Energiebelastingen en overheidsheffingen
Het grootste deel van je energierekening gaat op aan energiebelastingen. De hoogte van belastingtarieven staat vast, maar op sommige onderdelen kun je invloed uitoefenen door je energieverbruik te verlagen. Je leverancier draagt de energiebelasting namens jou af aan de overheid.
Je energiebelasting bestaat uit 3 onderdelen:
1. Energiebelasting direct gekoppeld aan je energieverbruik
Over iedere kWh stroom en m3 gas die je verbruikt betaal je energiebelasting. De hoogte van de energiebelastingtarieven staan vast, maar je hebt wel direct invloed de te betalen energiebelasting door minder energie te verbruiken.
2. 21% BTW over je energieverbruik
Los van je energieverbruik betaal je over alle onderdelen: levering, transport, meterhuur, netwerk en de belastingen 21% BTW.
3. Opslag duurzame energie
Dit is een vorm van energiebelasting die ieder huishouden betaalt om te investeren in de stimulering van duurzame energie. De hoogte van de ODE-belasting is ook direct gekoppeld aan je verbruik.
Vermindering energiebelasting als korting op je energie
Omdat energieverbruik wordt gezien als een basisbehoefte krijg je ieder jaar een vooraf vastegestelde korting op je energieverbruik vanuit de overheid: de vermindering energiebelasting.
Vermindering energiebelasting
De vermindering energiebelasting staat als aparte post op je energierekening, en is te vergelijken met een heffingskorting op je energiekosten. Een mooi meevaller dus. De hoogte ervan wordt ieder jaar in januari vastgesteld. In 2021 bedraagt de vermindering energiebelasting € 558,56 inclusief BTW.