Energiebelastingen en overheidsheffingen

Het grootste deel van je energierekening gaat op aan energiebelastingen. De hoogte van energiebelastingtarieven staan vast, maar op sommige onderdelen kun je invloed uitoefenen door je energieverbruik te verlagen. Je energieleverancier draagt de energiebelasting namens jou af aan de overheid.

Energiebelasting

Over iedere kWh stroom en m3 gas die je verbruikt betaal je energiebelasting. De hoogte van de energiebelastingtarieven staan vast, maar je hebt wel direct invloed de te betalen energiebelasting door minder energie te verbruiken.

21% BTW over je energieverbruik

Los van je energieverbruik betaal je over alle onderdelen: levering, transport, meterhuur, netwerk en belastingen 21% BTW.

Opslag duurzame energie

Dit is een vorm van energiebelasting die ieder huishouden betaalt om te investeren in de stimulering van duurzame energie. De ODE-belasting in direct gekoppeld aan je verbruik.

Vermindering energiebelasting

Omdat energieverbruik wordt gezien als een basisbehoefte krijg je ieder jaar een korting op je energieverbruik vanuit de overheid. Deze ‘vermindering energiebelasting’, die als aparte post op je energierekening staat, is te vergelijken met een heffingskorting op je energiekosten. De hoogte ervan wordt ieder jaar in januari vastgesteld. In 2021 bedraagt de vermindering energiebelasting € 558,56 inclusief BTW.

Energiebelastingen en overheidsheffingen