Kan ik mijn termijnbedrag aanpassen?

Bij iedere energieleverancier heb je de mogelijkheid om je termijnbedrag zelf tussentijds aan te passen. Dit doe je eenvoudig zelf via de App, of online klantomgeving van je leverancier.

Heb je de hoogte van je termijnbedrag gewijzigd? Dan duurt het meestal enkele dagen voordat je wijziging is doorgevoerd. Je nieuwe termijnbedrag gaat met de eerstvolgende maandelijkse afschrijving in.

Je leverancier past je termijnbedrag ook aan

Aan het einde van het contractjaar met de jaarafrekening past je leverancier zelf je termijnbedrag aan, als blijkt dat je te veel of te weinig aan voorschotten hebt betaald. Dit is om een betere inschatting te maken van je verbruik voor het komende jaar.

Je nieuwe termijnbedrag

Je nieuwe termijnbedrag is gebaseerd op het gemiddelde bedrag van de afgelopen 12 maanden. Dit dekt dus precies wat je het afgelopen jaar aan energie hebt verbruikt. Je termijnbedrag wordt alleen aangepast op basis van een ander gemiddeld verbruik. Je leveringstarieven blijven verder gelijk, die heb je immers vastgezet voor de looptijd van je contract.

Wil je toch méér of minder betalen dan het vastgestelde termijnbedrag van je leverancier? Dan kun je dat weer zelf wijzigen. Je nieuwe termijnbedrag gaat met de eerstvolgende incasso in.

Stel je termijnbedrag hoog genoeg in

Stel je termijnbedrag altijd liever iets te hoog in dan te laag. Zo weet je zeker dat je niet hoeft bij te betalen aan het einde van het jaar. Want daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten.

Wanneer is het slim om je termijnbedrag aan te passen?

Het is verstandig om je termijnbedrag aan te passen wanneer je weet dat je energieverbruik zal veranderen. Als je in een bepaalde periode méér of juist minder energie gaat verbruiken, kan het slim zijn je termijnbedrag daarop aan te passen. Dit kan het geval zijn als je bijvoorbeeld bent verhuisd naar een grotere woning. Of je hebt onlangs zonnepanelen laten leggen op je dak, waardoor je minder stroom afneemt.

Termijnbedrag bij verhuizen

Ben je onlangs verhuisd? Dan weet je vaak nog niet meteen wat je energieverbruik in je nieuwe woning zal zijn. Met verhuizen kan het slim zijn om even een poosje het historisch verbruik aan te houden. Totdat je een beter beeld hebt van je verbruik. Dan is het slim om je termijnbedrag naar je verbruik in te stellen.

Nu hebben we ieder jaar te maken met perioden waarin we méér en minder energie verbruiken. Zo verbruik je in de winter doorgaans méér energie, en in de zomer juist een stuk minder, omdat je de verwarming bijvoorbeeld niet aan hoeft te zetten.

Dat je in de winter méér energiekosten maakt compenseert met je energieverbruik in de zomermaanden, waarin je verbruik lager ligt. Dat is je gemiddelde termijnbedrag. Stel je termijnbedrag daarom in lijn met je gemiddelde bedrag in om ongeveer goed uit te komen.

Gemiddelde termijnbedrag

Welkomstkorting verrekenen met termijnbedrag

Stap je over met een welkomstkorting? Dan kun je in het eerste contractjaar deze korting verrekenen met je termijnbedrag. Hierdoor kun je je maandelijkse termijnbedrag dus wat lager zetten. Stap je bijvoorbeeld over met een welkomstkorting van € 120,- bij een éénjarig contract? Dan kun je je maandelijkse termijnbedrag € 10,- lager zetten. Slim!

De hoogte van je termijnbedrag bepalen

We raden je aan een vast termijnbedrag in te stellen waarmee je zeker weten je energiekosten dekt voor het komende jaar. Je wil dat dit bedrag hoog genoeg is, zodat het je verbruik in de 'piekmaanden' dekt. In de zomerperiode, waarin je minder energie verbruikt, zit je dan automatisch goed.

Alles wat je te veel betaalt aan voorschot, krijg je met de jaarafrekening teruggestort. Door liever iets te veel te betalen weet je zeker dat je genoeg aan voorschotten hebt betaald, en niet hoeft bij te betalen aan het einde van het jaar.

Je leverancier als spaarpot

Je leverancier tot slot als je eigen 'spaarpot' gebruiken, kan een slimme spaarmethode zijn. Dit kan handig zijn als je het lastig vindt om zelf te sparen, en het geld niet direct nodig hebt. Zo zet je bewust je termijnbedrag hoger dan wat je aan energie verbruikt. Aan het einde van het contractjaar krijg je een mooi bedrag terug. Daarmee kun je leuke dingen doen!

Kan ik mijn termijnbedrag aanpassen?