Wat kost glasvezel aanleggen?

Glasvezel in wijken of steden wordt grotendeels aangelegd in samenspraak van gemeenten met netwerkpartijen. Zodra jouw wijk op de planning staat, ontvang je een brief waarin je wordt gevraagd toestemming te geven voor het plaatsen van een glasvezelaansluiting bij je thuis. Aansluiting is in dit geval kosteloos. Je bent hiermee niet verplicht ook een glasvezel abonnement af te sluiten.

Omdat glasvezel wordt aangelegd op basis van prioriteit vanuit de glasvezelpartij, kan de aansluiting op jouw adres, of überhaupt in jouw woonplaats, soms lang duren. Daarom wordt glasvezel ook wel eens op aanvraag aangelegd in gemeenten. Hierbij geldt vaak wel de eis dat het alleen kosteloos wordt aangelegd wanneer je een glasvezel abonnement afsluit.

Kan ik glasvezel zelf laten aanleggen?

Staat jouw adres nog lang niet op de planning? Of is glasvezel al in de wijk aangelegd en is er toentertijd geen toestemming gegeven voor de aanleg naar jouw woning? Dan is de aanleg niet gratis. Je kunt hiervoor kosteloos een haalbaarheidsonderzoek aanvragen bij KNP NetwerkNL. Zij beoordelen op afstand of jouw woning kan worden aangesloten op het netwerk en tegen welke kosten.

Een andere optie is tot slot om zelf een burgerinitiatief te starten om meer geïnteresseerden voor glasvezel in jouw wijk, gemeente en/of buurgemeentes te vinden.

Een mooi voorbeeld hiervan is het burgerinitiatief in het Land van Cuijk. Door dit burgerinitiatief zijn buurtgemeentes ten zuide van Nijmegen aangesloten op glasvezel.

Wat kost glasvezel aanleggen?