Nieuws   Energie  
Grafiek dalende gasprijs

Gasprijs op heel laag punt: dit merk je ervan bij energieleveranciers

Gepubliceerd op: 27 maart 2023

De gasprijs op de groothandelsmarkt (Dutch TTF beurs) voor consumenten dipte eerder deze maand onder de € 40,- per MWh. Dit hebben we sinds augustus 2021 niet meer meegemaakt. Dit biedt nieuwe kansen voor je energierekening. Want ook bij energieleveranciers zien we de gasprijzen nu al een tijd lang zakken. Als nieuwe klant kun je direct instappen op lagere gastarieven onder het prijsplafond, zelfs weer met een vast contract voor prijszekerheid. Energie vergelijken loont dus.

De energiemarkt zit in een rustiger vaarwater

Het gaat al weken de goede kant op met de gasprijs op de Dutch TTF beurs. Ondanks dat de gasprijs nog steeds bijna dubbel zo hoog staat als vóór 2020, is de huidige gasprijs rond de €40,- per MWh een nieuw 'laagte record' sinds lange tijd.

De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat we over het algemeen een milde winter achter de rug hebben waarbij minder is gestookt en de gasvoorraden nog goed gevuld zijn. Er hoeft nu minder gas te worden ingekocht voor de komende maanden.

Ook zijn we met z’n allen minder gas gaan gebruiken sinds de energiecrisis, waardoor de algehele vraag van consumenten naar gas nu lager is.

Daarnaast speelt mee dat de geopolitieke spanningen rondom de gaslevering van Rusland tot bedaren zijn gekomen.

Blijft de gasprijs verder zakken in 2023?

We zien we dat de gasprijs op de TTF beurs op dit moment blijft schommelen rond de € 40,- per MWh, en er zelfs weer iets boven zit.

Het lijkt er op dat de gasprijs nog langzaam verder kan zakken tot de € 30,- per MWh de komende tijd. Maar hoe snel dat gaat en of dat gebeurt, is lastig te voorspellen.

Dit heeft ondanks het aankomende warmere seizoen straks vooral te maken met geopolitieke ontwikkelingen richting de zomer.


Energieleveranciers vergelijken op laagste gasprijs

Energieleveranciers hebben door de dalende gasprijs op de beurs op dit moment veel meer vertrouwen in de energiemarkt.

Dat merk je doordat de meeste leveranciers nu naast variabele contracten ook weer vaste energiecontracten aanbieden. Sommigen voor 6 maanden, anderen voor 1 jaar, of allebei.

Bij vrijwel de meeste leveranciers zit de contractuele gasprijs al onder, of net boven het energie prijsplafond.

Laagste gasprijzen bij deze energieleveranciers

Bij welke energieleverancier betaal je nu de laagste gasprijs? In onderstaande overzichten zie je de goedkoopste energieleveranciers op basis van gasprijs, voor een vast contract en variabel contract.

Dit zijn de laagste variabele gasprijzen van dit moment:

EnergieleverancierVariabele gasprijs
Budget Energie€ 1,23
Mega
€ 1,26
Vattenfall
€ 1,33


Dit zijn de laagste vaste gasprijzen van dit moment:

EnergieleverancierVaste gasprijs
Mega
€ 1,24
UnitedConsumers
€ 1,34
Budget Energie
€ 1,35


Verbruik je met jouw huishouden méér gas dan het maximale energie prijsplafond verbruik van 1200 m3 in 2023? Of kom je boven het prijsplafond per maand uit? Dan loont het direct om over te stappen op een lagere gasprijs.

Maximum gasverbruik prijsfplafond komende maanden fors lager

In april mag ieder huishouden in plaats van 159 m3 gas nog maar 86 m3 gas gebruiken om onder de prijsplafondgrens te blijven. Vanaf mei is dat zelfs nog maar 35 m3 gas. Ga je hier vrijwel zeker overheen? Dan is energie vergelijken op de laagste gasprijs nu sterk aan te raden.

Ben je vooral toe aan prijszekerheid op dit moment, dan is overstappen op een vast energiecontract de beste overweging.

En omdat je tot slot thuis ook stroom afneemt raden we je aan om gas en stroom samen te vergelijken. Je ziet dan welke leverancier op basis van alle energiekosten de goedkoopste is voor jouw huishouden.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team