Steeds meer consumenten zijn geïnteresseerd in het zelf opwekken van stroom met zonnepanelen. Wie zelf stroom opwekt geniet van veel voordelen, waaronder een lagere energierekening. Maar welke energieleverancier moet je nou kiezen bij zonnepanelen en waar moet je op letten? We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Tips voor energieleveranciers vergelijken met zonnepanelen

Let bij energieleveranciers vergelijken met zonnepanelen vooral op de volgende 4 punten:

1
1. De energietarieven: Vergelijk leveranciers op lage energietarieven Energieleveranciers met lage energietarieven zijn uiteindelijk het meest voordelig voor jouw energierekening. Want als je meer stroom verbruikt dan je opwekt, betaal je alsnog voor de stroomtarieven van de energieleverancier. Deze wil je dus zo laag mogelijk hebben.
Neem je naast stroom ook gas af? Juist de gasprijzen zijn de laatste jaren flink aan het stijgen, net als de belasting op gas.
En aangezien de energieleveranciers de levertarieven voor stroom en gas (tot op zekere hoogte) zelf mogen bepalen, kan je met energietarieven vergelijken je voordeel doen.
2
2. De terugleververgoeding: Focus je niet op de terugleververgoeding, maar op lage energietarieven Wanneer je meer verbruikt dan je opwekt, betaal je alsnog voor de energieprijzen van de leverancier. Het is daarom belangrijk om niet de energieleverancier met de hoogste terugleververgoeding te kiezen, maar te letten op leveranciers met lage stroomtarieven.
En deze tarieven verschillen ook erg per energieleverancier. Een terugleververgoeding kan je vooral zien als een fijn extraatje. Veel geld zal je er namelijk niet mee verdienen.
3
3. De vaste leveringskosten: Let op de hoogte van de vastrechtkosten Naast de variabele levertarieven, betaal je aan een energieleverancier ook vaste leveringskosten. Deze kosten staan los van je verbruik en kan je zien als een soort servicekosten. Je betaalt per product, dus voor gas en stroom, vaste leveringskosten. Deze kosten mogen leveranciers zelf bepalen en kunnen behoorlijk verschillen.
Juist met zonnepanelen, waarmee je minder stroom van het energienet afneemt, zijn hoge vastrechtkosten minder gunstig. Aan de vastrechtkosten verandert namelijk niks, als je minder stroom gaat verbruiken.
4
4. Energie aanbiedingen: Gebruik een energie aanbieding met welkomstkorting voor de hoogste besparing Stap je over van energieleverancier, dan kan je bijna altijd wel gebruik maken van een mooie energie aanbieding in de vorm van een welkomstkorting of welkomstcadeau.
Juist de welkomstkortingen kunnen je een extra voordeel opleveren. Zo kun je cashback van € 50,- tot zelfs € 300,- ontvangen. De cashbacks ontvang je meestal na 1 jaar met je jaarafrekening. En het leuke: je mag helemaal zelf bepalen wat je met dit geld doet.

Stappenplan energieleveranciers vergelijken met zonnepanelen:

De goedkoopste energieleverancier met zonnepanelen vind je uiteindelijk door een optelsom van lage tarieven, een laag vastrecht en een mooie welkomstkorting. De energievergelijker op Keuze.nl berekent voor jou automatisch het goedkoopste contract. In een paar clicks en slechts 3 stappen, vind je jouw persoonlijke energie aanbod:

Stap 1: Vul je postcode en huisnummer in

stap 1 energie vergelijken

Check je laatste energierekening. Daarop vind je jouw verbruik van het afgelopen jaar. Met een zo goed mogelijke schatting van je verbruik, zie je met de energievergelijker beter welke energieleverancier jij moet kiezen.

Stap 2: Vul je verbruik in

Stap 2 energie vergelijken met verbruik invullen

Vul in hoeveel je met je zonnepanelen ongeveer per jaar opwekt. Heb je geen idee? Check dan je laatste jaarafrekening of bereken het zelf. Ga er dan vanuit dat je per jaar per zonnepaneel ongeveer 225 kWh stroom opwekt.

Stap 3: Vergelijk je aanbod

Klik op vergelijken en we laten zien welk contract het goedkoopste is bij jouw verbruik en opwekking. Het maandbedrag is inclusief salderen, een eventuele welkomstkortingen en terugleververgoeding. Het goedkoopste contract staat direct bovenaan.

Salderen met zonnepanelen

Momenteel is het hebben van zonnepanelen nog erg gunstig voor je energierekening door de één-op-één salderingsregeling. Dit betekent dat jouw opgewekte stroom evenveel waard is als de stroom van de energieleverancier. Daarom wordt jouw opgewekte stroom aan het eind van het jaar in mindering gebracht met je verbruikte stroom.

Uitleg hoe salderen met zonnepanelen werkt

Steeds minder salderen vanaf 2023

Deze gunstige salderingsregeling geldt nog tot januari 2023. Vanaf januari 2023 zal de salderingsregeling geleidelijk worden afgebouwd totdat in 2031 geen salderingsregeling meer geldt.

Tegen die tijd zal je alleen een terugleververgoeding verdienen van de energieleverancier. De overheid verwacht namelijk dat op lange termijn zonnepanelen nog steeds financieel aantrekkelijk zijn, zonder deze vorm van subsidie. Zonnepanelen worden immers steeds goedkoper.

Terugleververgoeding stroom bij zonnepanelen

De stroom die je zelf opwekt, wordt met salderen dus in mindering gebracht met je verbruikte stroom. Maar lever je in een heel jaar méér stroom op dan je verbruikt, dan krijg je van de energieleverancier daar juist een vergoeding voor. Dit wordt de terugleververgoeding genoemd.

De hoogte van de terugleververgoeding verschilt sterk per energieleverancier. Je vindt de terugleververgoeding per leverancier in onderstaande tabel.

Wist je dat je in onze energievergelijker energieleveranciers kunt sorteren op de hoogste terugleververgoeding?

Terugleververgoeding per leverancier

Energieleverancier

Terugleververgoeding:
€ 0,07 per kWh
€ 0,055 per kWh
  • Modelcontract: € 0,09 per kWh
  • Vast contract: € 0,56 per kWh
€ 0,09 per kWh
€ 0,21 per kWh
€ 0,10 per kWh
€ 0,05 per kWh
50% van het kale leveringstarief per kWh
  • Modelcontract: € 0,25 per kWh
  • Variabel contract: € 0,53 per kWh
Afhankelijk van contract, minder dan kale leveringstarief
Kale leveringstarief per kWh
Kale leveringstarief per kWh
Logo Gewoon energie€ 0,07 per kWh
Logo Innova energie€ 0,07 per kWh

Laatste update: november 2022. Bovenstaande bedragen zijn exclusief BTW. Het kale leveringstarief is het levertarief van de energieleverancier zonder overheidsheffingen en BTW.

In bovenstaande tabel zien we dat Powerpeers de hoogste terugleververgoeding geeft van € 0,21 per kWh. Vergelijk je dit bedrag met het gemiddelde stroomtarief van € 0,58 per kWh bij energieleveranciers? Dan wordt wel duidelijk dat de terugleververgoeding helemaal niet zo voordelig is.

Je bespaart meer met salderen. Een groot deel van de energietarieven bestaat namelijk uit belastingen. En deze worden niet vergoed bij terugleveren, maar wel bij salderen.

Rekenvoorbeeld terugleververgoeding vs salderen

Om je een voorbeeld te geven: de stroomtarieven zijn momenteel gemiddeld € 0,58 per kWh, terwijl de hoogste terugleververgoeding momenteel € 0,21 per kWh is. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld 500 kWh te veel opwekt, je hier in het meest gunstige geval € 105,- per jaar voor terugkrijgt. Maar vaak lever je niet zoveel, of helemaal niks te veel op. Je bent dus voordeliger uit met salderen, want dit bedrag wordt momenteel 1-op-1 met je verrekend.

Extra zonnepanelen op je dak plaatsen voor de terugleververgoeding is dus niet aan te raden. Een zonnepaneel kost je meer dan je met terugleveren verdient.

Voordelen van zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen brengt veel voordelen met zich mee. We geven je een aantal redenen:

  1. Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks aanzienlijk op je energierekening. Je wekt namelijk zelf groene stroom op en hoeft daardoor minder of soms zelfs helemaal geen stroom van het energienet af te nemen.
  2. Energie opwekken met zonnepanelen is niet milieu belastend.
  3. Je woning stijgt gemiddeld met € 5.000,- in waarde met zonnepanelen op het dak.
  4. Investeren in zonnepanelen heeft een gunstig effect op het energielabel van je woning.
  5. De energiebelasting stijgt nog ieder jaar, maar met zonnepanelen betaal je minder energiebelasting op stroom.
  6. Het rendement van zonnepanelen is momenteel hoger dan de spaarrente.

Hoef je met zonnepanelen niet meer zuinig om te gaan met je energieverbruik? Jawel, want het aantal zonnepanelen op je dak is vaak afgestemd op je verbruik. Verbruik je meer dan je opwekt, dan zal je minder kunnen salderen. Je betaalt dan meer stroomkosten aan de energieleverancier.

Welke energieleverancier bij zonnepanelen kiezen