Nieuws   Energie  
Gasvoorraden nu al voor 91% vol: toch nog geen zorgeloze winter

Gasvoorraden nu al voor 91% vol: toch nog geen zorgeloze winter

Uit recente cijfers blijkt dat de Nederlandse gasvoorraden momenteel voor 91% zijn gevuld. De groei die we sinds mei 2023 waarnemen, blijft voortduren. Toch biedt dit geen garantie dat dit een stijgende gasprijs komende winter zal voorkomen.

Gasvoorraden voller vergeleken met 2022

Wanneer we kijken naar de gasvoorraden van vorig jaar, zat de gasvoorraad begin augustus 2022 nog maar rond de 71% vol. Het doel voor dit jaar is om de gasvoorraden vóór 1 oktober tot 95% te vullen. Gezien de huidige groei lijkt het erop dat dit doel behaald zal worden.

Gasvoorraden 2023 augustus

Bron: allecijfers.nl

De export van vloeibaar gas uit Australië wordt bemoeilijkt

Of de gasvoorraden voldoende gevuld zullen zijn deze winter, hangt af van verschillende factoren. Bij een strenge winter zullen de gasvoorraden eerder slinken dan vorig jaar. Dit zou betekenen dat we gedurende de winter de gasvoorraden verder moeten aanvullen.

Deze inspanning kan bemoeilijkt worden door onder andere de mogelijke stakingen in de Australische productieketen van vloeibaar gas. We zien nu al de effecten hiervan op de gasprijs. Gisteren was er namelijk een aanzienlijke stijging in de gasprijs waar te nemen. De gasprijs ging binnen een dag van € 0,30 per m³ naar € 0,39 per m³. De laatste keer dat de gasprijs zo hoog lag was eind juni van dit jaar.

Gasvelden Groningen sluiten deze oktober

Het sluiten van de gasvelden in Groningen op 1 oktober van dit jaar zal ook invloed hebben op hoe snel we de gasvoorraden weer kunnen aanvullen. Hierdoor zijn we grotendeels afhankelijk van de gasexport van andere landen, zoals Noorwegen en Australië, om onze gasvoorraden aan te vullen.

Dit kan betekenen dat wanneer we een strenge winter krijgen, we mogelijk duurder gas moeten inkopen. Dit resulteert in stijgende energietarieven voor consumenten.

Wat voor effect heeft de volle gasvoorraad op de gasprijs?

Gasprijs augustus


Bron: Dutch TTF Gas Futures (ICE Endex)

De gasvoorraad is slechts één factor voor de gasprijs. Als we naar de verwachtingen van de energieprijzen in 2024 kijken zien we ook dat de netbeheerkosten voor energie komend jaar zullen stijgen. Het energieplafond zal bovendien begin 2024 worden opgeheven, waardoor consumenten niet langer een maximaal bedrag betalen voor hun energietarieven.

Al deze factoren wijzen erop dat de energietarieven mogelijk aanzienlijk hoger zullen zijn dan op dit moment.

Ons advies is dan ook om de gasprijs nauwlettend in de gaten te houden en te overwegen over te stappen naar een vast energie contract. Hierdoor kun je jezelf beschermen tegen prijsverhogingen en heb je voor het komende jaar zekerheid over je energiekosten.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team