse kosten per leverancier.

Energie vergelijken

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team